New Music

Voor jouw 2019-radar: de Britten van Sports Team zijn onze eerste ‘metamorphose’ van dit jaar


8 januari 2019

Het jaar begint overal met lijstjes aan acts die je in de gaten moet houden voor het komende jaar. Met Sports Team doen wij nog een duit in het zakje en precies op tijd, want de Britten staan volgende week vrijdag op Eurosonic!

Veel van de bands die we de komende tijd gaan benaderen, bekijken we dit knisperende en kakelverse jaar onder het mom van Ovidius en zijn mythische Metamorphosen van tweeduizend jaar oud, die nog eeuwigdurende waarheden bevatten. Laten we 2019 fris beginnen, als het begin van onze aarde:

In den beginne was er Chaos.
Voordat er zee of land was en een lucht die alles toedekt,
bestond er slechts één aanschijn der natuur in dit heelal.
Men sprak van Chaos, een primaire ongevormde massa,
niet anders dan een bonk gewicht, een samenraapsel van
slordige kiemen van niet goed gecombineerde dingen.

Uit de Chaos ontstaat de Kosmos: de eerste metamorphose.

Winter Nets
Laten wij Sports Team als deze metamorphose nemen. Opwindende en frisse sounds die op maat gesneden zijn voor een helder begin van het jaar, daar zijn wij wel voor te porren. Een band die iets te zeggen heeft, waar je naar wilt kijken, meer over wilt weten en die tegelijkertijd schijt heeft aan wat jij er eigenlijk allemaal van vindt.

Een jaartje geleden liet de band de toetsenbordjes ratelen van de Engelse pers met de debuut-EP Winter Nets en sindsdien zijn er nog wat single-schepjes bovenop gedaan met de Pavement- en Parquet Courts-achtige tracks als Kutcher en Margarete.

Met producer Burke Reid, die onder meer met Courtney Barnett werkt, heeft de band zijn sound nog wat verder uitgediept op die laatste single. Inmiddels blijken bands als Wolf Alice al fan te zijn van Sports Team, tel daar nog de Jagger-moves in de clip bij op, de kluchtige teksten over onder meer Ashton Kutcher en je hebt weer een lekker authentiek bandje te pakken dat het allemaal niet te serieus neemt.

Swagger
De band kent elkaar via de universiteit van Cambridge, waar het zestal besloot naar West-Londen te verhuizen. Ingeklemd tussen een biscuit-fabriek en een evangelische kerk, komt er bij de bandleden een postpunk-geweld los waar een hoop heilige huisjes omver worden getrapt. Ontdek het vooral allemaal zelf door de clips te checken en volg de band ook op Instagram.

Volgende week speelt Sports Team tijdens Eurosonic om 21:25 in Huis de Beurs. Mis de band niet als je er bent!