Feature

Labelmaand: over grenzen heen kijken zit bij Innovative Leisure in het bloed


29 april 2021
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is labelmaand-website-banner-660x245.jpg

April is labelmaand bij The Daily Indie. Heel de maand laten we je kennismaken met de bedrijven die schuilgaan achter de muziek die je luistert. Waarom? Nou, omdat dat leuk is, en omdat in een label duiken een perfecte manier is om nieuwe muziek te ontdekken! In deze aflevering vertellen we je meer over Innovative Leisure, verantwoordelijk voor een hoop legendarische indieplaten.

Hieronder vertellen we je meer over de oprichting van het label, de visie van de oprichter en de bekendste artiesten die zich aan hebben gesloten bij de platenmaatschappij.

Wie of wat zit erachter?
Het Amerikaanse west coast-label Innovative Leisure werd opgericht door Nate Nelson, Jamie Strong, en Hanni El Khatib in 2010. Nelson en Strong kenden elkaar van hun tijd bij Stones Throw Records, waar ze verantwoordelijk waren voor marketing en licensing. Het duo prees vaak artiesten aan bij Stones Throw die zij zelf zagen zitten, maar zonder succes. Daarom besloten zij zelf een label op te richten. De twee sloegen de handen ineen met muzikant El Khatib, die destijds creative director was voor modemerk HUF, en brachten zijn debuutalbum Will The Guns Come Out uit dat meteen aansloeg. Snel daarna werden onder andere Nick Waterhouse, Rhye, en Allah-Las getekend.

Innovative Leisure zette de oude opvattingen over wat een label zou kunnen zijn op zijn kop. Plots leek het idee om soul en funk, jazz en hiphop, garagerock, house, disco en punk en een beetje psychedelische Thaise rock uit te brengen, niet meer vreemd. Het enige principe dat telde, was kwaliteit. Huidige namen op het label zijn artiesten zoals BADBADNOTGOOD, Classixx, Tijuana Panthers en Claude Fontaine.

What’s in a name?
De naam Innovative Leisure lijkt iets wat op een bedrijfsfilosofie zou kunnen slaan, en misschien is dat tegenwoordig ook het geval. Maar destijds plukte Nelson de naam Innovative Leisure gewoon uit een oude handleiding voor videogames. Niet bepaald romantisch, maar na tien jaar toch bijzonder passend voor een muzieklabel dat graag vernieuwd en over grenzen heen kijkt.

Welke leus staat op de kantoormuur?
Bij Innovative Leisure is men van mening dat de beste ideeën vaak het simpelste zijn. De visie van het label is dan ook kristalhelder, er wordt gewerkt met artiesten die men zelf leuk vindt, ongeacht het genre of de huidige hype. Het is deze diversiteit waardoor het label zich destijds kon onderscheiden van andere indie-labels die strak vasthielden aan nauwe genre-categorieën en het najagen van de laatste trends. Artiesten krijgen de vrijheid en het vertrouwen om hun eigen ding te doen, met wat door het label ingebrachte promotie-trucjes hier en daar. Maar van een echte succesformule is geen sprake. Sommige dingen werken, andere niet. De mannen van Innovative Leisure zijn er heilig van overtuigd dat wanneer je hard werkt voor artiesten waar je zelf ook van geniet, alles vanzelf op zijn plek valt.

Klinkt als:
Omdat dit een genre-overschrijdend label is, is het geluid lastig te bevangen in een omschrijving. Maar wat alle acts met elkaar verenigd is dat alles een zekere mate van experiment of vernieuwing bevat. Denk hierbij aan BADBADNOTGOOD, wat een stelletje jonge jazzstudenten waren die opeens zalen vol jonge mensen lieten moshen op jazz. Of een duo zoals Peel, bestaande uit leden van Foster the People, dat gothic-postpunk combineert met psychedelische synthpop.

Hoogtepuntjes

Lionel Boy – Kam Highway
Lionel Boy maakt luchtige, jazzy elektropop met invloeden uit zijn geboorteplaats Hawaï. Nadat hij getekend had bij Innovative Leisure, bracht Lionel Boy in juni 2020 zijn debuut-EP uit, Who is Dovey?. De single Kam Highway maakt deel uit van zijn nieuwe, zelfgetitelde album dat uitkomt op 14 mei.

De Lux – Some Things Never Break
De Lux is een Amerikaans duo wiens muziek omschreven wordt als ‘postdisco’. De band bracht zijn debuutalbum Voyage uit in 2014 en zijn sinds 2017 getekend bij Innovative Leisure. Het nieuwste nummer Some Things Never Break maakt deel uit van EP Uneven dat uitgebracht werd op 23 april. De Lux beschrijft op Bandcamp het nummer in twee zinnen: ‘Dit nummer gaat over dingen in je leven die moeilijk te doorbreken zijn, zoals een gewoonte of een relatie. Je staat op het punt er een einde aan te maken, maar om een of andere reden breekt het gewoon nooit.’

A Decade of Innovative Leisure – Playlist