Interview

Een interview met ‘het geweten van Nijmegen’, Peer van den Boogaard: over de scene, zijn platenzaak en Valkhof Festival


29 juni 2018

 

“Hoe noem je mij nou”, lacht Peter ‘Peer’ van den Boogaard als we hem als ‘het geweten van Nijmegen‘ bestempelen. “Dat vind ik te veel eer”, zegt de eigenaar van Waaghals Arnhem en Nijmegen, die de winkel al meer dan twintig jaar runt. We spreken met hem over Nijmegen, zijn platenzaak en uiteraard over Valkhof Festival dat van 14 tot en met 20 juli in de stad plaatsvindt.

Meer lezen over Valkhof Festival? Lees hier nog eens onze festivaltips!

Want Nijmegen is een stad die nooit stilstaat, veel mooie acts aflevert, sinds een paar jaar een state-of-the-art poppodium heeft met Doornroosje en met Oranjepop en Valkhof Festival een divers festivalaanbod heeft. Wat voor mooie dingen ziet Peer allemaal gebeuren in de stad? “Het gaat hier uitstekend, ik heb dit jaar al een aantal muzikale hoogtepunten beleefd met Shame in Roosje en Record Store Day in april”, vertelt hij. “Maar ik ben vooral erg enthousiast over het nieuwe initiatief De Basis in het oude Doornroosje. Dat wordt een kweekvijver voor aanstormend talent in Nijmegen, waar gerepeteerd kan worden, opgenomen en waar mensen uit de industrie samenkomen. Dat gaat echt een positieve bijdrage leveren aan de muziek in Nijmegen.”

 

Nieuw Nijmeegs talent
Jaren geleden kreeg Peer de kans om van zijn hobby zijn werk te maken en sindsdien is hij niet meer weg te slaan uit de muziekscene en het Nijmeegse wereldje. “Ik heb deze stad altijd ontzettend interessant gevonden en de muziekscene die bloeit en waar spannende dingen gebeuren. Uiteraard heb je periodes dat het meer of minder is, maar dat heeft het Nederlands elftal ook”, lacht Peer. “Op het moment zitten we zeker in een goede periode, met bands als The Hubschrauber en Shaemless om er maar eens een paar te noemen.”

 

“Als je als tiener uit Nijmegen een band als De Staat ziet, dan denk je: ja, dat wil ik ook!”

 

Misschien is het onze jeugdigheid of onze TDI-bubbel, maar het lijkt alsof er de laatste jaren meer en meer goede bands in Nederland uit de grond poppen. Ziet Peer – die het nodige heeft zien komen en gaan – dat ook, of is dat onze verbeelding? “Nee, dat zie ik zeker. Kijk, het steekt ook aan, hè. Als je bijvoorbeeld een succesvolle Nederlandse wielrenner hebt, dan gaan er meer mensen fietsen. En als je als tiener uit Nijmegen een band als De Staat ziet, dan denk je: ja, dat wil ik ook!”

 

De platenzaak
Op het gebied van muzikale aanwas heeft Nijmegen dus zijn zaakjes goed voor elkaar en is het hele muzikale speelveld na een stormachtige periode (lees: internet) weer wat overzichtelijker. Illegaal downloaden lijkt met de komst van streaming-platformen een begrip uit het verleden geworden en de streamingmarkt is redelijk geïnstitutionaliseerd. “Het stof lijkt inderdaad wel een beetje neergedaald te zijn. Het blijft natuurlijk ontzettend moeilijk te voorspellen hoe de muziekindustrie er over vijf jaar uitziet, want die omschakeling van cd naar vinyl ging ook zó hard, dat is haast niet voor te stellen”, vertelt Peer.

“Moeilijk te zeggen waar dat zo ineens vandaan kwam. Het heeft iets met nostalgie te maken denk ik en met een generatie die nog nooit een plaat heeft gedraaid en ontdekken hoe leuk dat is. Aan de andere kant: platenmaatschappijen moeten wel op blijven letten dat ze de prijzen niet te hoog gaan maken nu het aantrekt. Vinyl is een waanzinnig mooi product, maar sommige albums zijn onbetaalbaar geworden.”

“Om het aanbod breed te houden hebben we naast veel nieuw vinyl onder meer cd’s, tweedehands-platen en loopt er personeel rond dat echt op de hoogte is van wat er allemaal speelt. Natuurlijk moet de kassa rinkelen, maar we willen vooral dat iedereen hartstikke blij naar huis gaat met een nieuw album. En dat je bij ons kunt snuffelen in een ontspannen sfeer en dingen kunt vragen”, zegt Peer. “Want ik voel mij nog zeker niet out of place and out of time. Anders zou ik er wel een punt achter zetten, hoor. Maar ik vind het simpelweg nog steeds leuk om mensen te enthousiasmeren voor muziek waar ik zelf gek van ben.”

 

Valkhof Festival
Nog maar twee weken en dan staat de stad weer op zijn kop tijdens Valkhof Festival, uiteraard is Peer een man van het eerste uur toen het nog als Festival de-Affaire begon in 1994. “Ik blijf het na al die jaren bijzonder vinden hoe het Valkhof elk jaar lukt om zoveel mooie artiesten neer te zetten, die je allemaal nog eens voor niks kunt zien! De programmering heeft er een bijzonder neusje voor om acts te boeken die op dat moment nog betaalbaar zijn en de potentie hebben om flink door te groeien.Een paar jaar speelde bijvoorbeeld Kurt Vile hier nog. Dat is ongelooflijk eigenlijk”, zegt Peer. “Maar niet alleen dat, dit jaar kun je gewoon Parquet Courts en Kevin Morby zien. Hallo hé, dat is toch bizar! Ik blijf dat heel bijzonder vinden.”

Nog meer namen waar Peer tijdens Valkhof mooie dingen van verwacht? “Ik ga van de week nog eens lekker zitten graven in het programma en ik laat mij vaak ook verrassen. Maar ik kijk wel ontzettend uit naar BODEGA, daar verwacht ik wel het een en ander van”, grijnst de winkelbaas likkebaardend. “En dat Rotterdamse bandje Lewsberg, ken je dat? Die zijn wel echt super goed, hé! In de winkel zijn we er allemaal enthousiast over, dus we doen ons uiterste best om die plaat onder de aandacht te brengen. En dat lukt!”

Meer over Nijmeegs talent lezen? Check dan hier nog eens ons interview met Waltzburg!


 

WEBSITE VALKHOF FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT | VALKHOF IS GRATIS TOEGANKELIJK