A Festival Downtown: “We zijn altijd meer bezig met het creëren van een vraag dan met het beantwoorden daarvan”
3 oktober 2018
A Festival Downtown
Zaterdag 6 oktober
Nog maar drie dagen voordat Rotterdam wordt geïnjecteerd met vernieuwende en spannende elektronische acts tijdens A Festival Downtown. Van Lapalux, Wantigga, Natureboy Flako, De Likt, Fata Boom, Joe Armon-Jones, Benton en DTM Funk: deze vijfde editie van het festival zit muzikaal weer verrassend in elkaar. Wij spraken met oprichter/programmeur Immanuel Spoor en programmeur Guido van Dieren over het festival, Rotterdam, het samenbrengen van scenes en talentontwikkeling.
Wij hosten met The Daily Indie tijdens A Festival Downtown trouwens onze eigen stage, waarover je hier nog wat meer kunt lezen. Maar niet voordat we wat meer weten over de complete programmering van dit jaar, dus zijn we aan het juiste adres bij de twee heren die dit jaar weer druk hebben zitten puzzelen.
Het is nu de vijfde editie en voor een festival dat spannende muziek wilt programmeren in de stad. Waar zijn jullie dit jaar enthousiast over dat het gelukt is?
Immanuel: “Dit jaar hebben we veel aandacht gestoken in onder meer het grime-programma en wat er allemaal in WORM gaat gebeuren, dat dit jaar gehost zal worden door SKANK en Bass Odyssey. In de foyerstage staat meer grime en boven gaat Bass Odyssey aan de slag met onder meer dubstep en heavy bass, dat zijn twee lijnen die wat mij betreft erg goed op elkaar aansluiten. Ik ben heel nieuwsgierig hoe die zaterdag samen gaan komen.”
Guido: “Zelf kijk ik dan al snel naar Joe Armon-Jones, een van de oprichters van Ezra Collective en een bekende naam binnen de Londense jazzscene die zo booming is op het moment met namen als Nubya Garcia, Shabaka Hutchings en Kamaal Williams. Zij maken de crossover naar de clubscene, die muzikanten zijn allemaal opgegroeid met house en broken beats, dat hoor je allemaal terug. Het is ook helemaal geen klassieke jazz, er zitten zoveel meer invloeden in de muziek.”
Immanuel: “Dat nachtleven en dat clubgevoel zit inderdaad heel erg in zijn muziek. Dat is zo’n typische ‘spannende’ act waar we op doelen met het festival.”
Jullie hebben een flink aantal namen op het affiche staan en het is een soort connect the dots-programma. Hoe lopen de lijnen door het festival?
Guido: “We hebben alles goed op zijn plek gekregen denk ik, zo beginnen we in de middag met Luka op de mainstage, daarna gaat Heilige Boontjes beginnen met The Soul Pilot & Dikkens, begint WARD in Boudewijn en langzaam maar zeker wordt het vanaf daar steeds elektronischer en heftiger als het programma in Kraftbar begint en daarna alle programma’s starten in Vibes, Amehoela en WORM.”
Immanuel: “Daarnaast ben ik blij met de balans tussen opkomend, lokaal talent, buitenlands acts die er aan zitten te komen en acts die meer gevestigd zijn zoals De Likt en Lapalux. Zo versterken al die artiesten elkaar binnen het programma.”
Guido: “En sommige acts hebben we al eens eerder gehad en die staan dan nu bijvoorbeeld in een grotere venue geprogrammeerd. Dat is een van de doelen van het festival, je bouwt samen aan iets en je groeit ook met z’n allen.”
Immanuel: “En daar komen mooie dingen uit en De Likt is daar denk ik het grootste voorbeeld van. De eerste editie stonden die jongens op straat voor de Plaatboef met het idee: ’tof, we mogen ook meedoen’. De derde editie konden ze mee op de mainstage en nu zijn ze een van de headliners.”
Hoe zien jullie die ontwikkeling in Rotterdam wat betreft de ontwikkeling van nieuw talent?
Immanuel: “Wat ik wel gek vind, is dat Rotterdam zo’n interessante muziekstad is op het gebied van hiphop en elektronica. Alleen de talentontwikkeling is daar vrijwel niet op gericht, waardoor die acts meer moeite hebben om die eerste stapjes te zetten.”
Guido: “De hele muziekstructuur is op veel plekken nog steeds opgezet vanuit de ‘bandjescultuur’, wat nu wel langzaam begint te veranderen, maar wat mij betreft sneller kan.”
Immanuel: “De eigen stad is voor vrijwel alle bandjes de eerste springplank om ervaring op te doen en verder te komen, maar je ziet bij veel elektronische artiesten dat ze die overslaan door alle mogelijkheden met het internet. En tegelijkertijd zie je dat de duurzaamheid van een artiest in veel gevallen lager wordt, want je hebt je als artiest nog weinig ontwikkeld en je hebt nog geen fundering, je kunt nergens op terug vallen. En precies daar schuurt het dus wat mij betreft, want hiphop en electronic zijn wel de plekken waar het op dit moment gebeurt en wat ontzettend veel wordt geluisterd. Check al die miljoenen streams van die rappers, daar komt geen Nederlands gitaarbandje ook maar bij in de buurt. En als je dat boekt heb je een keiharde avond, maar het gebeurt nog zo weinig. Dat is zonde, want soms stoten die artiesten in één keer door naar grotere festivals met veel publiek en, ja, vallen ze door de mand omdat ze die podiumervaring nog niet hebben, dat is echt zonde.”
Niet alleen doorlopen jullie dat project met bands, maar bijvoorbeeld ook met lokale platforms. Hoe belangrijk is dat voor het festival?
Guido: “Het is voor dit festival erg belangrijk om partijen ruimte te geven die goed bezig zijn. Hoe vaak kun je als platform nou je eigen helden naar Rotterdam halen en op een professionele locatie neer kunt zetten? En tegelijkertijd geven die samenwerkingen dat ook weer die diversiteit van Rotterdam weer en wat er hier allemaal gebeurt.”
Immanuel: “En niet alleen voor de artiesten is het weer een opening in Rotterdam, eveneens voor de platforms die eraan mee werken. Er zijn best een aantal partijen die tijdens A Festival Downtown hun eerste stapjes hebben gezet, het organiseren van een event hebben geleerd en nu meerdere keren per jaar uitverkochte feestjes neerzetten. Dit jaar hebben we aardig wat nieuwe partijen erbij zoals SKANK, Labour Meets Love, Pantropical en Concentric Circles. Daarmee ontstaat er een programma dat je vrijwel nergens anders tegenkomt naar mijn idee. Iedereen voegt zo zijn eigen smaakje toe aan het festival en het is een ideale manier om al die makers, organisatoren en het publiek bij elkaar te brengen, daar ontstaan weer nieuwe dingen uit.”
Er zijn altijd aardig wat Downtown-acts die voor de eerste keer in Rotterdam spelen. Is dat iets waar jullie zelf veel prioriteit aan geven of gaat dat al vrij snel omdat er in Rotterdam niet altijd plek is voor alle acts?
Immanuel: “Het komt misschien meer door hoe wij er instaan: we zijn altijd meer bezig met het creëren van een vraag dan met het beantwoorden daarvan. We proberen mensen iets nieuws te laten zien en te laten proeven, in de hoop dat ze daar meer behoefte aan gaan krijgen. Dat is natuurlijk moeilijker dan andersom, maar dat is wel het spannendst.”
En wat is jullie gevoel voor deze editie?
Immanuel: “Ik vind het leuk dat we niet zozeer één ‘HEADLINER’ hebben, maar meerdere acts die allemaal sterk zijn, van De Likt tot Lapalux, Natureboy Flako, Wantigga en ook Ploegendienst schaar ik daar wel onder.”
Guido: “Het is opnieuw meer een ontdekkingsfestival geworden en je kunt van de meeste acts niet zeggen wat het nou precies is. Dat vind ik zo tof aan deze editie.”
FACEBOOK-PAGINA A FESTIVAL DOWNTOWN | FACEBOOK-EVENT | TICKETS