Interview

Hot Chip over het nieuwe album A Bath Full Of Ecstasy en nostalgische gevoelens


21 juni 2019

Hot Chip
Maandag 2 december

Op 21 juni verschijnt het zevende album van Hot Chip, getiteld A Bath Full Of Ecstasy. De band die we in 2012 al eens eerder interviewden, bestaat al bijna twintig jaar en heeft nog steeds een zeer actieve fanbase, gezien alle uitverkochte zalen tijdens de laatste tour. Aan de vooravond van de laatste show van die tour, spraken we Al Doyle, Felix Martin en Owen Clarke in Tolhuistuin in Amsterdam. 

Het donkerste keldertje van de verder zonnige Tolhuistuin is de setting voor ons gesprek met de band. De kleedkamer van de drie bandleden die we zometeen gaan spreken, is er een zonder daglicht of poespas. Een koelkast met wat water en fris, een tafel met vier stoelen en twee kleine leren banken. Dat is waar het drietal het mee moet doen. Alexis Taylor en Joe Goddard – de twee zangers en producers van Hot Chip – zitten in de ruimte naast ons en krijgen we helaas niet te zien. Het schema van Hot Chip is enorm druk vertelt de tourmanager ons. Toch komen Doyle, Martin en Clarke ogenschijnlijk rustig binnen gelopen, een kwartiertje voor het afgesproken tijdstip. 

Slopend schema
Ze zien er fris uit, de mannen. Owen Clarke geniet van zijn koffie in thermoskan, strak in het pak, serieus als altijd. Felix Martin en Al Doyle kletsen rustig nog wat, totdat ze zich ineens weer lijken te herinneren dat ze geïnterviewd worden. Voor een band met een slopend schema zijn ze alle drie opvallend ontspannen. Doyle lijkt de leiding te nemen in het gesprek, wat gezien zijn muzikale CV wellicht niet zo gek is. “Het is erg druk vandaag, veel interviews. Na vandaag hebben we een weekje vrij, daarna gaan we door naar Amerika. Het is zo’n vier jaar geleden dat we getoerd hebben. We zijn net pas weer gewend aan het ritme daarvan en aan elkaar.” 

Dat ze het druk hebben, ligt niet alleen aan hun werk voor Hot Chip. Martin: “Doyle speelt natuurlijk ook in LCD Soundsystem, waar hij de afgelopen jaren ontzettend druk mee is geweest. Het was even wachten op hem en de twee frontmannen voordat we weer aan de slag konden samen. Joe produceert veel muziek voor andere artiesten en is vaak achter de draaitafels te vinden als DJ en Alexis draait ook altijd wel ergens.” Clarke voegt daar lachend aan toe: “Felix en ik zitten eigenlijk maar een beetje te wachten op de rest, tussen de albums door.” Hij gaat op serieuze toon verder: “We bellen ze af en toe om te vragen of we weer eens bij elkaar kunnen komen. Ik denk dat je ook afwachtende mensen moet hebben in een band. Voor de balans.” 

Jonge carrière
Hot Chip bestaat volgend jaar twintig jaar. Doyle, Martin en Clarke spelen nu ruim zestien jaar in deze opstelling. Daar worden ze liever niet aan herinnerd, want dan voelen ze zich wel erg oud. Martin: “Als onze band een kind zou zijn geweest, was hij nu een tiener. Eigenlijk is onze carrière dus nog heel jong. Adolescent, als je het zo bekijkt. We zouden nog niet eens mogen stemmen, als we een persoon zouden zijn. Zo oud zijn we dus helemaal nog niet.”

“Nu lijken we net oude mannen die alleen maar over vroeger willen praten” 

Terugdenken aan de tijd voor Hot Chip maakt de mannen een beetje nostalgisch. Ze hadden allemaal baantjes waar ze niet ontzettend gelukkig van werden. Doyle werkte in een callcenter, Clarke was assistent en Martin werkte voor Warp Records, waar hij pakketjes moest versturen. “De jaren negentig waren qua werk minder voor ons, maar qua muziek natuurlijk geweldig. Zo maakten we veel mixtapes met cassettebandjes. Misschien moeten we nu switchen van onderwerp, want nu lijken we net oude mannen die alleen maar over vroeger willen praten”, zegt Doyle hardop lachend. 

Vooruitkijken dan: het nieuwe album verschijnt in juni. De zevende plaat heet A Bath Full Of Ecstasy en heeft een psychedelische waterverfprint als artwork. Is het nog spannend, na zestien jaar en zes albums? Doyle vindt van wel. “Natuurlijk is het interessant om te zien hoe dit album weer ontvangen gaat worden. Dat bepaalt eigenlijk alles voor je, als artiest. Word je geboekt op festivals? Ben je nog populair? We kunnen het niet zomaar voor lief nemen. Gelukkig is Hungry Child, de eerste single, al best goed opgepakt. We krijgen veel reacties van jonge mensen, dat zien we ook terug op social media en Spotify.” Martin voegt toe: “Hungry Child is ook best een dansplaat. Een van de producers van dit album, Philippe Zdar, is fan van psychedelische dance-nummers en dat hoor je terug.” 

Het is de eerste keer dat Hot Chip met andere producers werkt dan alleen zijn eigen Joe Goddard. Naast Philippe Zdar (Phoenix, Cassius, red.), werd ook Rodaidh McDonald (The xx, David Byrne, red.) aan boord gehaald. Het opnameproces nam precies anderhalf jaar in beslag en vond niet alleen in de studio van Goddard in Londen plaats, maar ook een tijdje in Parijs. Doyle vertelt daarover: “Met Philippe Zdar reisden we tegen het einde van het opnameproces naar Parijs. We konden bij hem verblijven en werden iedere ochtend wakker in de buurt van Montmartre. Dat was een periode van wijn en gebakjes.” Clarke vertelt: “Niet in de ochtend hoor, wijn dronken we pas in de middag.” Doyle gaat verder: “Philippe maakte iedere avond whiskey sours voor ons. We hadden hele productieve dagen daar. We konden het zo goed met hem vinden, dat we hem gevraagd hebben het hele album te mixen. Ook al klinken we nog steeds als Hot Chip: A Bath Full Of Ecstasy heeft hierdoor wel een ander geluid gekregen.” 

*Deze week overleed Philippe Zdar na een val van een gebouw, de band deelde daarover het volgende bericht.

Vieze WC-hokjes
De planning van de band staat nu al tot en met volgend jaar vast. Nadat het album deze zomer verschijnt, gaan de mannen weer op tour en spelen ze een flink aantal grote festivals. In het najaar volgt nog een tour ter ere van het nieuwe album, waarbij ze ook weer terugkomen naar Amsterdam. Het is druk, geven ze toe, maar ze kijken er wel naar uit. “Festivals veranderen gelukkig tegenwoordig: ze worden beter georganiseerd”, zegt Clarke. “Voor bezoekers is het prettiger dan tien jaar geleden, zeker op het gebied van eten en voorzieningen.” Doyle: “En voor ons! Gelukkig zijn dingen als draagbare, vieze WC-hokjes ook verleden tijd op de meeste festivals-backstages. Alles wordt beter met de tijd.”

Later dit jaar speelt Hot Chip in Melkweg Amsterdam en wel op 2 december.


WEBSITE MELKWEG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS