Interview

Labelmaand: Burning Fik, het label dat met punk en kunst de wereld te lijf gaat


15 april 2021

April is labelmaand bij The Daily Indie. Heel de maand laten we je kennis maken met de bedrijven die schuilgaan achter de muziek die je luistert. Waarom? Nou, omdat dat leuk is, en omdat in een label duiken een perfecte manier is om nieuwe muziek te ontdekken! Vandaag de schijnwerper op Burning Fik, het label dat met punk en kunst de wereld te lijf gaat.  

Wie of wat is Burning Fik
Achter Burning Fik zitten ’de drager van miljoenen petten’ Abel van Gijlswijk en Faberyayo, ook wel bekend als Pepijn Lanen. De twee zijn goede vrienden die op dezelfde manier naar muziek, kunst en cultuur kijken. Deze gedeelde visie vormde in 2018 de basis voor Burning Fik. Dat uit zich in het feit dat alle artiesten op dit label volledige creatieve vrijheid krijgen en het duo zet zich in om hun persoonlijke ervaringen in de muziekindustrie te delen met de artiesten.

Want als de namen Abel van Gijlswijk en Pepijn Lanen je al wat bekend klonken, dan kan dat kloppen. Van Gijlswijk is naast rapper en schrijver de frontman van de antikapitalistische punkband Hang Youth, Lanen is bekend van De Jeugd van Tegenwoordig en heeft ook als schrijver behoorlijk wat successen op zijn naam staan. De twee produceren met Burning Fik lacherige hiphop met een punkerige houding. We spraken met Van Gijlswijk over het label om meer te weten te komen over Burning Fik.

What’s in a name?
Achter de naam Burning Fik zit volgens van Gijlswijk niet meer dan de behoefte voor een explosieve naam die bijblijft en vet klinkt. Daarnaast dekt deze naam volgens hem ook ‘de extreme, explosieve’ lading die de twee meegeven aan het muzieklandschap met de acts die zich onder hebn hebben geschaard.

Welke leus staat er op de kantoormuur? 
“Ik weet niet hoe Burning Fik anders is van de rest, maar ik heb gewoon het gevoel dat de muziekindustrie een oud en stijf ding is. Wij proberen er op een niet-stijve manier mee om te gaan. Vaak is het creatieve aspect bij labels ondergeschikt aan het zakelijke, als het er echt op aankomt. Bij ons is dat andersom.” Volgens Van Gijlswijk is Burning Fik geen bedrijf, maar meer een familie die elkaar binnen en buiten de muziek probeert te helpen.

De stijl van Burning Fik beschrijft hij in één woord: punk. “Het is voor mij meer een energie dan een sound. Het is een bepaalde manier van handelen, naar de wereld kijken en ermee om te gaan door het te lijf te gaan met kunst. Burning Fik is erop ingesteld om die manier van denken en doen terug in de wereld te brengen, aangezien die er in al het kapitalistische geweld aan onderdoor is gegaan. En als je mij vraagt of Gotu Jim ook punk is, zeg ik zeker: ja.”

Het label is ook niet vies om het roer af en toe om te gooien voor nieuwe dingen. Het is momenteel bezig met een grote reorganisatie: “We proberen de huisstijl om te gooien en we gaan ook proberen om aan de technische, de boring zakelijke kant, wat innovaties door te voeren. We zijn aan het kijken of Burning Fik enigszins op de blockchain gezet kan worden en of onze muziek eventueel NFT’s kunnen worden.” Het label wil graag een inhaalslag maken in deze nieuwe en veranderende wereld. Door de muziek op een andere manier naar het publiek te brengen, maar ook om het eerlijker te maken voor de artiesten. ‘’We willen zoveel mogelijk van de bureaucratie eruit slopen in naam van punk en betere muziek. Niet alleen voor muziek, ook voor kunst en andere dingen. Want Burning Fik is opgezet als platform om alles wat ’te underground’ is toch een plek te geven.”

Klinkt als:
Burning Fik is zoals eerder vermeld een punklabel. Niet vanwege het soort muziek, maar door het karakter van de artiesten en het label zelf. Wij willen hier nog iets aan toevoegen, wij vinden dat de sound van Burning Fik goed te beschrijven valt als: punke-ik-heb-schijt-aan-wat-jij-denkt-hiphop. Het doet wat het zelf wilt en ondersteunt zijn artiesten in de muzikale keuzes die het maakt. Hierdoor is de muziek een soort vrije zone waar de creativiteit de vrije loop krijgt.

Hoogtepuntjes:

DE FIK 1, album en kleurplatenboek

De platenmaatschappij bracht in 2020 hun compilatiealbum DE FIK 1 uit. Op dit verzamelalbum staat werk van alle artiesten van het label, het is het een grote verzameling ‘punk’. Met nummers als: Snelle Meiden van Abel en Faberyayo zelf en Witte Nikes van Suilju en Gotu Jim wordt de toon gezet voor het album. Het is een verse, maar rare verzameling hiphop. Naast de muziek bracht het label ook een kleurplatenboek uit bij het album. Voor elk nummer op de plaat is er een kleurplaat. Deze tekeningen sluiten aan bij het beeld dat Van Gijswijk en Lanen hebben: dat Burning Fik er niet alleen voor muziek is, maar ook voor kunst en alles waar het zelf zin in heeft. Een DE FIK 2 sluit van Gijlswijk niet uit. De nummers voor deze verzamelalbums komen voort uit kruisbestuiving van artiesten in de studio, wat volgens hem ook direct een goede leerplek is voor alle artiesten.

Gotu Jim
Je moet onder een steen geleefd hebben om deze naam niet een keer voorbij te hebben zien komen. De jonge rapper had afgelopen jaar meerdere hits te pakken. Gotu Jim was de allereerste artiest die bij Burning Fik tekende en dat bleek een goede keuze. Hij werd de eerste act van het label die ‘mainstream’ werd, mede door een plaat met Merol. Met een verse bak autotune en veel ironie rapt de jonge artiest erop los. Wat goed te horen is op bijvoorbeeld Champions Of Keta. Een rustige plaat die hard in je oren dreunt en over een onderwerp gaat waar niet veel artiesten snel over zullen schrijven.

Bonustrack: waar let Burning Fik Nou precies op bij het scouten van nieuwe artiesten?
‘’In eerste instantie selecteren we artiesten op het feit en Pepijn of ik er op een of andere manier warm van worden. Dat betekent niet dat we het moet snappen of vet hoeven te vinden, maar dat het iets prikkelt bij ons. Ik geloof er gewoon in dat al die artiesten iets hebben in hun muziek en persoonlijkheid waardoor ze een soort anarchistische spier kietelen. Daarom tekenen we ze”, vertelt Van Gijlswijk.