Interview

Nieuwe Welcome to The Village-programmeurs: “Soms dacht ik weleens: waar gaat dit allemaal heen met dit programma?!”


26 juni 2019

Welcome to The Village
18 t/m 21 juli 2019

 

Nog een paar weken tot Welcome to The Village voor de zevende keer van start gaat nabij Leeuwarden. Het vooruitstrevende festival, dat elk jaar met een sterke ontdekkingsprogrammering weet te verrassen, heeft sinds dit jaar een nieuw programmeursduo: Lisa de Jongh, ook van Patronaat Haarlem en Nick Veenstra, ook van podium Asteriks. Wij spraken hen over hoe ze het dit jaar hebben aangepakt.

Onze tips voor het festival hebben we onlangs met de wereld gedeeld, we spraken Flamingods in aanloop naar de heren hun show op Welcome to The Village en in een speciale podcast spraken we DORP-coördinator Johan de Vries over de thema’s van dit jaar. Het Friese festival is veel meer dan muziek en richt zich op innovatie, kunst, maatschappelijke vraagstukken, voedsel, duurzaamheid en performance.

Nick Veenstra & Lisa de Jongh

 

Nick, jij werkt sinds vorig jaar bij Welcome to The Village. Heb je die editie gebruikt om bekend te raken met de achterkant van het festival?
Nick: “Peter Dijkstra was een van de vorige programmeurs. Met hem praatte ik regelmatig over het festival en ik vertelde wat ik ervan vond. Hij zag daar kennelijk iets in en vroeg of ik mee wilde lopen. Ik heb toen wel een aantal dingen beslist, maar ik heb vooral meegekeken en dat was erg leerzaam voor de komende editie die ik met Lisa heb geprogrammeerd.”

Lisa, jij zit er inderdaad sinds deze editie bij en met Nick vorm je het nieuwe programmeursduo van Welcome to The Village. Hoe is dat gelopen?
Lisa: “Vlak voor de zomer van 2018 werd ik gevraagd en ik twijfelde toen nog wel. Daarom ben ik naar het festival gegaan om een beslissing te maken. Ik was direct om toen ik de programmering zag, de gemoedelijke sfeer, het terrein en de mensen van het team. Ik twijfelde nog wel aan het feit dat ik niet uit de omgeving Leeuwarden kom, alleen vonden ze dat juist wel fijn. Iemand met een frisse blik die het meer van een afstand kan bekijken.”

Jullie hebben daarmee Peter Reen en Peter Dijkstra opgevolgd, oftewel ‘de Peters, die sinds de eerste editie betrokken waren bij Welcome to The Village. Zorgde dat voor een bepaalde druk?
Nick: “Een druk voelde ik niet, ik zie het eerder als een eer dat wij het nu mogen doen. Ik denk dat je het altijd op je eigen manier moet doen, dus met onze komst zouden er dingen gaan veranderen. Alleen konden wij ons goed vinden in hun programmavisie en hoe zij te werk gingen, dus daar zijn we deels op doorgegaan.”

Foto: Ruben van Vliet

 

Hoe merkt het publiek dat er andere programmeurs in dienst zijn getreden?
Nick: “Wij zitten naar mijn idee nog iets meer in de indie-hoek en ik vind het zelf interessant om onbekende acts neer te zetten die bij de meesten geen belletje doen rinkelen, maar die ontzettend goed zijn. Daarnaast zijn we dit jaar nog iets intensiever met curatoren samen gaan werken, zoals Koen ter Heegde, die alle ontwikkelingen in Oost-Europa bijhoudt, Francis da Souza van Earthbeat die verantwoordelijk is voor het wereldmuziek-programma en Arnold de Boer van The Ex, die dit jaar een aantal bijzondere acts uit Ghana presenteert.”

Lisa: “We zijn in de huid van een bezoeker gekropen en hebben zo gekeken naar wat goed bij het moment past, waarbij we vooral de dynamiek in de gaten hebben gehouden. Als je bijvoorbeeld voor het eerst het terrein op komt lopen op vrijdagmiddag om vijf uur: wat moet er dan gebeuren? Ik zou dan bijvoorbeeld zin hebben in een biertje en direct een wat hardere band om er goed in te komen. Op die manier zijn we gaan puzzelen.”

En onderling: hoe versterken jullie elkaar?
Nick: “Onze muzieksmaak komt voor een groot deel overeen, maar op sommige punten totaal niet. Die combinatie zorgt voor een sterk middenprogramma met verrassende uitschieters. We maken uiteraard samen het programma, maar we hebben het globaal zo verdeeld dat Lisa de wat grotere acts voor haar rekening neemt en ik wat meer in de underground en in de lokale scene ben gaan zoeken.”

Lisa: “Vanuit mijn werk bij Patronaat werk ik regelmatig met artiesten waar wat hogere bedragen bij komen kijken. Dat netwerk en die kennis kan ik gebruiken bij Welcome to The Village en Nick krijgt dat op die manier ook mee. Zo leren we van elkaar.”

Soms dacht ik weleens: ‘waar gaat dit allemaal heen met dit programma?!

 

Welcome to The Village is inhoudelijk een van de breedste festivals in Nederland. In hoeverre stem je het muziekprogramma af met theater, performances, beeldende kunst of de initiatieven rondom zaken als innovatie en duurzaamheid?
Nick: “Elk jaar werkt het festival met een thema dat als inspiratiebron gebruikt kan worden en dat neem je mee in je selectie. Dit jaar is dat thema ‘spiritualiteit’, daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan trance-achtige en hypnotiserende acts. Op die manier is iedere programmeur bezig met een zoektocht naar een passend programma.”

Lisa: “Het thema loopt als een rode draad door het programma. Ik voelde die spiritualiteit bijvoorbeeld in de muziek van Amadou & Mariam, maar ook in het nieuwe project van Jacco Gardner. En podiumkunst-programmeur Jonathan Offereins ziet dat dan bijvoorbeeld weer terug in de naakte rave van Doris Uhlich. Soms dacht ik weleens: ‘waar gaat dit allemaal heen met dit programma?!’ Maar dan zie je dat het allemaal binnen het thema past en elkaar raakt. Als bezoeker zul je dat merken, zonder dat het er te dik bovenop ligt.”

 

Over andere disciplines gesproken: waar zijn jullie erg nieuwsgierig naar?
Nick: “Naar de performance met tweehonderdduizend meelwormen van Recoil Perfomance Group! Ik ben erg benieuwd hoe dat eruit gaat zien. Maar ook zeker naar die naked rave waar we het net over hadden, op internet kwamen daar direct veel reacties op. Daarnaast ben ik nieuwsgierig wat er uit DORP gaat komen dit jaar. Het gaat over voedsel en vooral over de verduurzaming van het productieproces. Dat is een behoorlijk ingewikkeld verhaal, dus ik ben benieuwd naar hun bevindingen.”

Wat vinden jullie tot nu toe het leuke aan het programmeren voor Welcome to The Village?
Lisa: “Het is erg uitdagend om van zo’n divers festival samen een geheel te vormen. Tegelijkertijd is dat bijzonder inspirerend, want je komt van alles tegen waar je anders mogelijk nooit van gehoord had.”

Jullie hebben bij Welcome to The Village de kans om bijzondere muzikanten naar het festival te halen. Om toch even een echte programmeurstip te krijgen: wat zijn acts waar jullie echt blij mee zijn dat ze naar Leeuwarden komen?
Lisa: “Ik ben erg blij met Mattiel, dat is mijn act van het jaar. Ik vind wat zij doet heel vet en zij past goed bij het thema van de krachtige vrouw, daar is zij veel mee bezig. Wij wilden graag een verdeling van ongeveer zestig-veertig tussen frontmannen en frontvrouwen en dat is onder meer met haar erg mooi gelukt.”

 

The Soft Moon
“Van The Soft Moon ben ik al ontzettend lang fan, dus daar sta ik sowieso vooraan! Een band die prima bij het spiritualiteitsthema past, het is altijd wel een soort openbaring.”

 

Blind Boys of Alabama and Amadou & Mariam
“Het project van Blind Boys of Alabama and Amadou & Mariam vind ik erg bijzonder. Die groep is nog nooit in deze samenstelling op tour geweest in Europa, dus het is niet alleen uniek, maar voor ons net zo spannend hoe dat uit gaat pakken en dat maakt het extra leuk!”

 

Aiming for Enrike
Nick: “Zelf ben ik ontzettend blij met Aiming for Enrike, het is een duo dat simpelweg een geluidsmuur optrekt. Het heeft iets elektronisch en soms is het erg dansbaar, maar regelmatig heeft het zulke gekke melodieën dat je niet eens weet hoe je erop moet bewegen. Dat speelt middenin de nacht, dus dat kan wel explosief gaan worden.

 

Kate NV
“Aan de de andere kant vind ik het erg tof dat we Kate NV hebben, zij is binnen haar genre wel een van de grote namen en is echt goed bezig. Sinds dit jaar hebben we overigens een dance-stage, ik ben nieuwsgierig hoe dat uit gaat pakken. Uiteindelijk ben ik erg blij met de hele line-up, we hebben best wel wat namen die veel mensen misschien niet veel zeggen en waar veel valt te ontdekken. We zijn erg blij met de kwaliteit van de acts die er staan.”


 

WEBSITE WELCOME TO THE VILLAGE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS