New Music

In première: Smudged dropt met Upside Down / Inside Out een van de sickste clips (en singles!) van 2020


11 december 2020

Laten we het maar gewoon direct zeggen: wij vielen uit onze bureaustoelen toen we de nieuwe video van Smudged nietsvermoedend voor onze kiezen kregen. ‘Holy fuck: wat gebeurt hier?!’ was de gemiddelde reactie op ons kantoortje, waar de stofdampen nog steeds naar beneden dwarrelen van die lading synths en beats.

En dit wordt ook nog eens zo’n beetje om de hoek van ons kantoor in Rotterdam gemaakt. Joh, we hebben al die acts van heinde en verre helemaal niet nodig! Alle goden in de hemel, laat dit alsjeblieft de eerste show zijn na kerona. Man-o-man, kom door met dat vaccin, verdomme: we willen dit keihard live zien en kwijlend op het randje van de stage hangen met onze tong in een glas bier. Kijk, Smudged, of Smudged Toads zoals ze eerder heten, is voor ons niet nieuw: we volgen deze groene vrienden al een aantal jaartjes en interviewden de band in 2018 tijdens Popronde. Maar zoals in het interview wordt gezegd door Smudged: ‘De lat ligt laag, maar dans er een limbo onderdoor en ‘heads will turn‘.’

En verrek, we krijgen ons hoofd niet eens meer terug in de standaardpositie. Upside Down / Inside Out spookt al dagen door onze hoofden, met name als we in slaap proberen te vallen. Deze muzikale mix tussen Scalping, Snapped Ankles en SUUNS creëerde met hulp van indie-superproducer Simon Akkermans een kosmische wormhole waar je compleet in verdwijnt. Mijn god. Lik nog even aan die bal MDMA en let’s go.

Hoe gaat het met Smudged? Waar zijn jullie allemaal mee bezig?
Bart: “Met Smudged gaat het altijd goed. De lat ligt laag, maar dans er een limbo onderdoor en ‘heads will turn’. Dat gevoel heb ik bij deze clip. Rustig single-na-single releasen komend jaar. Dat is het plan. Voor de rest zijn we allemaal druk met eigen projecten. Mink vooral met Winterdagen, waar hij piano- en elektronische muziek mee maakt. Dit jaar bracht hij daar twee EP’s mee uit. Victor is druk met Kluiftuig, een performance samen met kunstenaar Ko de Kok. Arjuna is actief met Gita Buhari en Paksoi en produceert onder de naam Imhotel elektronica in de footwork- en breakbeat-hoek. Daarnaast runt hij het kleine labeltje Kampung en maakt hij deel uit van het experimentele collectief Bound Centre. En ik speel vooral met Knife Massage, maar ik heb verschillende samenstellingen aangenomen afgelopen maanden. Zo komt er op 7 januari een single uit samen met Sophia de Geus (45ACIDBABIES en FFOOSS, red) onder de naam Sjaak Stuurman en ligt er nagenoeg een soul-disco-plaat klaar in samenwerking met Jeroen Reek van Iguana Death Cult onder de naam Parisian Night Suits.”

Mink: “Daarop aanvullend doen we wel íets met Smudged hoor, we hebben nu dus na jaren enkel optreden, zonder schrijven en ook zonder repeteren, to be honest, eindelijk een eerste single af. En we hebben nu de smaak wel te pakken, we gaan binnenkort de studio in voor de volgende twee singless.”

De ‘Toads’ is verdwenen, waar is die gebleven?
Bart: “Heel eerlijk..? Het is gewoon kut om uit te spreken.”

Mink: “Wij korten het eigenlijk zelf altijd al af naar Smudged, dus die keuze was snel gemaakt.”

Jullie nieuwe single is geproduceerd door Simon Akkermans: hoe kwamen jullie zo terecht bij hem en wat deed hij met jullie sound?
Bart: “Het fijne aan Simon is dat hij enorm betrokken is bij de creatieve fase en hele goede tips heeft over sound en structuur.”

Mink: “Eigenlijk hebben we echt best veel geluk met Simon, hij stuurde ons uit het niets een mailtje of we wat met hem wilden gaan opnemen. Dat bleek voor ons echt een match made in heaven, hij is echt te gek. Zowel de sound die hij van bijvoorbeeld de drums heeft gemaakt als zijn te gekke collectie synths en effecten hebben superveel bijgedragen aan deze track. Wij hebben veel zin om snel weer met hem aan de slag te gaan, bedankt voor alles Simon!”

Welk verhaal schuilt er achter Upside Down / Inside Out?
Bart: “Upside Down / Inside Out gaat over het omarmen en verdrijven van innerlijke demonen en hoe je je omgeving daar in mee sleurt. ‘Take my hand and drown’”.

De video is een van de sickste die ik dit jaar heb gezien: hoe hebben jullie deze in hemelsnaam gemaakt?!
Bart: “Thanks! Het is eigenlijk schandalig als je erover nadenkt hoe nonchalant we dit nog hebben gedaan. Filmmaker en regisseur Ruben Broekhuis (ondersteund door Thiemo van Dam, red.) heeft ons enorm gematst moet ik zeggen. Ze hebben ons zelf benaderd. Dit kunnen wij eigenlijk totaal niet betalen natuurlijk. En nu willen we natuurlijk alleen clips van dit kaliber. So we’re pretty much screwed. Maar misschien komt er wel meer van hun hand dit jaar, we’ll see.”  

Mink: “Uh Bart, hij vroeg hoe we die clip hebben gemaakt, niet of we weer eens geluk hadden met mensen die ons helpen, haha. We hebben die clip net na de eerste lockdown dit jaar gemaakt in een loods, met een auto voor een scherm, waardoor het (bijna dan hè) lijkt alsof we rijden. Voor ons was het sowieso hilarisch om deze clip te maken in een auto aangezien we alle vier geen rijbewijs hebben.”

Wat zijn jullie plannen voor 2021?
Bart: “Je ziet om je heen dat bands gewoon stoppen. Dat vind ik wel bizar. Juist nu moet je knallen en zorgen dat je in de startblokken staat. Die creatieve fase ga ik ook nog wel even goed op. Begin januari gaan we in ieder geval terug naar Simon om de volgende single op te nemen. Een met een B-side deze keer. “

Mink: “Deze single is vrij elektronisch geworden qua klank, dat komt eigenlijk voort uit dat we live toch vaak terugvielen op onze meer dansbare tracks. Nu we even een tijd niet opgetreden hebben, hebben we eigenlijk veel meer ‘liedje-liedjes’ gemaakt. Dat op die manier schrijven is echt iets totaal anders dan we tot nu toe hebben gedaan. Wij waren vooral gewend om live echt heel veel bij elkaar te improviseren, met lange en intense opbouwstukken. Nu we meer vanuit samen schrijven werken komen er veel meer gestructureerde liedjes uit. Ik ben heel benieuwd hoe die liedjes zullen worden als we ze hebben opgenomen. Naast de nieuwe muziek hopen we natuurlijk van harte dat we volgend jaar op een gegeven moment weer gewoon shows kunnen spelen!”