Interview Welcome to The Village: “We zijn erg blij met de verdiepingsslag die we hebben gemaakt dit jaar”
22 juni 2018
Welcome to The Village
19 t/m 22 juli 2018
Onze tips voor Welcome to The Village las je hier al, vandaag duiken we samen met twee programmeurs nog veel dieper de programmering in. De zesde editie van het festival staat weer bol van nieuwe acts die uit alle windhoeken naar Leeuwarden komen. Hoog tijd om eens met een vergrootglas over het altijd innovatieve festival te gaan.
Toegegeven, tijdens Welcome to The Village is er altijd veel meer te doen dan alleen een diepgaand theater– en muziekprogramma, zo is er bijvoorbeeld altijd veel aandacht rondom innovatie en bewust eten. Waar de voor het festival geslachte koe Janneke een paar jaar geleden nog de landelijke media haalde en het vorig jaar over ponyvlees ging, gaat het dit jaar over de Snackbar van de Toekomst. Daarnaast is er ook een innovatielab in de vorm van DORP en worden er vluchtelingen bij het festival betrokken met het programma New Faces.
Maar laten we voor nu eens even lekker over het muzikale programma kletsen met festivalprogrammeurs Peter Reen en Peter Dijkstra!
Zo, heren: hoe gingen jullie voor deze editie het programmeren in?
Reen: “We hebben altijd een bepaald programmaprofiel voor ogen, waarin wereldmuziek al jaren een rol speelt. Ondertussen weet je welke combinaties en wat voor soort acts goed passen bij het festival, dus is het iets meer een kwestie van finetunen, kijken waar je je programma kunt uitdiepen en zaken kunt toevoegen waar je nog meer nadruk op wilt leggen.”
Dijkstra: “Dit jaar hebben we, meer dan gebruikelijk, gekozen voor samenwerkingen met curatoren en gastprogrammeurs die bepaalde kennis hebben over een regio of een scene. Ik ben erg blij met de verdiepingsslag die we daarmee gemaakt hebben dit jaar, op zo’n korte termijn hadden we die acts anders nooit gevonden denk ik. En dat is natuurlijk wat je hoopt als je die mensen aan je festival verbindt.”
Kwam dat op jullie pad of wilden jullie zoiets al langer doen?
Dijkstra: “Met een aantal van hen werkten we al samen, zoals met Arnold de Boer (onder meer The Ex, red.) die precies weet wat er allemaal speelt in Ghana. En dit jaar ben ik naar MENT geweest in Slovenië en wij waren ontzettend onder de indruk wat er allemaal gebeurde in Oost-Europa. Vanuit daar hebben we Koen ter Heegde (van Roodkapje en Subroutine Records, red.) zijn hulp ingeschakeld, want hij weet ontzettend veel van wat er daar allemaal gebeurt. Daar komen dan bijvoorbeeld bands als Shortparis en Repetitor uit waar we erg blij mee zijn, die voegen echt iets speciaals toe aan het programma.”
Dit wordt de zesde editie van WtTV en jullie zijn precies opgekomen in de hele golf aan nieuwe festivals. Hoe zien jullie Welcome to The Village tussen alle andere festivals? Wat maakt het net even anders volgens jullie?
Dijkstra: “De belevenis is naar mijn gevoel erg prettig, want onze capaciteit is niet gigantisch, maar het terrein is breed opgezet en je hebt alle ruimte als bezoeker. Op die manier kun je op een ontspannen manier kennismaken met nieuwe muziek. En ik denk dat je bij ons artiesten ziet die op de rand staan van de grotere festivals, en vaak zie je die acts een jaar later ook doorstromen. Maar het is niet zo dat alle acts op ons programma op die manier door hoeven te groeien, voor de rest zijn we op zoek naar acts die uniek zijn in wat zij muzikaal doen. We hebben een paar jaar geleden bijvoorbeeld flink ingezet op wereldmuziek en dat zag je in het poplandschap weinig gebeuren. Nu zie je dat, gelukkig, steeds meer en zo proberen we continu stromingen op het podium te brengen die nog onderbelicht zijn.”
Dat is natuurlijk tof, maar tegelijkertijd ook weer wat lastiger te promoten, niet?
Reen: “Ja, daar zit tegelijkertijd inderdaad de uitdaging in. Want je wilt een afgewogen programma maken waarin je Mark Lanegan bijvoorbeeld aan de bovenkant van je programma zet en aan de onderkant acts waar het publiek echt voor op ontdekking moeten gaan. Wij merken dat ons publiek dat altijd erg waardeert, ik hoor vaak van mensen dat ze voor een bepaalde hoofdact uitkeken, maar het hoogtepunt van het weekend hebben beleefd bij een band die ze tot dan toe eigenlijk nog niet kenden. Dat is natuurlijk te gek, want dat is uiteindelijk wat je graag wilt bereiken.”
Los van de line-up, die mij overigens ook elk jaar weer weet te verrassen, is het niet alleen de muziek waar ik aan denk bij Welcome to The Village. Aangezien er ook veel aandacht is theater, maar ook voor innovatie met DORP en zich uitstrekt tot bewust eten.
Reen: “Absoluut, ook bij het theater is er dit jaar een verdiepingsslag gemaakt in het food-programma en het theater. Zo is in samenwerking met WORM dit jaar de The Performance Bar bij het festival betrokken. In Rotterdam is wel bekend wat daar gebeurt, maar in het noorden natuurlijk niet of minder. Daardoor komen er telkens smaakjes bij en gaat zo’n programma continu meer de diepte in. Volgens mij zijn dit soort samenwerkingen echt dé manier om die slag te maken in je programma. Want ja, we weten een hoop, maar het is een utopische gedachte om te denken dat je alles al weet.”
Zo hebben jullie Jacco Gardner dit jaar bij het festival betrokken als curator, hoe kwam die samenwerking zo tot stand met hem?
Dijkstra: “Nou, ik heb hem gevraagd”, lacht de programmeur. “Ik vind hem een van de meest interessante muzikanten in het Nederlandse muzieklandschap en we kennen hem onder meer doordat hij een paar jaar geleden bij ons op Welcome to The Village speelde. Hij is altijd met verschillende projecten bezig, verzamelt acts om zich heen en is altijd op zoek naar nieuwe muziek. Hij is zeer kritisch, inhoudelijk sluit zijn smaak goed aan bij het programma en zijn expertise bestrijkt een groot gebied aan nieuwe geluiden die ik graag zou horen op ons festival. Dus toen zijn we gaan praten en hij voelde die connectie ook. Hij wilde graag zelf spelen met Bruxas en is gaan zoeken naar toffe muzikanten die hij graag wil laten zien op het festival.”
Hij heeft goed zijn best gedaan, want daar zitten mooie verrassingen bij met onder meer L’Éclair en Melange. Wat is voor jullie een act waar jullie naar uitkijken?
Dijkstra: “Voor mij is dat Mykki Blanco als ik er eentje mag noemen! Een paar jaar geleden heb ik hem gezien in België en ik was helemaal ondersteboven na die show. Sindsdien proberen we hem al naar het festival te halen, maar nu is het ook eindelijk gelukt. Niet alleen zijn muziek, maar ook die Vice-documentaire en zijn politieke agenda bewonder ik enorm. Hij is een soort beweging in zijn eentje.”
Zou ook een hele mooie curator kunnen zijn!
Dijkstra: “Zo, zeker! Maar hij zit vaak krap in zijn tijd, dus eerst maar eens even kennismaken dit jaar.”
En voor jou, andere Peter?
Reen: “Ik ga voor Tune-Yards, die band staat ook al een paar jaar op het lijstje van acts die ik graag naar The Village wil halen. Met name vanwege die eclectische benadering van de band zijn muziek. Alles loopt dwars door elkaar heen en wordt door een grote molen gehaald waardoor je dat unieke Tune-Yards-geluid krijgt. Het is een van de laatste acts op zondag en ik heb het idee dat het ontzettend goed werken.”
WEBSITE WELCOME TO THE VILLAGE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS