TDI Tipt

TDI TIPT: 1 en 2 oktober denderen tientallen bands Den Haag binnen voor Sniester


28 september 2021

We deelden de laatste namen voor het festival onlangs al met je en vandaag duiken we nog wat dieper in het programma. Sniester is namelijk een van de eerste festivals waar het weer echt ouderwets los zal gaan. Met knetterende bands, lekkere venues in het Haagse popdistrict plus bier en mensen die gezamenlijk door de lucht vliegen. Laat maar komen!

Zelf komen we al jaren op Sniester, al voelt de editie van 2019 inmiddels toch wel een beetje als vervlogen tijden. We gingen destijds ‘zwevend van de hel naar de hemel’ en belandde op ‘mystieke plekken tussen tijd en ruimte’. Een weekendje Sniester is dan ook altijd alsof je op even los van de wereld bent, een vies universumpje waar je samen bent met andere lekkere muziekliefhebbers en jezelf onderdompelt in spannende muziek. Dit jaar wordt het weer een feestje zoals in de begindagen van het festival: hard en wild. Vlak voor de pandemie spraken we daar al over met programmeur Marco Bijsterbosch en we zijn allebei nergens heen geweest in de tussentijd. We hebben geduld gehad en we zijn boven gekomen. Sniester gaat door en wij zijn erbij.

Laat ons je vertellen wat je allemaal mist als je niet naar de Hofstad komt, maar vooral wat je allemaal kunt beleven als je wel komt. Een festival met ruim zestig acts die allemaal staan te popelen om uit hun dak te gaan na anderhalf jaar van geen shows, zittende shows met weinig publiek, toch weer geen shows, wel shows, geen shows en noem het maar op. Nu wordt het weer staan, gillen, zuipen en springen. Get ready!

Laten we beginnen bij de hoofdact DOOL, wat potverdomme een staaltje doorleefde rockers zijn, die al ongelooflijk lang hun energie niet kwijt hebben gekund op het podium. Of die show een beetje áán wordt? Wat denk je zelf! Met Raven van Dorst aan het hoofd van dit gruwelijke gezelschap en oud-leden van The Devil’s Blood, wordt je zaterdagavond om 22:30 uur opgezweept en het laatste druppeltje zweet (en misschien nog wat bloed) uit je geperst.

Zoals ons nu wel vaker zal overkomen, komen we een hoop oude vrienden tegen die we al een tijdje niet hebben gezien. Wat te denken van Pip Blom, The Indien, 45ACIDBABIES en Equal Idiots, allerlei bands die broeien op nieuw werk en zelf ongetwijfeld net zo nieuwsgierig zijn hoe dat valt tijdens een avondje Sniester. Allemaal acts die we al jaren volgen en die hun publiek waarschijnlijk ontzettend missen, maar vergeet niet dat dat andersom hetzelfde is. Hetzelfde geldt voor Paracetamøl, vooral de bitterzoete herinneringen aan onze laatste tourreportage, die we maakten toen we met de Arnhemmers meegingen naar Noorderslag.

Hoe het ervoor staat in de Nederlandse indiescene, daar krijg je een goed beeld bij tijdens een weekendje Sniester. Want wat is dat brutale gezelschap INBRANDERS uit Amsterdam-Noord precies? Een punkband met hiphop-invloeden die je naar de gallemiezen helpt. Wij zeggen: kom maar op. En hoe zit het met SØWT, de Eindhovense noiserockers die de woede over de fucked up zaken in het leven van het podium af schreeuwen. Je zou zeggen dat de vier genoeg schrijfmateriaal hebben om een heel Sniester-weekend mee te vullen. Voor maatschappijkritiek die is gegoten in snoeiharde punkliedjes van een minuut, kun je overigens het beste terecht bij Hang Youth. Maar dat weet je inmiddels zelf ook wel, anders heb je echt onder een steen gelegen.

Let ook goed op Cloudsurfers, een band die al een behoorlijke tijd op onze radar piept, maar ja, zonder shows: wat dan? Nu gaan we ze eindelijk eens beleven, in vol ornaat laten we die west coast garagerock over ons heen komen. Ondergetekende is niet zo’n zweetfan, maar hiervoor maakt hij graag een uitzondering. Cloudsurfers doet dit najaar trouwens mee aan Poprode en heeft knetterveel shows staan, dus dit is ongetwijfeld een van de bands die tijdens Sniester in bloedvorm is.

Wat we je trouwens ook nog mee willen geven, zijn de pop-upshows van tien lokale acts op allerlei vette locaties in de stad. Dit jaar zijn dat onder meer Fuzzy Teeth (pop/rock), Mye Taai (minimalistische elektropunk), MOYO (indie pop/rock), badtime (new wave synth kunstproject), Tommy Brown (indiefolk) en Amaguk (experimenteel).

Wil je alvast weten wat een van de hoogtepunten wordt op 1 oktober? Omcirkel dan maar vast Rats On Rafts in je tijdschemaatje. We kunnen daar heel interessant over gaan doen, maar we hebben de band al uitgebreid geïnterviewd rondom het verschijnen van die mysterieuze en intrigerende plaat: Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths. Een aantal stadsgenoten van de ‘Rats’ maakt zich op voor een show waarbij het lekker Rotterdams uit de hand loopt: Smudged. Als je niet weet wat dat betekent, verzamel jezelf en al je vrienden op vrijdag bij September, waar dit zootje ongeregeld zich meldt. Het nieuwe werk van de band scheurt de donkere hemel open met een orgie van drums, groove en synths.

We gaan even kijken wat er zoal uit het zuiden richting Den Haag komt, want op ieder festival dat zichzelf een beetje serieus neemt zijn Vlaamse muzikanten (uiteraard) goed vertegenwoordigd. Wat het toch is met die Belgen? Geen idee, maar onder meer in de muziek van Kids With Buns horen we die geliefde klanken ook nog eens op een zeer originele manier terug. Marie Van Uytvanck en Amber Piddington vertegenwoordigen de jongste generatie muzikanten, eentje die de zaken anders aanpakt. We hebben vernomen dat fans van London Grammar en Phoebe Bridgers hier goed op gaan en dat geloven we graag. Bij Whorses worden de zaken anders aangepakt en wel met noiserock die met momenten wel heel liefelijk wordt gespeeld. Erg tof dit, voor ons ook een mooie ontdekking. Een act die minder super-super nieuw is, maar altijd verrast is DIRK., de band die vorig jaar nog Cracks In Common Sense uitbracht. Een plaat waar we live nog niet van hebben kunnen genieten.

Maar jongens en meisjes, er is zoveel. Zo moeten we nog de garage- en psychorock noemen van Magnetic Spaceman, de prachtige liedjes van Socks;Sportssocks, de puntigheid van KIEFF, de brutale garagerock van Black Leather Jacket, punk en classic rock in de vorm van Splinter en dan ook nog eens Personal Trainer én The Homesick. We kunnen wel door blijven ratelen, maar volgens ons is het wel duidelijk: Sniester wordt een dolle boel dit weekend en daar moet je gewoon bij zijn!