Interview

Labelmaand: Insert Blank Records, de muzikale vriendenclub die doet waar-ie zin in heeft


21 april 2021

April is labelmaand bij The Daily Indie. Heel de maand laten we je kennis maken met de bedrijven die schuilgaan achter de muziek die je luistert. Waarom? Nou, omdat dat leuk is, en omdat in een label duiken een perfecte manier is om nieuwe muziek te ontdekken! Vandaag spreken we met Insert Blank Records: een Nederlands indielabel dat net een jaartje oud is. Wie zitten er achter?

Insert Blank Records is een project van negen vrienden uit Leiden en omgeving, voor wie muziek altijd al de verbindende factor is geweest. Het zijn herkenbare gezichten binnen het indielandschap in Nederland. Zo herkennen we de bandleden van KIEFF, die het afgelopen jaar lekker aan hun eigen soloprojecten hebben kunnen sleutelen (zoals de muziek van Kieff-zanger Michiel Thompson in de video hieronder) en brengt het label de muziek uit van Edo Storm (van The Hazzah).

Er wordt er daarnaast ook veel nieuw en uiteenlopend Nederlands talent getekend. Het is een label waarbij niks te gek is en alles kan. Ik sprak met Maurijn Wieringa (ook bekend als Duun en Mo Bedick), één van de negen, over deze creatieve groep vrienden en hun huidige projecten.

Waarom heten jullie Insert Blank Records?
“We zijn al jarenlang hechte vrienden en zijn eigenlijk altijd wel met muziek bezig geweest. Het label was een logisch vervolg op onze vriendschap. Aan het begin van ons label deden we veel met polletjes: zo ook de naam. Arthur kwam met ‘Insert Blank Records’, puur omdat we geen naam konden verzinnen. Die kwam in de poll en kreeg uiteindelijk de meeste stemmen.”

Kan je iets meer vertellen over jullie huidige en vorige projecten?
“Wat ik heel cool vind, is dat we niet genre-gebonden zijn. Onze projecten lopen heel erg door elkaar. Afgelopen februari hebben we een release uitgebracht van Amsterdamse rapper T-Joix, maar we zijn ook druk bezig met garage-grunge bandje The Wasters uit Nijmegen. Het vetste project dat we nu hebben lopen heet Juf Emma. Dit is nog niet uitgebracht, maar zij is precies waar we als label voor staan. Ze kwam naar ons toe met demo’s, opgenomen met haar telefoon. Ze is nu met ons een EP aan het opnemen die heel mooi aan het worden is.”

Wat hebben jullie tot nu toe geleerd van het runnen van een label?
“Dat iedereen anders werkt of soms een andere visie heeft. En hoe we dat het beste kunnen combineren voor het label. Het is soms lastig omdat je natuurlijk vrienden bent en met een grote groep beslissingen moet maken. Communication is key!

Wat waren recente hoogtepunten voor jullie?
“We hadden vorige week een volledige Insert Blank Records dag bij MAXI Radio met live optredens van onze eigen artiesten en een podcast over het label. Dat is wel een beetje onze droom: onze artiesten dat podium bieden dat ze verdienen.”

Wat kunnen we van jullie de komende tijd verwachten?
“Er komt binnenkort een heel vette livesessie van Mo Bedick uit, en natuurlijk weer een paar mooie projecten. Houd onze Instagram in de gaten voor updates en aankondigingen!