New Music

In première: KIEFF viert zijn vijfjarig bestaan met nieuwe single Torch


19 februari 2021

We hebben KIEFF al een aantal jaartjes in de smiezen en ondertussen is het zelfs alweer zover dat de band vijf jaar bestaat. De band viert dat met Torch, een nieuwe single die volgens de band alles samenvat wat er in die periode gebeurd is.

Dat is dan nogal wat, maar goed: het is ook een nummer dat bol staat van de ideeën. Met een hoop heen-en-weer-geschreeuw tussen de bandleden, knisperende drumtikken, die typische gitaarpartijen die alle kanten op stuiteren onder de woeste golven van de baspartijen. Een paar keer duikt de band tijdens het zeven minuten durende nummer halsoverkop een ander muzikaal gedeelte in, waardoor Torch een soort KIEFF-circus wordt en je als luisteraar vanuit de kolkende draaimolen rechtstreeks het spookhuis binnen wandelt.

Meer over dat nummer, de video en waar de heren allemaal mee bezig zijn, vertelt KIEFF ons in het interview hieronder. Lees alles over de ins en outs en blijf scrollen om de video bij die nieuwe single te checken.

Jongens, waar zijn jullie momenteel allemaal mee bezig?
“We zijn druk. We zijn allemaal aan het studeren of aan het werk. Daarbovenop zijn we samen met een aantal vrienden ons eigen label gestart! Dat vergt tijd, maar de beloning is groot. We hebben al een heleboel mooie releases uitgebracht, waaronder onze eigen nieuwste single. Verder zijn we ook zelf allemaal muziek aan het maken onder eigen projecten. We zitten niet stil.”

Hoe houden jullie de moed er een beetje in?
“Het is lastig. Telkens als we een show bevestigen veranderen de maatregelen en moet die worden verplaatst of afgezegd. We missen live spelen heel erg. Maar goed, er zijn nu natuurlijk belangrijkere zaken aan de orde en iedereen heeft het moeilijk. We praten veel met elkaar over maatschappelijke problemen en we vinden het belangrijk dat we ook de positieve dingen blijven zien en benadrukken. Dat is niet altijd even makkelijk, maar zo houden we elkaar op de been!”

In jullie nieuwe nummer hebben jullie ‘vijf jaar KIEFF’ in één track gestopt: kun je daar wat meer over vertellen?
“In oktober 2020 bestonden wij vijf jaar en daar wilden we iets mee doen. Het idee ontstond dat we een single zouden maken, een lange single. We gingen aan de slag met het schrijfproces zoals we dat altijd doen: samen spelen en uiteindelijk alle goede stukken op een logische manier met elkaar zien te verbinden. Op een gegeven moment kregen we het gevoel dat eigenlijk alle jaren van KIEFF in dit nummer verwoven zaten, van de garagerock van onze eerste demo tot aan de meer emo-melodieën van nu. Dit is dus eigenlijk heel organisch ontstaan.”

Jullie hebben een speciale video gemaakt die nogal wat voeten in de aarde had: hoe is deze clip tot stand gekomen?
“We hadden deze single gemaakt en wij dachten bij onszelf ja, het zou toch eigenlijk heel erg leuk zijn als mensen voor de verandering ook eens zouden meekrijgen wat we zingen. Al helemaal in de beginjaren speelden we met zoveel echo dat niemand ons kon verstaan. Toen ontstond het idee om een lyric-video te maken. Omdat we ons vijfjarig jubileum vieren hebben we er op onze eigen authentieke manier een nostalgische slideshow van gemaakt. Met dank aan onze goede vriend Ian voor het monteren van alle beelden!”

En ja: 2021, wat nu?! Wat gaan jullie doen?
“Dit jaar gaat in het teken staan van de release van onze debuutplaat. We hebben mooie plannen, maar daar zullen jullie nog even op moeten wachten. 2021 is een zeer onzeker jaar, maar wij gaan door!”