Feature

Labelmaand: Holm Front, voor bands waar Sports Team graag een pint mee drinkt


13 april 2021

April is labelmaand bij The Daily Indie. Heel de maand laten we je kennismaken met de bedrijven die schuilgaan achter de muziek die je luistert. Waarom? Nou, omdat dat leuk is, en omdat in een label duiken een perfecte manier is om nieuwe muziek te ontdekken! Vandaag: Holm Front, dat werd opgericht door de Britse band Sports Team om meer controle te hebben over de eigen muziek maar inmiddels een hele operatie is geworden.

Wie of wat zit erachter?
Sports Team, dus. Holm Front begon toen de band zijn eerste singles ging uitbrengen. Door de jaren heen groeide Holm Front vrij organisch uit tot een label, gevuld met bands die Sports Team via het touren leerde kennen of zelf ontdekte. “We dachten: oké, hoe kunnen we ons platform gebruiken om andere bands te steunen?”, vertellen Sports Team-gitaristen Rob Knaggs en Henry Young tijdens onze videocall. “Het gaat vooral om het idee van ‘putting your money where your mouth is’, als band. Met dit label willen we eigenlijk zeggen: dit is wat wij cool vinden, dit zijn de bands die wij willen supporten en waarvan wij muziek willen uitbrengen.”

What’s in a name?
“Het klonk wel cool”, aldus Knaggs en Young. Oké.

Welke leus staat er op de kantoormuur?
Holm Front focust voornamelijk op het uitbrengen van fysieke platen: 7”, 9” of 12” singles en EP’s. “Tegenwoordig kan iedereen wel met een single op Spotify terechtkomen. Maar hoe vet is het om echt een fysieke plaat uit te brengen en te verkopen? Het ontvangen van je eerste plaat is best wel een moment, zeker als je net begint als band. Het is net zo speciaal als de eerste keer dat je op de radio wordt gedraaid, of het spelen van je eerste grote show. Tegenwoordig hebben beginnende bands misschien nog niet het budget om vinyl uit te brengen. Daar willen wij bij helpen.”

Klinkt als:
Bands waarmee je graag eens wat pints in de pub mee wil drinken.

Hoogtepuntjes

UGLY – Sunday School EP

Walt Disco – Young Hard And Handsome EP

Maxband (de band van Max Savage van Parquet Courts) – Top Of The Stairs EP

Personal Trainer – Gazebo

Bonustrack: hoe ziet de rest van het jaar eruit voor Holm Front?
Holm Front organiseert jaarlijks een busrit die bands uit Londen naar het kustplaatsje Margate brengt, waar de bands vervolgens op verschillende locaties spelen tijdens een ééndaags festival. Het label brengt ook een compilatieplaat met alle bands uit.