Interview

The Murder Capital: “Misschien is het wel de sound van onze tijd”


25 juni 2019

Metropolis Festival
Zondag 30 juni

Een van de sensaties van dit jaar is zonder twijfel The Murder Capital, de Ierse band die tijdens Eurosonic zijn zegetocht begon en deze zomer als een wervelstorm over de Europese velden zal trekken. Op zondag 30 juni zal het bliksemen in Rotterdam, waar de band Metropolis Festival aan zal doen.

Wij tipten begin dit jaar twee bands die het naar ons idee goed zouden gaan doen: Sports Team en The Murder Capital. Tot nu toe hebben ze ons allesbehalve teleurgesteld. Over de laatste schreven we destijds: ‘Bij het zien van de livesessie van de band dachten we direct aan de eerste keer dat we Shame zagen, in een of andere garage. Net als bij die sessie, is de energie en de spanning in elke vezel voelbaar en je ziet direct: deze guys hebben het, dit gaat hem worden.’

De Opwindvogelkronieken
Nu, vijf maanden later, spreken we de band in de vorm van James McGovern. We vragen als eerste aan de zanger waar hij is en of hij een beschrijving van zijn zintuigen kan geven. “Ik zit thuis in mijn tuin, ik rook een Camel Blue en ik zie vooral veel bomen, waar een grijze deken van Ierse wolken op leunt. Ja, het is best ontspannen”, zegt McGovern, die de dag daarna zal vertrekken op een ongelooflijk lange tour door Europa. “Op het moment ben ik De Opwindvogelkronieken van Murakami aan het lezen, verder ben ik lekker nieuwe muziek aan het maken met mijn vrienden en het is zomer, dus we zitten regelmatig bier te drinken aan het kanaal. Altijd goed.”

Dan over naar de band: wat schiet er door McGovern zijn hoofd als hij aan zijn band denkt? “Pure psychologische verwarring”, lacht hij. “Nee hoor, dat was een grapje. Er gebeuren super goede dingen op het moment. De band is wat ik doe. Als ik aan de band denk, dan denk ik aan mijzelf. Alles in mijn leven komt daarin samen.”

De komende tijd reist de band van land-naar-land: hoe gaat The Murder Capital al die landen veroveren? “We zijn geen pro-kolonialisten, dus ik probeer het te veel niet als ‘veroveren’ te zien, daar is Groot-Brittannië al genoeg mee bezig geweest in het verleden. En we weten allemaal hoe dat is gegaan. Naar mijn idee zijn we overigens nog nergens bekend, dus we zien vanzelf wat er allemaal op ons pad komt. Ik vind het tof om door al die verschillende landen te rijden, mensen te spreken, te proeven van de lokale cultuur en van alles mee te maken, daar kijk ik vooral naar uit.”

De sound van deze tijd
De laatste tijd zijn er ongelooflijk veel goede postpunkbands actief, wat een reflectie van de positieve en negatieve veranderingen in onze maatschappij lijkt te zijn. Is het een gevalletje ‘juiste tijd, juiste plek’ voor The Murder Capital? “Ik weet niet waar het hem in zit, het is niet te ontleden. Het is iets geheimzinnigs. Net als dat je niet op iemand verliefd kunt worden aan de hand van een aantal vooraf opgestelde redenen.”

Volgens ons zijn daar wel oorzaken voor te vinden, hoor. Om er aantal te noemen: de band heeft een bijzonder goede en strakke sound, de rake en poëtische lyrics komen hard binnen plus de urgentie en de authenticiteit spatten van de band af. Het móét eruit! Het is puur en oprecht. Is dat de sound van onze tijd? “De sociale omstandigheden van een omgeving hebben altijd effect op mij als schrijver. We reageren met onze muziek op wat er om ons heen gebeurt, wat we in het begin misschien niet zo doorhadden. Maar als band en als jongere ben je onderdeel van de veranderingen in de maatschappij en wij proberen daar op onze manier iets aan te doen. En ja, we hebben daar zeker iets over te zeggen. Dus misschien is het inderdaad wel de sound van onze tijd.”

“But it turned out that each song was sort of a shit in the night time”

Al die boodschappen van The Murder Capital zijn te horen op het album When I Have Fears, dat 16 augustus verschijnt via Human Season Records. We vragen McGovern daar ons wat meer te vertellen. “In juli vorig jaar zijn we begonnen met schrijven en in maart hebben we het opgenomen met Flood (AKA Mark Ellis, onder meer producer Warpaint, U2, Nick Cave, Foals, PJ Harvey, red.)”, vertelt McGovern. “Het album was zo goed als af toen we in zijn studio kwamen, dachten we. But it turned out that each song was sort of a shit in the night time and he was sort of the light circling around. Hij behield het overzicht, nam de tijd voor elk nummer en zo konden we een stapje terug doen om te zien waar we mee bezig waren. Daarnaast begreep hij goed bij wat elk bandlid nodig had om in de studio zo goed mogelijk tot zijn recht te komen. Hij gaf ons vertrouwen en hield de machine draaiende.”

“We hebben in de studio ontzettend veel geëxperimenteerd met van alles en nog wat, en het klinkt nu precies zoals we het wilden, alleen dan net even beter. Ik ben echt blij met hoe het geworden is. Voor mij is het album een soort plek om te bezoeken, het heeft echt een narratief en het neemt je mee door zoveel verschillende gebieden en tijden. Het geeft een veilig gevoel, maar tegelijkertijd daagt het je ook uit.”

John Keats-gedichten
Het album van de band gaat zoals gezegd When I Have Fears heten, een vernoeming naar het gedicht van John Keats dat in 1848 postuum werd gepubliceerd. Wat vindt McGroven zo mooi aan het gedicht? “Als ik het lees, vat het haast perfect mijn gedachten over mijn eigen bestaan samen. Alleen die eerste zin al: ‘When I have fears that I may cease to be, Before my pen has glean’d my teeming brain.’ Die angst herken ik. Dat je via je kunst nog niet alles hebt gecommuniceerd wat je wilt voordat je doodgaat. Maar ook over het dagelijkse leven, de gesprekken met je vrienden, hoe het is om mens te zijn. Om bang te zijn, maar je daar eveneens bewust van te zijn. Het vat voor ons het hele album samen en hoe we ons voelen.”

De openingszinnen van Feelin Fades:
As the feeling fades away, the tearin’ streets create a wave,
Of never seein’ stills in time a sway of settled lines,
The creepin’ sounds of children ring to curlin’ toes this spring,
Well, they now are lapsed ‘round you and me
.

Survival guide
De band is nu een tijdje bezig. Wat willen de leden graag doen en waar liggen de uitdagingen volgens de zanger? “We willen onszelf beter leren kennen via onze muziek en onszelf blijven confronteren. En uiten wat we voelen en dat kunnen uitwisselen met mensen die naar de shows komen, dat is voor ons het belangrijkste. Ik denk verder niet aan waar het naartoe zou moeten gaan of welke commerciële hoogtepunten we kunnen bereiken. Samen willen we de best mogelijke muziek maken die we kunnen.”

Ja, hoe we deze tour moeten overleven, goh. More fruit, less drugs?

De band heeft een waanzinnige waslijst aan shows staan deze zomer. Hoe gaan de jongens dat uithouden, denken ze? “Ja, hoe we deze tour moeten overleven, goh. More fruit, less drugs?“, lacht McGovern. Aangezien de band zoveel speelt, heeft hij de laatste tijd nog iets tofs gezien? “Mhoi, ik houd mij niet zozeer bezig met nieuwe bands, moet ik zeggen. Maar ik luister wel veel naar Crack Cloud, they’re fucking great. Die nieuwe single Gretel van (Sandy) Alex G vind ik schitterend. Ik heb nog wel een lokale band die ik tof vind: Odd Morris, moet je zeker eens checken.”

We lazen overigens nog op het web dat McGovern een groot liefhebber is van architectuur, is ‘ie dan al een beetje bekend met Rotterdam? “Nee man, nog niet, is dat tof? Ik zal zeker proberen de stad in te duiken dan. Zolang jij zondag naar de show komt, dan doen we daarna een biertje.”


WEBSITE METROPOLIS | FACEBOOK-EVENT | METROPOLIS IS GRATIS TOEGANKELIJK