Feature

Labelmaand: het Amsterdamse ‘boutique label’ Ivy Records houdt de keuzes in eigen hand


26 april 2021

April is labelmaand bij The Daily Indie. Heel de maand laten we je kennis maken met de bedrijven die schuilgaan achter de muziek die je luistert. Waarom? Nou, omdat dat leuk is, en omdat in een label duiken een perfecte manier is om nieuwe muziek te ontdekken! Vandaag het piepjonge boutique label Ivy Records van Amsterdamse singersongwriter Celine Cairo.

Wie of wat zit erachter?
Ivy Records is het label van indiepop-singersongwriter Celine Cairo. Zo’n tien jaar geleden liet de Amsterdamse voor het eerst van zich horen toen ze meedeed aan De Grote Prijs, in De Wereld Draait Door speelde en zelfs werd uitgenodigd om in Carnegie Hall op te treden. Nadat haar muziek door de radio werd opgepikt, bracht ze twee EP’s uit en werkte ze samen met bekende namen als Fin Greenall (Fink), Grammy-genomineerde Bill Lefler en Jorrit Keijnen (HEAVN).

Ivy Records is een ‘boutique label’ en houdt de artistieke keuzes in eigen hand. Er wordt continu lang en aandachtig aan nieuwe muziek gewerkt. De releases worden gepland op eigen tempo onafhankelijk van commerciële belangen. Op dit moment focust Ivy Records zich voornamelijk op Cairo en haar albumrelease in augustus dit jaar. De enige andere artiest die op Ivy Records muziek uitbracht is dreampoppy singersongwriter Madoux. Die samenwerking kwam ook voort uit een lijntje met het team van Cairo.

What’s in a name?
De naam (‘Ivy’ is Engels voor klimop) zegt het al: Ivy Records staat voor eigen keuzes maken, onafhankelijkheid en een carrièreplanning waarbij de artiest en de muziek (en niet andere belangen) op één staan. Net als klimop onder alle omstandigheden kan groeien, sterk is en na verloop van tijd hele oppervlaktes kan beklimmen, bouwt ook Ivy Records langzaam, maar doelgericht aan het bereik van hun artiesten. De liefde is ook terug te vinden in de vele klimplanten die zich ook thuisvoelen in de studio van Ivy Records. Er wordt verder veel buiten Hollandse kantoormuren gewerkt: vooral Londen neemt een speciale plek in het creatieproces van de Ivy Records-platen in. Daar komt veel inspiratie vandaan, wordt er geschreven en geproduceerd.

Welke leus staat er op de kantoormuur?
Samenwerking staat centraal. Het label is opgericht met de gedachte dat dierbare samenwerkingen tussen gelijkgestemde muzikanten, het team en andere getalenteerde betrokkenen de stevigste basis leggen voor een langdurige carrière. Daarom wordt er intensief samengewerkt met onder andere distributiepartijen LAB Music, FUGA en Filter Music Group. Zij hebben eenzelfde visie op wat het is om artiest te zijn anno 2021. Het leverde het jonge label met DIY spirit tot nu toe vijftien miljoen streams op, drie Amerikaanse syncs en uitverkochte shows in pop- en theaterzalen in Nederland en buitenland.

Klinkt als:
De producties van Ivy Records zijn vaak erg gelaagd er wordt veel geëxperimenteerd met elektronische soundscapes. Toch is de organische en akoestische sound van gitaar of piano vaak te horen in de tracks. Ivy omschrijft zichzelf als een label dat een mix van pop en indie brengt. Voeg daar hun kenmerkende melancholische touch aan toe en je hebt Ivy Records. De songs hebben vaak een dromerige sound zoals de dreampop van acts als Daughter. Daarnaast zitten er ook veel filmische elementen in, zoals in de tracks van de koningin van de vergeten Hollywoodfilmsound Lana del Rey. Ook de signatuur van Keijnen van HEAVN is te horen.

Hoogtepuntjes

Celine Cairo – The Fire
The Fire kwam op 16 april uit en is een samenwerking met de Britse producer Tim Bran, die onder andere London Grammar en de Noorse artiest Aurora produceerde. De band van Caïro werd in Amsterdam opgenomen tijdens de lockdown, waarbij Bran in Londen via een live audioverbinding de opnames leidde. The Fire is een sonore ballad met een hoofdrol voor de piano èn een krachtige voorproef van het album dat later dit jaar wordt verwacht. 

Madoux – Runner
Luister ook even naar de track Runner van Madoux. Zij laat een wat donkerder en elektronischer geluid horen en vormt een mooie tegenhanger voor de lichtere sound van Celine Cairo.