TDI Tipt

Welcome to The Village: vier dagen vertoeven in een ‘wereld die werkt’: vol perfomances, innovatie, kunst, eten, duurzaamheid en muziek


6 juni 2019

Welcome to The Village
18 t/m 21 juli 2019

De line-up van Welcome to The Village zit boordevol heerlijke muziek, maar ook het innovatieve DORP en heel wat kunstzinnige projecten. De steeds groeiende reeks namen zag je al bij ons voorbij komen, maar vandaag maken we je het allemaal nog een stukje makkelijker. We doken de programmering in en delen onze beste tips voor een onvergetelijk juli-weekend in Leeuwarden.

Wij hebben met The Daily Indie nog geen editie overgeslagen sinds we in 2013 aanwezig waren tijdens de allereerste editie van het festival. Met veel plezier hebben we gezien hoe het festival gegroeid is, met een uitgebreid theater- en perfomanceprogramma en de diversiteit aan manieren waarop het festival actuele thema’s aan de kaak stelt rondom zaken als vluchtelingen, innovatie en duurzaamheid. Naast een goede portie kunst en design, is er altijd veel aandacht voor voedsel (van de toekomst), worden er gesprekken georganiseerd en wordt er met lokale makers samengewerkt om bezoekers te voorzien van de lekkerste Friese producten.

Circulair in 2022
Zo is Welcome to The Village een festival dat zich voor iedereen openstelt en met honderden studenten, vrijwilligers, kunstenaars, designers, wetenschappers en bezoekers werkt aan een circulair festival in 2022. Het festival zet zich in voor ‘een wereld die werkt, waar mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, die draait op duurzame energie en waar veel aandacht is voor innovatie.’

Je kunt Welcome to The Village zien als een tijdelijke samenleving in het klein. Eentje waarbinnen het festival onderzoekt hoe de samenleving er in 2030 uit zou kunnen zien en wat daarvoor nodig is om dat te realiseren. Bij het festival geloven ze erin dat kunst en cultuur de aandrijfveer kan zijn voor innovaties in de maatschappij en een festival is een uitstekende plek om dat te testen. Welcome to The Village gebruikt de vrije sfeer en de vrije geesten van zijn diverse groep bezoekers om tot nieuwe ideeën te komen waarmee wordt geëxperimenteerd tijdens het festivalweekend.

Een ideale wereld
Wij kunnen dat beamen: je leeft vier dagen in een andere wereld als je het festival bezoekt. Een mooiere wereld wat ons betreft, waar een vrije en gelijke sfeer in de lucht hangt en logische oplossingen voor allerlei problemen ineens realiteit zijn. Dan is er dus ook nog een gigantisch muziekprogramma, laten we dat even niet vergeten! Wij duiken er hieronder dieper in en dan zien we elkaar gewoon nabij Leeuwarden vanaf 18 juli. Ja, toch!


Flamingods
Exotische rock met psychedelische invloeden luidt het op de site van Welcome to The Village. Wij wagen ons niet direct aan het categoriseren van Flamingods, maar spraken onlangs wel frontman Kamal Rasool over Levitation (het nieuwe album), de bijzondere weg die Flamingods aflegde en exotica in muziek.

“Er zitten heel wat thema’s in deze plaat verwerkt, maar de grote rode draad is dealing with life. Er gebeurde heel wat in ons leven terwijl we aan de plaat werkten. Dat soort gebeurtenissen hebben een stempel gedrukt, maar we wilden dat ook overstijgen en positiviteit in het album verwerken”, klonk het toen. Die positiviteit horen we terug op de nieuwe plaat Levitation en geloof ons maar: dit zal zeker niet misstaan in Leeuwarden. (LS)


Julia Jacklin
Ja, dit wordt een hoogtepuntje tijdens de vrijdag van Welcome to The Village. Alles wat de Australische muzikante Julia Jacklin aanraakt verandert in goud, van haar debuut Don’t Let The Kids Win uit 2016 tot en met het recent verschenen album Crushing. Deze zomer komt ze na een halve wereldtour weer terug naar Europa.

Wij hebben een zwak voor de muzikante, die we inmiddels een aantal jaren volgen. We steken die niet bepaald onder stoelen of banken, zo noemden we de single Cold Caller ‘een van de mooiste nummers van de tijd waarin we leven’ en de vergelijkingen met Angel Olsen, Mazzy Star en Sharon van Etten zijn nooit ver weg. Wij zijn overigens niet de enige fans: Pitchfork gaf een 7,7 aan het album, een 8,5 van The Line of Best Fit, DIY Mag een 8 en The Guardian en de Volkskrant maar liefst vier sterren, die schreef: ‘Een stem om te koesteren, fluweelzacht en toch indringend.’ (RJ)


Foto: Leni Sonck

Yīn Yīn
Nog meer exotica komt uit het zuiden van Nederland. De Limburgse band Yīn Yīn omschrijft zijn muziek als Thaichedelisch, ofwel Thaise psychedelica. Neem het met een korreltje zout, want ze haalden vooral inspiratie uit oosterse toonladders en klanken om daarvan een groovy en dansbaar geheel te maken dat het best tot zijn recht komt onder de stralende zon.

We spraken de bandleden laatst over de stroomversnelling waar zij in terechtgekomen zijn. “Dat toont gewoon aan dat de interesse er is voor vreemde dingen en ik vind het net ontzettend tof dat mensen hier geïnspireerd door raken. Er zijn ook mensen die zeggen dat het niet oké is om zo’n elementen in je muziek te gebruiken, maar je kan het ook anders zien. Het gooit de grenzen open en helpt mensen om meer open-minded te worden.” Gooi je eigen grenzen open tijdens Welcome to The Village op de dansbare tonen van Yīn Yīn. (LS)


Mart Avi
Al een tijd haalt Welcome to The Village allerlei bijzondere acts uit Oost-Europa naar Friesland, zo spraken we daar vorig jaar de programmeurs nog over. Inmiddels oud-programmeur Peter Dijkstra vertelde daarover: “Dit jaar ben ik naar MENT geweest in Slovenië en wij waren ontzettend onder de indruk wat er allemaal gebeurde in Oost-Europa. Vanuit daar hebben we Koen ter Heegde (van Roodkapje en Subroutine Records, red.) zijn hulp ingeschakeld, want hij weet ontzettend veel van wat er daar allemaal gebeurt. Daar komen dan bijvoorbeeld bands als Shortparis en Repetitor uit waar we erg blij mee zijn, die voegen echt iets speciaals toe aan het programma.”

Dit jaar wordt onder meer Mart Avi uit Estland gehaald, de post- en avantpop-producer doet denken aan Scott Walker en Hayden Thorpe (ex-Wild Beasts), maar ook aan Thomas Azier, die dit jaar eveneens op Welcome to The Village speelt. Mart Avi is op zijn beurt een ‘onvoorspelbare superheld’ volgens het festival en dat kun je inderdaad wel stellen als je zijn laatste (en indrukwekkende) album OtherWorld luistert. Door Louder Than War nog omschreven als: ‘OtherWorld is a glorious, modern soul-pop record that dives deep into a wyrd, blue lagoon of the senses and never seems to surface.‘ Ontdek het zelf!

*Als je dan toch bezig bent met Oost-Europese acts: check ook de meedogenloze psychrockende Russen van Lucidvox en de shoegaze van The Ills, die net het nieuwe album Disco Volante / Mt. Average uit hebben gebracht. En misschien komen er nog wel meer aantrekkelijke acts uit het oosten naar het festival, wie zal het zeggen…!


Foto: Bieke Depoorter

MDC III
Even genoeg van alle vocale gekte, dan staat MDC III klaar met een bizar instrumentaal avontuur. Twee drummers en een saxofonist gaan met elkaar in gesprek, op een manier die je waarschijnlijk niet eerder hoorde. Van zachte, ingetogen klanken tot pure extase en horror-achtige sferen, je ervaart het allemaal.

Ook het muzikale trio bestaat niet uit de minste: saxofonist Mattias De Craene kennen we van de Belgische jazzrockband Normann, drummer Simon Segers maakte al heel wat meters met STADT en Absynthe Minded en ook Lennert Jacobs is geen onbekende. Voeg de ervaren muzikanten samen en je krijgt de bezwerende ritmes van MDC III. (LS)


Foto: Ruben van Vliet

DORP
Sla tijdens een weekend Welcome to The Village ook DORP niet over. Een team vol whizzkids, wetenschappers, kunstenaars en andere figuren werkt aan een prototype voor een circulaire economie. Tegen 2050 wil Nederland volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en schaarse primaire grondstoffen. DORP laat je een week lang proeven van hoe dat eruit zou kunnen zien in de tijdelijke mini-maatschappij die gecreëerd wordt door het festival. Tijdens eerdere edities maakten we al een aantal achtergrondverhalen, zoals De Snackbar van de Toekomst vorig jaar. Binnenkort verschijnt er nog veel meer over de 2019-plannen van DORP bij The Daily Indie, dus houd dat in de gaten!


Morena Bamberger
Gaat die semi-futuristische wereld gepresenteerd in DORP je toch wat te ver, dan is er ook een fantasierijke variant. Kunstenares Morena Bamberger bouwt voor Welcome to The Village een grote installatie middenin de natuur. Het belooft een zintuiglijke ontdekkingsreis te worden doorheen een mysterieus landschap. Denk: spelen met schaduwen, gekleurd licht, beweging en glimmende figuren. Ontsnap even aan de realiteit en duik in een serene wereld waar nieuwe rituelen geboren worden.


Foto: Sõren Meisner

Omvangrijk programma met podiumkunsten
Het programma met performances is dit jaar zo uitgebreid dat het zelfs een eigen trailer heeft gekregen. In totaal zijn er tijdens Welcome to The Village zo’n veertien (inter)nationale voorstellingen te zien, onder andere met Miet Warlop (BE), Francesca Grilli (IT), Doris Uhlich (AT) en Ivo Dimchev (BG).

Uiteenlopende voorstellingen waarbij tweehonderdduizend meelwormen het verval van de mens aantonen, naakte rave-party’s, beroemde queer-performers, Friese kinderen die de toekomst voorspellen en sufirituelen die in een rockshow ontaarden.

Artistiek leider Sjoerd Bootsma vertelt erover: “De makers in ons podiumkunstprogramma laten ons op een andere manier voelen dat er meer is dan tijd en geld en benaderen thema’s als spiritualiteit, communaliteit en het nadenken over de toekomst op geheel eigen wijze.”

Programmeur podiumkunst Jonathan Offereins licht de keuze verder toe: “Ik heb gezocht naar voorstellingen die geen voorspelbare presentatievorm hebben: geen zalen met zittend publiek, maar makers die de grenzen opzoeken. Van één-op-één ervaringen tot expressieve theaterconcerten en van provocatieve dans tot schitterende performance-installaties die soms urenlang duren.” Ja, ook dat kun je allemaal ontdekken tijdens Welcome to The Village! (RJ)


WEBSITE WELCOME TO THE VILLAGE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS