New Music

(Sandy) Alex G speelt met duisternis en verlichting op adembenemend Gretel


6 juni 2019

Alweer twee jaar geleden was het dat (Sandy) Alex G zijn album Rocket uitbracht. Een juweeltje waarin hij zich van al zijn experimentele kanten liet zien. Gitaarwerk, elektronische geluiden met Death Grips-achtige invloeden? Sandy kon het allemaal. Waarbij vele ideeën al gauw tot chaos leiden, kreeg Sandy het voor elkaar om er een samenhangend geheel van te maken.

Ondertussen heeft Sandy met Frank Ocean getoerd en nummers opgenomen voor zijn album Blonde en nu is het tijd voor een opvolger: House of Sugar. (Sandy) Alex G weet met leadsingle Gretel zijn beste attributen te vermengen: enerzijds hoor je zijn geweldige melancholische gitaarspel en anderzijds experimentele elektronische geluiden. Vervormde schrille stemmen en sonische effecten worden al gauw verruild voor een sterke wall of sound. De bulderende en gelaagde gitaren, een sirene-achtig geluid en de verdraaide lofi-beat maken het een moeilijk te doorgronden en zelfs een beetje een spookachtig nummer. Een voorbode voor duisternis lijkt hierdoor nooit ver weg.

Toch laat Sandy in het refrein de opgebouwde spanning (voorlopig) los. Alexander Giannascoli (zoals Alex G heet in het dagelijkse leven) zijn warme doch ietwat verlangende vocalen komen vooral hier naar voren: ‘I don’t wanna go back / Nobody’s gonna push me off track.’ Het refrein heeft een catchy hook die zich een aantal keer herhaalt, voordat hij ons weer in de duisternis ondergedompeld. Een uitstekende opmars van (Sandy) Alex G, die op 14 september zijn nieuwe album uitbrengt.