Feature

The Daily Indie neemt je mee op reis, volgende stop: Ierland


18 augustus 2020

The Daily Indie neemt je mee op reis vanuit je luie stoel en het is alweer tijd voor onze volgende bestemming. Deze week keren we terug naar het Europese continent en leggen we aan op een eiland: we gaan naar Ierland!

Benieuwd naar onze vorige bestemmingen? Klik op de volgende linkjes voor de specials over AustraliëJapanSpanjeZwedenWalesCanadaMexicoArgentiniëZuid-AfrikaZuid-KoreaTsjechiëPortugalNoorwegenBraziliëMarokko en Thailand.

Dat Ierland een broedplaats is voor goede muziek is inmiddels geen geheim meer. Met My Bloody Valentine stonden ze in de jaren tachtig al aan de wieg van de noise en momenteel huisvest Dublin met The Murder Capital en Fontaines D.C. twee van de prominentste postpunk-bands van het moment. Naast deze grotere namen valt er echter nog veel meer te ontdekken in de Ierse scene en wij gingen alvast voor je op zoek.


Foto: Robert Watson

Bitch Falcon
We beginnen onze reis deze week in de Ierse hoofdstad Dublin, met het ruwe rock-trio Bitch Falcon. De band, bestaande uit frontvrouw Lizzie Fitzpatrick, drummer Nigel Kenny en bassist Barry O’Sullivan, stak in 2015 voor het eerst zijn hoofd boven water met debuutsingle Wolfstooth. Het uitbrengen van singles scheen de band goed te bevallen, want het bracht er gedurende een periode van drie jaar een handjevol uit, tot de release van de zelfgetitelde debuut-EP in 2018. Dit jaar, vijf jaar na het verschijnen van de eerste single, is het eindelijk tijd voor de debuutplaat van dit drietal genaamd Staring At Clocks. Als is het nog steeds even geduld hebben, want de releasedatum staat momenteel pas op 6 november.

Het is indrukwekkend hoeveel geluid deze drie Ieren weten te produceren. Door de flinke dosis distortion op de gitaar, het bij vlagen lagere tempo en de beukende bas voelt de muziek aan als een verstikkende zomerhitte. Je wordt omringd door het geluid, wat ervoor zorgt ervoor dat je, op wat ritmisch getik met je voet en geschud met je hoofd na, geen kant meer op kunt.

Zo ook op de meest recente single, Gaslight. Een nummer waarvan we kunnen stellen dat als deze ook maar een beetje representatief is voor het aankomende album, we zonder twijfel iets moois voorgeschoteld gaan krijgen dit najaar.


Foto: Faolán Carey

Pillow Queens
We vervolgen onze reis met het indierock-viertal Pillow Queens. Een band die in de herfst van 2016 vormde na een potje basketbal. De vier vrouwen: Pamela Connolly, Sarah Corcoran, Cathy McGuinness en Rachel Lyons hadden het over hoe het zou zijn om een band te beginnen…Zo gezegd zo gedaan en Pillow Queens was geboren. Kort na de oprichting begon de band met het spelen van lokale shows. In 2019 werd de groep uitgenodigd voor Eurosonic Noorderslag en speelde hier zijn eerste show op het Europese vasteland.

Inmiddels heeft de band met State of the State en Calm Girls een tweetal EP’s op zijn conto geschreven, aangevuld met een vijftal singles. Net als voor Bitch Falcon is 2020 ook voor Pillow Queens het jaar van de debuutplaat. De eerste langspeler van dit Ierse kwartet heet In Waiting en staat te verschijnen op 25 september.

Qua sound maakt Pillow Queens vrolijk klinkende indierock met een zekere pop-achtige vibe. De stem van Connolly is mede door het licht Ierse accent en de ruwe randjes een lust voor het oor. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het gitaargeluid, het heeft precies genoeg ongepolijste randjes om het spannend te maken en te houden.


Foto: Aaron Corr

PowPig
Voor onze derde stop leggen we aan in Limerick om kennis te maken met wederom een viertal vrouwen, dit keer heet de band PowPig en maakt hij zowel ingetogen indiepop als lofi-indierock. Anna Marie Rooney, Andreea Mocanu, Laura Drennan en Leah O’Donnell verschenen in 2018 ten tonele, met de release van debuut-EP Denture Adventure. In hetzelfde jaar nog verscheen meteen de volgende EP al, genaamd Buzz Buzz. Vorig jaar werd de samenwerking aangegaan met de Ierse singer-songwriter Junior Brother, met als resultaat een EP waarop beide bands een tweetal nummers spelen.

Dit jaar dropte de band misschien wel zijn best geproduceerde nummer tot nu toe met Intellectual. Een ingetogen, dromerige single van iets meer dan twee minuten. Het brengt een sterk contrast in vergelijking met de meer DIY-achtige sound op de EP’s. Iets dat op zijn beurt wel bewijst dat deze jonge band het niet schuwt om te experimenteren met verschillende sounds. In tegenstelling tot de eerste twee bands heeft PowPig vooralsnog geen debuutplaat op de planning staan, maar voor nu is er al aardig wat moois om van te genieten.


Foto: Ruth Medjber

Thumper
We sluiten af met een band uit Dublin die in één adem genoemd kan worden met Fontaines D.C. en The Murder Capital: Thumper. Een band die oorspronkelijk begon als het soloproject van frontman Oisin Leahy Furlong, spelend met zijn gitaar en opgenomen met zijn laptop. Inmiddels is de band uitgegroeid tot een zestal, iets wat Leahy Furlong naar eigen zeggen altijd al voor ogen had en ook de reden is dat hij de band destijds niet naar zichzelf vernoemd heeft.

Wat Thumper vooral bijzonder maakt is zonder twijfel de bezetting van de instrumenten. Met drie gitaristen en twee(!) drummers weet de band een wall of sound te creëren die menig concertbezoeker van zijn voeten blaast/blies.

Vorig jaar stond in het teken van de release van debuut-EP Out of Body Auto-Message, geproduceerd door niemand minder dan bassist Daniel Fox van Girl Band, met een vijftal heerlijke tracks die het zeker waard zijn om alvast te checken. Naast de EP werd ook de single Ad Nauseam gedropt, een single die vooral heel erg luid is, maar zo ontzettend lekker klinkt! Deze high energy aanpak werd recentelijk doorgezet met de release van Topher Grace, de nieuwste single van de band.

Dit festivalseizoen zou de band eigenlijk Europa in zijn greep gaan nemen, maar dat feestje is voorlopig dus nog even uitgesteld. Houd deze zes Ieren echter goed in de gaten, want daar gaan we nog veel van horen!