Feature

Labelmaand: Mexican Summer experimenteert, zoekt de vrijheid op en geeft die terug aan de artiest


19 april 2021

April is labelmaand bij The Daily Indie. Heel de maand laten we je kennis maken met de bedrijven die schuilgaan achter de muziek die je luistert. Waarom? Nou, omdat dat leuk is, en omdat in een label duiken een perfecte manier is om nieuwe muziek te ontdekken! Vandaag is het de beurt aan Mexican Summer, de belichaming van creatieve onafhankelijkheid die zijn bands lekker hun gang laat gaan.  

Wie of wat zit erachter?
Mexican Summer is als imprint begonnen vanuit Kemado Records uit Brooklyn. Kemado Records ontstond in de tijd dat indie in New York (en voornamelijk in Brooklyn) een revival meemaakte en veel kleine, onafhankelijke platenmaatschappijen opgericht werden. Mexican Summer, in 2008 door het duo Keith Abrahamsson en Andres Santo Domingo gecreëerd als een vinyl-only abonnementendienst, groeide hard mee. Hoewel Kemado Records zich vooral richtte op hardrock en heavy metal, gingen Abrahamsson en Santo Domingo al snel de richting op van een meer independent sound.

Hun passie lag in de creatieve onafhankelijkheid van bands die in hun slaapkamer of kelder op eigen houtje muziek maakten en uitbrachten wanneer zij wilden, compleet onafhankelijk van tijdsdruk en eisen van een platenmaatschappij. Het tweetal wilde dit proces stimuleren en bands onder het juk van een groot label vandaan halen en hen de vrijheid geven die zij nodig hadden. Al snel werd Mexican Summer onafhankelijk van Kemado Records. De ene na de andere indieband heeft zijn doorbraak meegemaakt op Mexican Summer: Real Estate, The Alps, Arp, Pill en Tamaryn. Nu staat het bekend als de New Yorkse belichaming van muzikale onafhankelijkheid en heeft het zijn portfolio met opnamestudios, boeken en festivals uitgebreid.

What’s in a name?
Mexican Summer is vernoemd naar een lied van de Amerikaanse muzikante Marissa Nadler, die zelf ook muziek op het label heeft uitgebracht. In dit nummer heerst zo’n zomers gevoel van vrijheid dat in meer muziek van Mexican Summer doorklinkt. De muziek is niet alleen maar zomers of zonnig: elke artiest heeft zo’n eigen sound waar de eigenzinnigheid van afdruipt. De naam slaat terug op de experimentele en avontuurlijke filosofie van het label. Daar staan zij voor: de vrijheid om te experimenteren, om als band je eigen ding te kunnen doen en muziek uit te brengen hoe en wanneer je wilt. 

Welke leus staat er op de kantoormuur?
Abrahamsson en Santo Domingo vinden het essentieel om artiesten hun eigen gang te laten gaan en hen te helpen waar nodig. Zij wilden voorkomen dat bands een verplichting voelen naar hun label om muziek uit te brengen, waardoor zij minder creatieve vrijheid zouden ervaren. Daarom besloten zij het anders te doen: ‘develop artists in a different way’: no pressure, breng je muziek uit wanneer je wilt, wij vertrouwen onze bands volledig. Zo heeft het label een eigen opnamestudio aan huis, Gary’s Electric, waar zij artiesten alle nodige hulp bieden.

Klinkt als:
Mexican Summer richt zich niet op één bepaalde sound, al staat het wel bekend om het verkennen van de zonnige kant van de indie. Het label begon met het uitbrengen van de Zweedse rock van Dungen, maar kwam al snel met wat eigenwijzere muziek van onder andere Peaking Lights, The Alps, Lansing-Dreiden en het doorbraakwerk van Real Estate en Allah-Las. Eigenlijk is het nooit opgehouden met dreampop en zonnige indie. Maar niet lang na het ontstaan van het label breidde Mexican Summer zich succesvol uit naar de elektronische kant met dochteronderneming Software Recording Co. Hier kwam muziek uit voort die zijn wortels had in jaren tachtig-synthpop en ambient, zoals Replica en Sculpture. Wat in alle muziek van Mexican Summer overheerst, is die ambiance van eigenzinnigheid en creatieve vrijheid.

Recente hoogtepunten

Iceage
Mexican Summer is wat je noemt een bezige bij. Binnen die eigenzinnige stijl waar het label om bekend staat, komen constant nieuwe platen uit. Het label schroomt zich niet om gevestigde bands onder zijn hoede te nemen. Zo is vrij recent onze Deense indie darling Iceage toegevoegd aan de familie in Brooklyn. De band brengt mei 2021 de LP Seek Shelter uit op het label. Met het toevoegen van deze band laat Mexican Summer zien dat het ook uit de voeten kan met stevigere, duistere postpunk.

L’Rain
Door de jaren heen is Mexican Summer meer experimentele muziek uit gaan brengen. Het liefst uit hun eigen stad. Zo is onlangs de experimentele multi-instrumentalist L’Rain uit Brooklyn aan de stal toegevoegd. Zij past volledig in de dromerige en experimentele sfeer van Mexican Summer. Luister naar haar nieuwe single Two Face en je merkt dit meteen op.

Geneva Jacuzzi
Experimenteel gaat al helemaal op voor de lofi synthpop van Geneva Jacuzzi, die haar nieuwe EP Human Head op Mexican Summer uitgebracht heeft.

Family Editions
De Anthology Series is een kleine aftakking van Mexican Summer waarop reissues van (klassieke) indieplaten worden uitgebracht. Onder de noemer van Family Editions, een samenwerking tussen Mexican Summer en Anthology, zijn prachtig gekleurde vinyls uit de Anthology Series gecreëerd die als een collectors item fungeren voor de échte label-liefhebber, zoals de ambient-elektro van Photay.

Looking Glass
Om het avontuurlijke karakter van Mexican Summer nog even te benadrukken, brengt het label digitale singles uit via Bandcamp met muziek gericht op de ‘human condition’ van connecties op afstand. Het concept Looking Glass springt handig om met hoe wij als mensheid met de pandemie om kunnen gaan en zoomt in op onze emotionele reis door deze unieke situatie.

Bonustrack: nevenactiviteiten
Dit label is een geweldig voorbeeld van een onafhankelijke platenmaatschappij die zijn onafhankelijkheid compleet omarmt. Het heeft altijd gedaan waar het zin in heeft. Een boek en een festival (Mexican Summer Marfa Fest, een samenwerking met kunstgalerij Ballroom Marfa in het kleine kunstdorp Marfa, Texas), een eigen opnamestudio, geen release deadlines en al heel vroeg succesvolle reissues. In de krap dertien jaar dat Mexican Summer nu aan de weg timmert, heeft het een enorme bijdrage aan de indie geleverd. Duik vooral in hun playlists met oude klassiekers en nieuwe knallers van hun artiesten en proef die eigenzinnigheid!