Feature

Teruglezen: dit was onze labelmaand


30 april 2021

Heel de afgelopen maand april zetten we bij The Daily Indie de schijnwerper op de platenlabels die schuilgaan achter alle muzikale parels die je op dagelijkse basis hier ontdekt. Waarom in april? Nou, waarom niet?

Desondanks bleek een maand eigenlijk veel te kort: we hebben je aan nog geen fractie van de labels kunnen voorstellen die we op ons lijstje hadden staan. Onze labelmaand smaakte zeker naar meer, dus dat wordt ongetwijfeld vervolgd.

Voor nu: klik dit regenachtige weekend nog eens rustig door de verhalen die we je afgelopen maand voorschotelden!


We begonnen op 1 april met een van onze favorieten: Ninja Tune, een klein Brits undergroundlabel uit de jaren negentig dat uitgroeide tot een grote internationale speler.

We gingen door met Speedy Wunderground, het high-speed, no-nonsense geesteskind van Dan Carey.

We hadden ook obscure parels. Zoals Third Eye Stimuli, de thuishaven van vele psychedelische parels uit Down Under.

Ook Holm Front kwam voorbij, het label van de welbekende vrienden van het Britse Sports Team.

In dit interview lees je hoe Faberyayo en Abel van Gijlswijk (Hang Youth) met hun label Burning Fik met punk en kunst de wereld te lijf gaan.

Terug in de UK behandelden we een andere dikke favoriet: The Leaf Label, dat van ‘het label van Caribou’ uitgroeide tot een gerespecteerde naam waarbij creativiteit en originaliteit de hoogste waarden zijn.

Toen was het de beurt aan Mexican Summer, het label dat geldt als de belichaming van creatieve onafhankelijkheid en dat zijn bands lekker hun gang laat gaan.  

In Leiden maakte we kennis met Insert Blank Records, een vriendenclub waarin we vele bekende gezichten uit de indiescene herkenden.

Op de muziek van het piepjonge boutique label Ivy Records van de Amsterdamse singersongwriter Celine Cairo wordt veel geëxperimenteerd met elektronische soundscapes.

We spraken Stefan Breuer van Tiny Room Records over zijn interessante ideologie.

En met Tim Beuckels van Unday Records spraken we over muziek voor verloren weekenddagen.

We bewaarden een van onze favorieten tot het laatst: Innovative Leisure is verantwoordelijk voor een hoop legendarische albums in onze platenkast.

We sloten de maand af met een label dat we al zo lang volgen als het bestaat: Subroutine Records, en specifieker het nieuwe sublabel Glove Compartment.