Interview

The Hazzah: “Ik probeer zelf niet al te doelgericht met muziek bezig te zijn, maar meer te genieten van het proces”


2 oktober 2018

The Daily Indie Presents
Vrijdag 5 oktober

 

Aanstaande vrijdag is het dan eindelijk zover: onze tweede The Daily Indie Presents-avond in Bibelot. Op het Dordrechtse podium spelen Yasmine, Waltzburg én The Hazzah, de Haagse band die we vandaag eens goed gaan bevragen ter voorbereiding op de show. We spreken met Edo Storm, de frontman van dit vrolijke sixties-gezelschap. Om meer te weten te komen over waar de band mee bezig is, ‘bandcarrièreplannen’ en alle ins and outs rondom het debuutalbum.

Wil je naar onze The Daily Indie Presents-avond toe op vrijdag 5 oktober? Word lid en stuur direct een mailtje ricardo@thedailyindie.nl.

Het is niet dat we nog niets weten over de band, want inmiddels volgen we The Hazzah alweer een tijdje, alleen tot een echt interview kwam het nog nooit. Zo schreven we al eerder al over de band met de première van de laatste single I’m Your Man, de band zijn debuut-EP, de snoeiharde single XEX en de melodische indie-meezinger Spend It All. Nu is het tijd om de diepte in te duiken en de band nog beter te leren kennen voor zijn The Daily Indie Presents-show.

Jongens, waar zijn jullie allemaal mee bezig geweest de laatste maanden?
“We zijn ten eerste lekker bijgekomen en uitgerust. We hebben een vrij ontspannen zomer gehad, qua spelen. Wel zijn we van de zomer de studio ingedoken om onze eerste plaat op te nemen. Dat was dan wel weer intensief.”

Wat is 2018 voor jaar voor jullie?
“Ja, 2018 was voor ons echt het jaar van onze plaat. We zijn daar vanaf het begin van het jaar mee bezig geweest. Eerst schrijven, plannen, ideeën bedenken en vervolgens opnemen. Nu moeten we nog mixen, masteren en wat laatste overdubs opnemen. We verwachten dat ‘ie begin 2019 uitkomt, dus dan zijn we er echt het hele jaar 2018 mee bezig geweest.”

Waar ben je zelf allemaal mee bezig op ’t moment, waar ben je enthousiast over? Anders gezegd: what’s on your mind?
“Voor ons is ook gewoon het schooljaar weer begonnen. Ik studeer nu Frans en volg een vak over Westerse muziek tussen 1600 en 1900. Dat vind ik allebei erg vet. Ik leer een hoop nieuwe dingen en dat is iets waar ik momenteel erg van kan genieten.”

 

Hoe is het leven als Nederlands bandje heden ten dage? Waarom ik dit vraag: in het middenveld is het qua bands op het moment zo ongelooflijk druk en er zijn ontzettend veel toffe bandjes die week-in-week-uit op allerlei festivals/bandavondjes spelen door het hele land. Alleen heb ik zelf het idee dat er altijd nog een gat zit tussen dat drukke en gezellige bandjescircuit en die ‘volgende stap’. Ik zie genoeg bands die dat het hele Popronde/Noorderslag-traject hebben gedaan en nog allerlei leuke festivals spelen, maar vervolgens voor maximaal vijftien man buiten hun eigen stad spelen als ze een keer zelf een show moeten trekken als headliner. Merk je dat dit lastig is?
“Ja, dat is zeker iets wat ik zie… Het lijkt mij op zich logisch dat, als je naar een volgend niveau gaat met iets, er mensen afvallen. Niet iedere voetballer krijgt de kans om op het WK te spelen. Dan komt er nog bij dat Nederland gewoon een erg klein land is. Het is denk ik een land dat snel verzadigd is wat betreft binnenlandse muziek. Veel Nederlanders luisteren denk ik überhaupt niet veel naar muziek van eigen bodem. Ook al heeft heel alternatief muzikaal Nederland het over een bandje, dat wil nog niet zeggen dat je een zaal kan vullen buiten de Randstad. Ik probeer zelf niet al te doelgericht met muziek bezig te zijn, maar meer te genieten van het proces. Ik geniet erg van mij bewegen in dat drukke en gezellige bandjescircuit. Het is hartstikke gezellig om te hangen met andere bandjes in de backstage en een beetje bier te drinken. Ik probeer daar genoegen mee te nemen.”

Hoe zien jullie zelf die volgende stap voor je?
“Ja, haha, toch wel die plaat uitbrengen en hopelijk Noorderslag rocken. Het lijkt mij ook leuk om toch nog wat grotere shows te gaan spelen, dus daar streven we wel naar. Je wilt toch blijven groeien. Toch enigszins doelgericht…”

Jullie zijn ondertussen druk bezig met een album: kun je ons wat meer vertellen over dat hele proces en hoe dat eruitziet? 
“Ja, het gros van de plaat is al opgenomen. We hebben weer samengewerkt met onze goede vriend Michiel Mutsaerts, die ook de XEX EP heeft gemixt. Hij heeft nu het hele opnameproces overzien. We hebben van de zomer één opnamedag gehad in Wisseloord en de rest van de plaat opgenomen in een scoutinggebouw in Groningen. Het was een super chill proces, maar er moet echt nog wel het een en ander gebeuren voor het af is. Gelukkig hebben we daar wel de tijd voor.”

Wat voor beeld heb je bij het album als je eraan denkt? Wat zie je voor je/wat hoor je/welk gevoel krijg je erbij?
“Een beetje een gruizige urban zomer? Het regent misschien wel, maar jij zit droog in je T-shirt en hoeft nergens heen.”

Jullie werk tot nu toe is best divers, van sixtiesjangle tot rauwe Parquet Courts-achtige knallers: welke kanten gaat die plaat allemaal uitschieten denk je?
“Op zich hebben we nog wel een vergelijkbare esthetiek. Die beide kanten komen wel terug op de plaat, maar minder in uitersten. Ik vind dat we zijn gegroeid als songwriters. Ook ben ik bij sommige van deze nummers wel opzoek gegaan naar een soort popfactor in de zang. Ik ben dat steeds meer gaan waarderen. Toch denk ik dat de plaat als geheel onmiskenbaar HAZZAH is. Ik kijk er naar uit om de boel te releasen.”

 

Wat zijn jullie verdere plannen voor de komende periode/volgend jaar?
“Zo veel mogelijk spelen wat mij betreft! Ik heb dat wel erg gemist deze zomer, dus daar heb ik weer zin in! Gelukkig hebben we sowieso weer wat lachen optredens in het najaar.”

Maar goed, even los van de ‘bandcarrière’: wat vind je op het moment het leukst aan The Hazzah?
“Ik denk de broederschap. Vroeger zeiden we altijd: ‘We zijn een vriendenband.’ Zo zie ik het nog steeds. We zijn vrienden, die met elkaar in een band spelen in plaats van bandleden, die met elkaar bevriend zijn. Dat maakt de sfeer altijd goed.”

Dan nog even over de andere bands die 5 oktober spelen in Bibelot, wat vind je leuk aan Yasmine en Waltzburg?
“Met Yasmine hebben we heel veel gespeeld tijdens de Popronde afgelopen jaar, dat is altijd gezellig. Ik geniet ook wel van Yasmine zijn set: lekker vaag, lekker veel pedalen, lekker poppy. Waltzburg ken ik eigenlijk niet echt, dus ik ga lekker met een open mind in het publiek staan denk ik.”


 

Leden kunnen met vrijkaarten naar deze show, dus kom met ons feesten in Dordrecht, stuur een mailtje naar ricardo@thedailyindie.nl en kom vrijdag 5 oktober met je vrienden en vriendinnen naar Bibelot! Nog geen lid? Word het hier voor een tientje per jaar!

WEBSITE BIBELOT | FACEBOOK-EVENT | WORD LID VAN THE DAILY INDIE