Feature

Labelmaand: de moment-opnames van Speedy Wunderground zijn altijd dansbaar en snel


8 april 2021

April is labelmaand bij The Daily Indie. Heel de maand laten we je kennis maken met de bedrijven die schuilgaan achter de muziek die je luistert. Waarom? Nou, omdat dat leuk is, en omdat in een label duiken een perfecte manier is om nieuwe muziek te ontdekken! Vandaag de schijnwerper op Speedy Wunderground, het high-speed, no-nonsense geesteskind van Dan Carey.

Wie of wat zit erachter?
Speedy Wunderground, opgericht in 2013, is het geesteskind van de Zuid-Londense producer Dan Carey. Carey verdiende zijn sporen vanaf de jaren negentig als producer, bracht een solo-album uit onder de naam Mr. Dan en produceerde zelfs een hit voor Kylie Minogue. Desondanks besloot hij het poppad niet verder te bewandelen en draaide hij zich terug de indie in.

Speedy Wunderground werd opgericht met de intentie meer spontaniteit in de muziek te brengen. Iedere release op het label wordt geproduceerd door Carey zelf en wordt opgenomen in zijn studio in Zuid-London. Het label is in acht jaar een flinke naam geworden in de Londense (en Britse) scene en heeft bands als black midi, Squid en Black Country, New Road hun eerste stappen laten zetten in het muzieklandschap.

What’s in a name?
Het staat genoteerd op de website en de naam van het label benadrukt het nogmaals: releases op Speedy Wunderground moeten snel zijn. Het label verspilt (bijna) geen tijd met lome ballads of lofi hiphop beats to relax/study to. Nee: artiesten bij Speedy Wunderground worden verwacht de beuk erin te gooien. Het begrip ‘speedy’ is niet enkel van toepassing op het geluid, maar ook op het opnameproces. Carey streeft ernaar platen zo weinig mogelijk stof te laten vangen op de plank en ze zo snel mogelijk uit te geven na de opnames.

Welke leus staat er op de kantoormuur?
De twee bovenstaande punten worden vermeld in de uitwerking van Carey’s filosofie die te vinden is op de website van het label, maar daar houdt het feest nog niet op. Zo dienen opnames in een enkele dag voltooid te worden en neemt het mixen ook maximaal een dag in beslag. Tijdens deze opnamesessies, die tot middernacht duren, was er lange tijd geen ruimte voor lunchpauzes want, zo stelde Carey: ‘‘Bands werken beter wanneer ze honger hebben’’.

Toch is de afgelopen jaren wat afgestapt van deze regel, wat het humeur van de artiesten waarschijnlijk wel ten goede is gekomen. Tijdens de opnamesessies wordt vooral gewerkt met live takes, waaraan daarna zo min mogelijk overdubbing wordt toegevoegd. Deze worden in het donker opgenomen, met enkel een rookmachine en wat lasers om een specifieke sfeer op te roepen. De hele visie van Speedy Wunderground is gebouwd op het idee van momentopnames. Niet teveel nadenken, gewoon gaan.

Klinkt als:
Zoals eerder vermeld, wordt op vrijwel alle releases op het label het tempo lekker opgevoerd. Luister naar het welbekende Squid om een beeld te krijgen van de opzwependheid en dansbaarheid die een rode draad vormt in het label, maar ook in opnames van relatieve nieuwkomers als PVA en Lazarus Kane kun je de geest van David Byrne en James Murphy rond horen waren. Maar stel, je hebt even geen zin om te dansen, biedt het label dan ook artiesten die misschien niet noodzakelijk binnen de Speedy-spirit vallen? Jazeker, in de vroege dagen van het label bracht het twee van de eerste singles van Kae Tempest uit, die goed bevriend is met Carey. Zo is er toch voor ieder wat wils te vinden in de catalogus van Speedy Wunderground.

Hoogtepunten

Tiña – Positive Mental Health Music
Huh, een album? Ja, een album. Na zeven jaar lang voornamelijk losse singles uitgebracht te hebben, met zo nu en een EP of een compilatie, was het in oktober 2020 de eer aan de Londense psychpoppers van Tiña om het eerste volwaardige Speedy Wunderground-album de wereld in te knallen. Op een elftal nummers confronteert frontman Joshua Loftin, getooid met roze cowboyhoed, zijn demonen. Het resultaat is een plaat die net goed uit Texas als uit London had kunnen komen.

Brodka & Scottibrains – Wrong Party
De release-snelheid van Speedy Wunderground is wat afgenomen het afgelopen jaar, iets wat waarschijnlijk samenhangt met de pandemie en dergelijke zaken. Gelukkig maar dat de kwaliteit van dat wàt uitkomt onverminderd hoog blijft. Op de meest recente release van het label, Wrong Party genaamd, bundelt zangeres Brodka, in een ver verleden de winnares van de Poolse editie van Idols, de krachten met Speedy-huisband Scottibrains. Brodka’s subtiele vocalen mixen lekker met de hoekige begeleiding van Scottibrains en het nummer werkt zich op naar een intense climax.

Bonus: fysieke verzamelitems
Vooruit dan, nog een kenmerk van de Speedy-visie: elke single-release op het label wordt uitgegeven op 7’’ vinyl, in een gelimiteerde oplage van 250 stuks. In de vroege dagen van het label was dit zelfs de enige manier waarop de muziek werd uitgebracht. Nu is 250 niet zo’n heel groot getal, natuurlijk, dus als je een nieuwe release in je fysieke platenverzameling wil hebben, kun je er beter snel bij zijn: het overgrote merendeel verkoopt snel uit. Als je een nummer van een artiest nou geen waar voor je geld vindt, heeft Speedy Wunderground gelukkig ook nog wat anders voor je: het label heeft inmiddels al een viertal compilatie-elpees uitgebracht met daarop een selectie van uitgaven van voorgaande jaren.