Feature

Labelmaand: de Aussie psychonauten van Third Eye Stimuli, voor de fans van The Brian Jonestown Massacre en Allah-Las


9 april 2021

April is labelmaand bij The Daily Indie. Heel de maand laten we je kennis maken met de bedrijven die schuilgaan achter de muziek die je luistert. Waarom? Nou, omdat dat leuk is, en omdat in een label duiken een perfecte manier is om nieuwe muziek te ontdekken! Vandaag: Third Eye Stimuli, de thuishaven van vele psychedelische parels uit Down Under.

Wie of wat zit erachter?
Third Eye Stimuli is een indielabel dat muziek uit Australië, Nieuw-Zeeland en daarbuiten uitbrengt, vaak met een psychedelische inslag. De eerste zaadjes voor het label werden geplant rond 2012. Josh White en Rick Snowden waren in die tijd veel in de weer met hun neo-psychedelische band The Grease Arrestor, maar hadden het gevoel dat het ontbrak aan steun vanuit de labels en de rest van de industrie. Na het herhaaldelijk bekijken van de cultdocumentaire DIG!, met in de hoofdrol de rivaliteit tussen The Brian Jonestown Massacre en The Dandy Warhols, raakten ze geïnspireerd en besloten ze het heft in eigen hand te nemen.

In diezelfde periode begonnen ook – nu immens populaire – bands als Tame Impala en King Gizzard & The Lizard Wizard bekendheid te vergaren, wat de scene een sterke positieve impuls gaf. Na bezoekjes aan Austin Psych Fest, waar White en Snowden onder meer The Brian Jonestown Massacre, Allah-Las, Black Lips en Thee Oh Sees live aan het werk zagen, kickte het besef in dat er right here, right now iets bijzonders gebeurde en dat zij daar een bijdrage aan konden leveren. Dit betekende de definitieve geboorte van Third Eye Stimuli.

What’s in a name?
De naam is afgeleid van het idee van ‘het derde oog’, wat staat voor de menselijke geest en het potentieel daarvan. In de woorden van labelmanager Josh White: “Ik denk dat de meeste muziekliefhebbers het erover eens zullen zijn dat muziek op de een of andere manier een geestverruimende werking moet hebben, ongeacht of het psychedelische muziek is.”

Welke leus staat er op de kantoormuur?
De filosofie van het label is door de jaren heen niet veel veranderd. Third Eye Stimuli spant zich in om muziek uit Australië onder de aandacht te brengen en de bands te helpen ook overzees voet aan land te krijgen. Daarnaast zijn de oprichters erg betrokken bij de lokale scene en leveren ze een significante bijdrage aan het in stand houden van het muzikale klimaat aldaar.

Klinkt als: psychedelische poprock voor hookah-rokende koala’s.

Hoogtepuntjes
Winter McQuinn – Agent Apple Orange
Eerste solorelease van de frontman van Sunfruits, die ook getekend is bij Third Eye Stimuli. Zonnige psychedelica met een vintage productie die doet denken aan Syd Barrett, Allah-Las en White Fence.

Luke Spook – Small Town
Nog zo’n songschrijver die veel naar Syd Barrett heeft geluisterd. Op zijn album Small Town schetst Luke Spook een zonnige sprookjeswereld met een druggy randje, met invloeden van Donovan, Darker My Love en vroege Pink Floyd.

The Oogars – Girl In The Mirror
Op deze debuutsingle laten The Oogars een dromerige, galmende popsound met sterke surfinvloeden horen. Een beetje Allah-Las, een beetje Brian Jonestown Massacre, maar toch heel eigen. Luister vooral naar die ijzersterke vocalen.

Bonustrack:
In 2020 bracht Third Eye Stimuli het album We’re Gonna Miss You uit, een verzamelplaat met covers van liedjes van de legendarische psychedelische rockband The 13th Floor Elevators, opgenomen door verschillende artiesten van het label.