Feature

Hoe de Snackbar van de Toekomst eruit komt te zien? Op Welcome to The Village ga je het ontdekken (19 t/m 22 juli)


28 juni 2018

Welcome to The Village

19 t/m 22 juli 2018

 

Het muziekprogramma van Welcome to The Village geeft al redenen genoeg om het derde weekend van juli richting recreatiegebied De Groene Ster te gaan voor een weekend vol spannende muziek (lees hier onze tips). Toch staat Welcome to The Village al sinds de eerste editie in 2013 voor veel meer dan dat, zo is er altijd veel aandacht geweest voor innovatie, duurzaamheid en bewust eten. Het voedselthema van dit jaar? De Snackbar van de Toekomst!

Na onder meer de commotie rondom Koe Janneke in 2015 en de eveneens geslaagde actie met het ponyvlees vorig jaar, is het dit jaar tijd om te kijken naar de Snackbar van de Toekomst. In Nederland is snacken natuurlijk een leuke en lekkere traditie, maar ook eentje waar al decennialang vrijwel niets aan veranderd is. Hoog tijd om eens te kijken naar ‘hoe het ook kan’ als je bijvoorbeeld wilt weten wat je eet, vegan bent of dieren die ‘onnodig’ worden gedood.

Bewust eten
Volgens Henk Rigter, die voor het festival werkt aan DORP, het innovatielab van Welcome to The Village, valt er op het snackgebied nog een wereld te winnen. De laatste jaren zijn er een hoop maatschappelijke gewoontes tegen het licht gehouden en voedsel is een groot thema in de discussie. Welcome to The Village is een van de voorlopers op het gebied van bewust eten, Henk vertelt erover: “De laatste jaren zie je dat er meer vragen worden gesteld rondom voedsel, daarom zag je dat er veel aandacht was rondom onze actie met Koe Janneke en het ‘mannetjesvlees‘ van haantjes en stieren. Dit jaar besloten we de focus op de snackbar te leggen, want dat is precies de markt die al jaren traditioneel achterblijft op alle ontwikkelingen. De snackbar voelt natuurlijk je hele leven al altijd een beetje als thuiskomen, maar dat komt onder meer omdat de kroket bijvoorbeeld al honderd jaar lang niet veranderd is.”

“Je ziet om je heen dat veel mensen meer bezig zijn met wat ze nou precies eten, er meer voor willen betalen en op zoek gaan naar andere producten. Maar als je ’s avonds laat nog ergens wat wilt eten, dan wordt het ontzettend lastig om bijvoorbeeld iets duurzaams of biologisch te eten. Want een kroket is leuk, en hartstikke lekker, maar je hebt geen idee wat er precies allemaal in is gestopt”, zegt Rigter. “Terwijl je de menukaart transparanter kunt maken en je er eenvoudig andere producten op kunt zetten. Zo is er in Friesland op het moment een ganzenplaag en met die gedode beesten gebeurt verder niks, daar zou je dan de snackgans van kunnen maken. Dan worden ze niet weggegooid en je bespaart vervoerskilometers. Die gaan we dit jaar dus bereiden tijdens het festival en dat kan samen met een insectenfrietje.”

 

Lange termijn-denken
Maar deze Snackbar van de Toekomst: wordt dit een mooie festivalherinnering of wordt er meer mee gedaan? “Het is zeker de bedoeling om dit een vervolg te geven. Wat je vaak ziet bij innovatie, is dat het in de conceptfase blijft steken: ‘Leuk idee, maar wat nu?’ Daarom hebben we de Snackathon georganiseerd, waarin we in tien dagen iets gaan maken dat potentie heeft”, vertelt Rigter. “Er moeten producten uitkomen die in de praktijk naast frikandellen en kroketten kunnen liggen. Bijvoorbeeld een vegetarische frikandel waarbij je weet wat erin zit, maar ook dat ‘ie goed smaakt, goed is te produceren, is te distribueren en dat er een goede marge is voor de frietboer.”

“Dat soort producten gaan we ontwikkelen tijdens de Snackathon in het DORP voorafgaand aan het festival en die worden tijdens het weekend geserveerd in de Snackbar van de Toekomst. Samen met culinaire experts ontwikkelen we een aantal producten, ontwerpers zorgen voor het uiterlijk en met een groep studenten kijken we naar de aantrekkelijkheid van een product en of ze het écht kunnen gaan doen in de Snackbar van de Toekomst. Vervolgens kunnen we de reacties perfect peilen, want een festivalomgeving is een ideale plek voor zoiets. Er zijn duizenden bezoekers die allemaal lekker de tijd hebben, die zin hebben om iets nieuws te proberen en je kunt direct zien hoe ze erop reageren.”

 

Lekker snacken
En wat vindt Rigter er nou zelf eigenlijk allemaal van? “Nou, vorig jaar hadden we Burgs Food op het festival staan en daar heb ik zo’n krekelburger geproefd. En ja, ik moet zeggen: ik vond ‘m hartstikke lekker, absoluut! Ik heb hem daarna nog een keertje gegeten op een ander evenement en een van die jongens is later nog student-ondernemer van het jaar geworden, dus die timmeren lekker aan de weg met die burger. Alleen: het is wel echt anders dan een normale hamburger. Alleen je moet het dus ook niet vergeleken met het huidige aanbod, het is een aanvulling.”

Naast het insectenassortiment, aan wat voor snacks kunnen we nog meer aan denken? “Nou, het gaat niet alleen over vervangers of iets dergelijks, maar eveneens over vegan. Daar zijn op het moment nog niet veel alternatieven voor om over naar huis te schrijven, maar daar is wel vraag naar. Daarom komt er een startup uit Groningen naar Welcome to The Village om bij ons de vegandel te gaan ontwikkelen. Geen idee hoe het eruit komt te zien of wat ze er allemaal in gaan stoppen, maar daar komen we tijdens het festival vanzelf achter.”

Tijdens Welcome to The Village wordt er niet alleen in het DORP veel aandacht besteedt aan de 2.0-snacks, er komen naar het festival een aantal culinaire kenners en ‘snacksperts’. Wat gaan zij allemaal doen tijdens Welcome to The Village? “Dat verschilt per persoon, zo komen foodblogger Leonie ter Veld en snackspert Eke Bosman langs, maar ook Wilbert van der Kamp van onder meer Slow Food Youth Movement en VICE Munchies. Zij zullen uiteraard van alles vertellen over eten, maar zij gaan ook als coach meedenken tijdens de ontwikkeling van nieuwe producten. En ja, ik ben erg benieuwd wat ze ons allemaal voor lekkers voor gaan schotelen volgende maand.”


 

WEBSITE WELCOME TO THE VILLAGE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS