Feature

The Daily Indie neemt je mee op reis, volgende stop: Noorwegen


7 juli 2020

The Daily Indie neemt je mee op reis vanuit je luie stoel en het is alweer tijd voor onze volgende bestemming. We verlaten het zomerse Portugal en trekken noordwaarts: deze week leggen we aan in Noorwegen!

Benieuwd naar onze vorige bestemmingen? klik op de volgende linkjes voor de specials over AustraliëJapanSpanjeZwedenWalesCanadaMexicoArgentiniëZuid-AfrikaZuid-Korea, Tsjechië en Portugal.

Zodra je de naam Noorwegen hoort vallen, dan denk je al snel aan adembenemende landschappen, schuine streepjes door de ‘ø’ en indrukwekkende fjorden. Daarnaast laat dit langwerpige Noord-Europese land iedere vier jaar flink van zich horen tijdens de Olympische winterspelen. Maar wij zijn hier natuurlijk niet om te schaatsen of the skiën, nee: wij zijn hier voor onze wekelijkse injectie van nieuwe muziek. Ook hiervoor ben je in Noorwegen aan het juiste adres.


Foto: Jonathan Vivaas Kise

Great News
We beginnen onze reis aan de Noorse westkust in Bergen, de uitvalsbasis van dazepop-trio Great News. Frontman Even Kjelby, bassist Ole Kristian Einarsen en drummer Lars Henrik Stoud Platou verschenen in 2015 ten tonele met debuutsingle The Blind en hebben sindsdien de weg omhoog gevonden. Tussen 2015 en 2018 bracht de band een bak singles uit in aanloop naar debuutplaat Wonderfault. Een heerlijke plaat die smaakte naar meer, en dat kwam er ook. Eerder dit jaar was het namelijk tijd voor het tweede album van dit drietal, genaamd Now and Then.

Als je ooit iemand zou moeten vragen om een soundtrack te maken voor al je dagdromen, dan zou Great News zomaar hoog op je lijstje kunnen komen te staan. De fuzzy sound roept, zonder het op te dwingen, een soort melancholiek op. Niet heel gek, gezien de thematiek van de nieuwe plaat. Now and Then gaat volgens Kjelby over terugdenken aan de mensen waar je ooit mee bevriend was, maar waarmee het contact gedurende de jaren verwaterde en vervaagde tot slechts een waas aan gedachten. Hij schreef het album in wetenschap dat zijn relatie binnenkort uit zou gaan en reflecteert op het gevoel van acceptatie van het einde, terwijl je er wel nog met een glimlach aan terug kunt denken.


Foto: Anna Rogneby

Mall Girl
Voor de volgende stop trekken we naar de hoofdstad Oslo. Hier maken we kennis met de diverse indiepop van Mall Girl. Met slechts een viertal singles achter zijn naam, staat de band nog in de kinderschoenen. Maar sinds de release van debuutsingle Slay Queen in 2018 staat de groep aangetekend als een van de meest veelbelovende acts van Noorwegen. Met Slay Queen won de band in januari vorig jaar al meteen een ‘Single van de Maand-prijs’ bij het Noorse radiostation NRK P3. Sindsdien verscheen vorig jaar single nummer twee Don’t Get It, en kwamen er dit jaar twee nieuwe nummers uit met Love Me en My Sweet Mall Girl.

Mall Girl ontstond twee jaar geleden tijdens een jamsessie, waarna het viertal het meteen zag zitten om een band op te zetten. Het geluid van de band laat zich niet zo makkelijk in een hokje plaatsen. Er wordt inspiratie opgedaan uit uiteenlopende genres en dat hoor je terug in de muziek. Zo heeft My Sweet Mall Girl een bepaalde funky vibe, terwijl er in Slay Queen juist meer rock-invloeden te vinden zijn. Het is een complexe mix waarin de jonge band op zoek is naar een eigen sound.


Foto: Jørgen Jacobsen

Days of August
We trekken terug naar de kust, namelijk naar Stavanger. Hier vinden we het indiefolk-trio Days Of August, bestaande uit frontman Frank Christian Brambo, gitarist Espen Alsvik en drummer Mathias Helvig. Inspiratie puttend uit de adembenemende landschappen van Zuid-Noorwegen, laat dit drietal een dromerige horen. In 2018 kwam het eerste werk van de band naar buiten, in de vorm van debuut-EP After Twelve EP. Datzelfde jaar kwamen nog twee singles uit, waaronder het ingetogen Mount Joy. Waar vorig jaar in het teken stond van de release van de debuutplaat van het drietal, Staring Empty at the Moon, bewezen de heren dit jaar dat zij niet van stilzitten houden. We zijn pas halverwege 2020 en de band heeft alweer een nieuwe EP gedropt, genaamd Into The Valley en een extra single genaamd Bones.

Waar de muziek veelal een ode aan de prachtige natuur die er in de omgeving van Stavanger te vinden is, kijkt Brambo voor de teksten vaak terug naar zijn eigen jeugd. Dingen die hij zich nog herinnert, of willekeurige gevoelens van nostalgie, vormen zijn grootste inspiratiebron.


Foto: Jonathan Vivaas Kise

Birgitta Alida
Om de cirkel rond te maken, eindigen we waar we begonnen zijn: in Bergen. Dit doen we met solo-artiest Birgitta Alida. Hoewel ze pas in 2018 met haar debuutsingle Something Real onder haar eigen naam kwam, was ze daarvoor al een bekend gezicht in de Noorse indiescene als zangeres van Lumikide en Strange Hellos. De afgelopen twee jaar bracht Alida al een handjevol singles uit. Begin dit jaar werden deze gebundeld en werd er met Stay Up nog een extra nummer bijgevoegd om er een zelfgetitelde debuut-EP van te maken.

Voor inspiratie kijkt Alida zowel naar oude als moderne artiesten. Zo haalt ze veel inspiratie uit Amy Winehouse, maar ook uit bands als Beach House. Over de vraag hoe we haar sound het beste kunnen typeren, zegt ze het volgende: “Mijn muziek is misschien lastig te categoriseren, maar laten we zeggen dat ik me in een pop/soul/motown-achtig indiesegment begeef.”