New Music

10X010 POPIN – Socks;SportsSocks: “Wij willen onszelf continu pushen qua sound, liedjes en instrumenten”


10 december 2020

Rotterdam lijkt muzikaal meer ‘aan’ te zijn dan ooit en over de stad uitkijkend vanuit ons kantoortje in het hart van het centrum, zien wij de talenten haast over elkaar heen struikelen. Graag zouden we je deze acts allemaal live aan je voor hebben gesteld, maar hé: covid-19…! Dat betekent alleen niet dat we stil gaan zitten: nee! Dit najaar presenteren we met De Nieuwe Lichting een gloednieuw project: 10X010 POPIN. Waarmee we tien Rotterdamse acts aan je voorstellen door middel van een energieke livesessie, een strakke persfoto van Niek Hage én een interview op The Daily Indie.

We komen in het staartje van de 10X010’s, maar niet voordat we Socks;SportsSocks aan je laten horen. Met slechts een paar singles zoemde deze naam rond in de digitale wandelgangen van de indiescene en dit jaar werd de band direct geselecteerd voor Popronde. Het vijftal was er dit jaar voor ons gevoel ook ‘ineens’, maar boorde zich als een speer in het lijstje artiesten dat volgens ons tot ‘de sound van Rotterdam’ behoort. Dus we vroegen de zogenaamde ‘indie-ambient-punkband’ een 10X010 POPIN-sessie te komen doen. En met succes! Om de band nog verder aan je voor te stellen, spreken we Djurre van Dijck en Liam Gruijters over de avonturen van de band.

Jullie zijn nog aardig nieuw, dus Socks;SportsSocks: wie, wat, waar, wanneer, waarom?
Djurre: “Nou, het is een samensmelting van twee bands. Ik speelde vroeger namelijk met Liam en Wesley in Clint Eastbird en er was een moment waarop wij tegen het plafond zaten qua sound en experiment. Wij wilden veel dieper gaan, maar de rest van de band niet. Daarom besloten we uit elkaar te gaan, alleen hadden we nog één gig staan. Zodoende kwamen we bij Pim, Tommy en Huy uit die in Dr. Meraki speelden en vroegen we aan die boys of ze mee wilden doen.”

Liam: “Dat klikte zo goed dat we een nieuwe band zijn begonnen. Voor ons is het echt belangrijk dat alle bandleden dat gevoel delen, wij willen onszelf continu pushen qua sound, liedjes, instrumenten en zij hebben dat ook.”

Wat wilden jullie graag doen met deze band dan?
Djurre: “Wij kijken en luisteren vooral naar bands die experimenteren met popsongs. Zo ga ik graag naar festivals Le Guess Who?, maar ik ben ook een groot fan van Wilco en King Gizzard & The Lizard Wizard, bands die eigenzinnige songs schrijven en zichzelf continu vernieuwen.”

Jullie hebben wel een lekker jaar uitgekozen om daarmee te debuteren…! Hoe hebben jullie het beleefd?
Djurre: “Dat kun je wel zeggen, ja. Maar goed, we hebben wel in TivoliVredenburg en de Melkweg kunnen spelen dankzij Popronde, wat alsnog erg cool was.”

Liam: “Ja, en we zijn blij dat we niet hebben gewacht met het uitbrengen van muziek, nu hebben we in ieder geval iets opgebouwd en kunnen we weer door met iets nieuws.”

Waar zijn jullie nu naar op zoek?
Liam: “Ja, daar hadden we het laatst over, we willen iets meer rust creëren in de nummers. Er gebeurt echt zo ongelooflijk veel, sommige liedjes hebben wel 250 sporen, dat is echt bizar. Ik had die harde schijf altijd bij me en we hebben overal en nergens opgenomen. Iedereen plugde maar in en ging eroverheen. Onze Logic-files jongen, die zagen er niet uit!” (lacht)

Djurre: “Het was chaos. In die liedjes hoor je dat niet eens, maar onze hoofden leken te exploderen toen we dat maakten.”

Liam: “We wilden alles zelf doen, van de productie tot het mixen en het masteren.”

Maar dat ging best goed, jullie naam ging voor en achter de schermen al snel in de rondte, terwijl jullie je gezicht nog voornamelijk online hebben kunnen laten zien. Hoe gebeurde dat?
Liam: “Ja, dat weten wij ook niet zo goed. Er zat geen gigantische strategie achter ofzo.”

Djurre: “De videoclips spelen een rol daarin, denk ik. Omdat er nauwelijks liveoptredens zijn, wilden we daarmee een extra laag aan de liedjes meegeven.”

Vandaag gaat jullie 10X010-sessie online: wat betekent het voor jullie om hieraan mee te doen?
Djurre: “Het is ontzettend nice om dit allemaal te kunnen doen, maar vooral de dag van de opnames vond ik ontzettend fijn. Ik heb allerlei toffe mensen leren kennen en nieuwe bands ontdekt.”

Jullie hebben gekozen om het liedje People Get Around te spelen, kun je ons wat meer vertellen waar dat voor jullie over gaat?
Liam: “Het opzetje van dat nummer kwam bij mij vandaan. Tijdens een avondje met de band was de rest bier halen en ik bleef achter in huis toen ik for some reason opeens die melodie in mijn hoofd had: ‘People get around, find someone to fuck’.”

Djurre: “Dat is ook een catchy lijntje, hoor. Mijn schoonmoeder vindt die ook echt leuk, het doet haar aan The Kinks denken ofzo. Over het nummer zelf is al veel gezegd, maar de aanleiding voor de tekst was de bruiloft van mijn broer.”

Liam: “Waar we trouwens onze tweede gig als band hebben gespeeld.”

Djurre: “Het gaat over van die dingen als samenwonen en trouwen, allerlei zaken waar mensen om je heen zich dan ineens mee bezig aan het houden zijn. En toen mijn broer ging trouwen, had ik zo’n gevoel dat er een nieuwe tijd was aangebroken en dat er misschien iets verloren ging van de relatie die wij hadden. Wat uiteindelijk allemaal wel mee bleek te vallen. In diezelfde periode las ik De Meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman en toen dacht ik: ja, het is allemaal positief en het komt wel goed met de mensen, maar het is ook wel een beetje saai allemaal. Wat positief is, maar ook weer niet. Ergens in het midden ontstond deze song.”


Over De Nieuwe Lichting
De Nieuwe Lichting zet zich in om het belang van de Rotterdamse maker te behartigen. Naast de jaarlijkse popup-reeks organiseert De Nieuwe Lichting onder andere Eendracht Festival, Festival Downtown en een jaarlijkse serie jamsessies op het Eendrachtsplein. Daarnaast verzorgt De Nieuwe Lichting de muziekprogrammering van onder meer De Rotterdamse Dakendagen, POW! WOW! Rotterdam en Poetry Park.

Over Socks;SportsSocks
Wil jij weten waar Socks;SportsSocks mee bezig gaat in 2021? Check de band via Facebook en Instagram. Contact opnemen kan via daniel@eighty5ive.com.

Over de videomakers
De livesessies voor 10X010 POPIN zijn gemaakt door Slick Flick, de audio is gedaan door One Enterprise.

Vorige sessies
De eerste 10X010 POPIN-sessie werd gedaan door de synthpoppers van KUZKO, die kun je hier nog eens terugkijken. De tweede sessie met beat- en stemkunstenaar MAASK check je hier, de derde met het jazzy Brintex Collective hier, de vierde met de absurdistische Nederpop van LE MOTAT hier, hier de vijfde POPIN-sessie met Beau Zwart, de zesde met Dragonfruit, de swingende sessie met Kay Slice en de techno-wervelwind Alberta Balsam.