New Music

Er is een Boel Aan De Hand in Nederland volgens de overdonderende punk van HANG YOUTH


5 juli 2020

‘Niet boos, maar teleurgesteld.’ Het zijn niet je ouders, maar HANG YOUTH die met deze uitsmijter aankomen. Teleurgesteld in de maatschappij welteverstaan. Van treuren is echter geen sprake, van glasheldere statements wel. Een overdonderende politieke punkplaat waarop eens goed verteld wordt wat er aan de hand is. En dat is een boel op dit moment.

Natuurlijk zijn alle nummers kort, zoals het goede punknummers betaamt wordt de kern wel geraakt in een minuut. Er hoeft niet veel gezegd te worden, maar dat gebeurt wel. De teksten zijn raak en grappig, terwijl de boodschap absoluut niet grappig is. Het is heel serieus: er is een boel aan de hand en het gaat niet zo lekker in Nederland. Zo gaan we op het nummer KKKLM van KLM dat niet failliet is gegaan, naar het failliet van het systeem op TWEE KAMERS EN NIET 1 GOED IDEE.

Relevanter dan dit album ga je het nu niet krijgen. ‘Een, twee, drie, vier, 5G!’ is slechts een van de scherpe teksten, die niet voor gevoelige oren zijn gemaakt. Abel van Gijlswijk, die naast HANG YOUTH ook bekend is als labelbaas van Burning Fik en zijn solo-project, laat zich op zijn Instagramaccount ook al een tijdje uit op politiek level en gebruikt zijn podium om gevoelige zaken zoals racisme en kapitalisme aan te kaarten. Je ziet het ze niet vaak meer zó uitgesproken doen. Net als op BOEL AAN DE HAND, zeker de moeite waard als jij klaar bent voor het snoeiharde tegengeluid.

Kick Out Zwarte Piet
Dan is er ook nog de kakelverse video voor DAT WORDT NOG WAT MET SINTERKLAAS DIT JAAR. Geef ze eens ongelijk. Voor fans van het intrappen van de gezichten van fictieve racistische karikaturen, laat Van Gijlswijk weten. Op het kanaal van Burning Fik wordt gevraagd te doneren aan Kick Out Zwarte Piet, waarbij Piet in de video helemaal kapot wordt gemaakt. Net als KOZP wordt het album enorm veel besproken op social media. Mensen zijn voornamelijk aan boord, sommigen spreken zich uit tegen racisme. Het belangrijkste: er wordt een statement gemaakt en dat statement komt over. Luid en duidelijk, telkens in minder dan een minuut.