Live

Harde pop, vileine postpunk, gladde glijmiddel-synthpop en ongrijpbare muziek tijdens Metropolis Festival (30 juni, Rotterdam)


14 juni 2019

Metropolis Festival
Zondag 30 juni

Een wijs mens heeft zondag 30 juni al een tijdje in zijn agenda geblokkeerd, de dag waarop Metropolis Festival plaatsvindt in het Rotterdamse Zuiderpark. Het gratis toegankelijke festival heeft dit jaar weer een vol programma en wij leiden je door deze 32ste editie van het festival.

Mocht je denken: ‘ja, nou, dat ken ik allemaal nog niet zo goed, hoor.’ Vergeet dan niet dat The xx tot The Strokes, Vince Staples, Thee Oh Sees, Bonobo, Primal Scream, The Prodigy, Kurt Vile en Jagwar Ma allemaal al eens op Metropolis speelden. Alleen vorig jaar zagen we al een aantal toffe acts die nu overal hoge ogen gooien zoals Caroline Rose, Confidence Man, Feng Suave en Lewsberg.

Het aftellen is begonnen
De laatste tijd zijn we al lekker de spanning aan het opvoeren, onder meer met een artikel over de lokale en instrumentale retro-futuristen van Les Robots, die voor ons een speciale mixtape maakte. En begin deze maand interviewden we in aanloop naar het festival nog een van de grote sensaties van het moment: de Thaichedelische pingelaars van Yīn Yīn.

Dat en nog veel meer kun je de laatste dag van juni zien tijdens Metropolis. Hieronder geven we je nog een aantal tips uit de programmering om je een goed beeld te geven van wat er zich allemaal afspeelt op Rotterdam-Zuid.


Donny Benét
Het verhaal van deze Australische entertainer is bijna te mooi om waar te zijn. Begonnen in hotellobby’s als Tom Jones-coverzanger en met een achtergrond als jazzmuzikant, raakte hij uiteindelijk verknocht aan glijdmiddel-gladde muziek waar hij inmiddels de wereld mee rondtrekt. Afgelopen jaar was hij een van de opvallendste en leukste verschijningen op de Nederlandse festivals. En Donny Benét, ook wel bekend als ‘The Don’, is back in business voor een nieuwe ronde! In ieder geval met werk van zijn laatste album The Don en wie weet nog wel wat nieuwe tracks.

Tijdens de laatste editie van Grasnapolsky zagen we Benét nog en schreven we het volgende over deze snorro: ‘Sensuele dansmoves van een van de minst aantrekkelijke figuren uit de muziekindustrie gaan gepaard met foute jaren tachtig-synthpop en een saxofoon om het plaatje volledig compleet te maken. Het publiek lijkt het vooral grappig te vinden, maar vergeet niet dat Donny Benét ook gewoon heel erg sappige muziek maakt waar je prima een dansje op kan wagen.’


Westerman
In onze digitale archieven, lees: een server die waarschijnlijk ergens in een onromantische woestijn in Nevada ligt te braden, vinden we in oktober 2018 ons eerste artikel over Will Westerman: ‘Hoe schijnbaar moeiteloos hij met slechts enkele woorden een verhaal kan neerzetten en je mee kan nemen van begin tot eind, is bijzonder. De kracht van Westerman is de eenvoud en simpliciteit in zijn werk.’

Op zijn vorig jaar verschenen EP Ark laat horen welke kleuren deze Londenaar in zijn muziek weet te schilderen. Zijdezachte eighties-shizzle waarmee hij onlangs nog in het voorprogramma speelde van Nilüfer Yanya en Belle and Sebastian. In de internationale muziekmedia wordt hij door zijn super gefocuste muziek vergeleken met acts James Blake en The xx. Westerman heeft een vrij grenzeloze en wat mystieke sound waar je niet helemaal de vingers op kunt leggen en die nog alle kanten op kan gaan. Tijdens Metropolis kun jij hem nog in zijn ‘vormingsfase’ zien en dat is misschien wel de leukste van allemaal.


Foto: Thomas Coe Brooker

YONAKA
Voor een frisse en wat stevigere popact moet je absoluut YONAKA omcirkelen in je tijdschema van Metropolis. The Guardian heeft al voorspeld dat de Londenaren over een paar jaar Glastonbury zullen headlinen en dat vinden wij bepaald geen lullige opmerking. NME schreef: ‘Every moment of Don’t Wait ‘Til Tomorrow begs for the biggest of stages. Yonaka want it all, and they’re in no mood to wait.

In Rotterdam zal de band ongetwijfeld een lekker ruim podium tot zijn beschikking krijgen en gaan we zien hoe die liedjes van het debuutalbum het live doen. Een ontzettend zelfverzekerd klinkend debuut met een dikke productie, scherpe gitaarlijnen en een lekker galmende sound. Luister hieronder waarom dat volgens ons wel goed gaat komen 30 juni.


The Murder Capital
Maar wie echt de show gaat stelen tijdens Metropolis? Dan zetten wij ons geld toch wel in op The Murder Capital: het postpunk-vijftal uit Dublin waar de gitaarscene ontploft lijkt te zijn op het moment; kijk maar naar collega’s als Fontaines D.C.. Deze Ieren gingen eigenlijk al hard voordat ze nog een officiële noot in de studio op hadden genomen, want met een eerste livesessie (zie hieronder) zoemden nationale en internationale programmeurs al rond de band. Dat komt waarschijnlijk door de oprechtheid die de band in zijn muziek en interviews uitstraalt. Ze zijn niet blij met welke kant de maatschappij opgaat en willen daar iets aan doen.

In het Verenigd Koninkrijk verkoopt de band ondertussen al zalen uit en ook Europa gaat dit jaar voor de bij. Wij schreven in januari ter voorbereiding op Eurosonic Noorderslag het volgende over de band:
‘Bij het zien van de livesessie van de band dachten we direct aan de eerste keer dat we Shame zagen in de zomer van 2016 alweer. Net als bij die sessie, is de energie en de spanning in elke vezel voelbaar en je ziet direct: deze guys hebben het, dit gaat hem worden.’ We weten dat de Metropolis-ganger snoeihard gaan op goede postpunkbands als IDLES, dus dit gaat exploderen!


Afterparty, markt en het blokkenschema
Als je er geen genoeg van kunt krijgen, kun je ondertussen traditioneel naar de swingende afterparty in Rotown! Ook hier is de entree gratis en kun je nog even nakaarten over je favoriete acts van Metropolis en worden er tot diep in de nacht plaatjes gedraaid.

Iets anders waar je nog op willen wijzen is de popup-markt dit jaar in samenwerking met Swan Market. Het Rotterdamse initiatief dat uit is gegroeid tot de markt der markten voor creatievelingen die hun mooie spullen willen verkopen aan een divers publiek.

En dan nog als allerlaatste: het blokkenschema voor Metropolis: waarmee het echte puzzelen kan beginnen! Je vindt het via TimeSquare: de telefoonapp voor festivals die – mocht je die nog niet hebben – sowieso een aanrader is.


WEBSITE METROPOLIS | FACEBOOK-EVENT | METROPOLIS IS GRATIS TOEGANKELIJK