Feature

10X010 POPIN – KUZKO: “Meestal is het een beetje goor, in allerlei verschillende settings”


15 oktober 2020

Met ons hoofdkantoor in het kloppende hart van Rotterdam, weten wij als geen ander hoe hard deze stad muzikaal bruist. En hoe graag we het ook willen: covid-19 verhindert het ons om deze acts live aan je voor te stellen, maar dat betekent niet dat we stil gaan zitten. Nee, dit najaar presenteren we met De Nieuwe Lichting een gloednieuw project: 10X010 POPIN!

In samenwerking met dit platform voor Rotterdams talent, onder meer de organisator van Eendracht Festival en Festival Downtown, hebben we dit nieuwe platform opgericht om je toch voor te stellen aan de tofste acts van de stad. Dat doen we door middel van een kleurrijke livesessie, een strakke fotoshoot en een uitgebreid interview dat wij iedere donderdag publiceren. Zo laten we je in tien weken tijd ‘De Sound van Rotterdam’ horen.

We beginnen deze gloednieuwe serie met niemand minder dan KUZKO. Deze synthpoppers kwamen we eerder al tegen in de finale van Art Rocks en deze act is zonder twijfel een van de vrolijkste popgezelschappen van Rotterdam. De band heeft inmiddels een paar singles op zijn naam staan, wordt links en rechts vergeleken met Confidence Man en doet dit jaar mee aan Popronde. We spreken met het kleurrijke frontduo van de band: Danique van der Vlugt en Sam Ouwehand.

Vertel ons eerst eens: waar zijn jullie allemaal mee bezig?
Sam: “We zijn een EP aan het opnemen en vooral hard aan het nadenken over het goede moment om deze te releasen. Echt elke track op die EP is namelijk gemaakt om op te dansen.”

Danique: “Door corona is alles nu zo onzeker, maar we hebben geen zin om stil te zitten, juist omdat we niet weten niet hoelang het nog gaat duren.”

Hoe zijn jullie dit jaar überhaupt omgegaan met de hele ‘situatie’?
Danique: “Wij zijn beiden een halfjaar weggeweest op uitwisseling en dachten: als we terugkomen, dan gáán we ervoor. Toen kwam dus precies corona… Dat was niet zo vet.”

Sam: “Toen we terugkwamen wilden we tot april de tijd nemen om aan onze liveshow te werken, die helemaal om te gooien en zo klaar te zijn voor de zomer en Popronde.”

Wat wilden jullie anders doen met de liveshow?
Danique: “We hadden ondertussen een scherper beeld gekregen bij wat we wilden bereiken met onze liveshow. Voorheen schreven we nummers zonder dat we er goed op letten dat het op één lijn met andere songs zat. Dus de sound, de sfeer, de BPM: met momenten liep dat nogal uit elkaar. Terwijl we met onze show als doel hebben om er een feestje van te maken en mensen aan het dansen te krijgen. Vanuit daar hebben we gewerkt om een show neer te zetten die van voor tot achter vloeiend in elkaar overloopt. Zowel qua songs als met outfits, attributen en thematiek.”

Wat is voor jullie het doel met deze band?
Sam: “Het moet allemaal vooral super fun zijn!”

Danique: “En dat is het ook. Het is leuk, gewoon echt heel erg leuk.”

Hoe gaan jullie als band te werk?
Danique: “Alles wat wij doen is een soort verhaaltje. Onze liedjes ontstaan wat dat betreft vaak vanuit een beeld, waarin wij als het ware twee types zijn tussen wie er iets gebeurt. En meestal is dat een beetje goor, in allerlei verschillende settings (lacht). Onze single Found Myself is bijvoorbeeld een vies liefdesliedje en vanuit daar denken we na over verboden liefdes. Hierbij kwamen we uit op een relatie tussen een tennisleraar en zijn leerling. Zo’n beeld zie je direct voor je: met tennisrackets, zo’n gravelveld, die witte en net iets te korte kleding, Sam met een snor en een mat.”

Muziek is natuurlijk ook veel meer dan alleen een liedje. Zat dat er bij jullie altijd al in, om direct aan ‘het hele plaatje’ te denken?
Danique: “Sowieso, dat is waar wij ons plezier uithalen. Tijdens het schrijven van nummers gaan we op allerlei gedachtestromen zitten en dan bedenken we wat voor types het zijn, wat ze doen in hun vrije tijd, wat ze aanhebben en wat ze met elkaar doen. Ik vind het zelf ook tof als ik een band zie die echt een aesthetic heeft. Dat je nog niet eens weet wat voor muziek ze maken, maar dat je al direct nieuwsgierig bent en het vet vindt.”

Over de 10X010 POPIN-sessie: kun je ons wat meer vertellen over de track die jullie spelen: My Mama Said?
Danique: “We zaten bij mij in de serre, Sam was bezig met een beat en er was ineens een zanglijntje dat naar boven kwam: ‘My momma says, that I’m a fucking catch’. Oké, die zin hebben we. Vervolgens zijn we daar het verhaal omheen gaan bouwen, alsof we een mini-script aan het schrijven zijn. Wat voor vibe krijgen we hierbij? Hierbij dachten we aan een high school, een knipperlichtrelatie en aan de hand daarvan zijn we karakters gaan verzinnen.”

Sam: “Zo kwamen we op het idee om in die prechorus ruzie te maken, daarin komt dan dat hele gevoel samen.”

Wat betekent het voor jullie om zo’n sessie te kunnen doen op dit moment?
Sam: “Het is ontzettend fijn om iets nieuws te kunnen doen en te laten zien waar we mee bezig zijn.”

Danique: “Dat dus. Tegelijkertijd confronteerde het me hoezeer ik dit soort dagen heb gemist. Dat je iedereen ziet, dat er livemuziek is, samen eten en drinken. Gewoon creativiteit en gezelligheid. En het was zó inspirerend, ik merkte echt dat ik daar nieuwe creatieve energie van kreeg. Dat ontbrak de afgelopen tijd soms wel.”

Ik weet niet of jullie dat ook hebben, maar ik vind het niveau van de Rotterdamse scene op het moment verschrikkelijk hoog. Kijk naar 10X010 POPIN! Hoe ervaren jullie dat?
Sam: “Ja, man. De hele scene wordt steeds sterker, ik merk op het conservatorium dat er veel muzikanten zijn die heel snel heel goed worden. Muzikanten die al jong een visie hebben, en daar gaan anderen dan weer op mee. Tijdens zo’n opleiding kijk je natuurlijk naar elkaar. Dus als iemand een toffe track bouwt, dan wil je daar overheen en als iemand een fotoshoot gaat doen, dan wil ik ook een toffe shoot doen.”

Een soort gezonde concurrentie, dus?
Danique: “Zeker, ik heb het idee dat het zichzelf versterkt. Dus als er in Rotterdam toffe acts zijn en er veel gebeurt, wil je daar als artiest heen, dat trekt aan. Maar wat ik echt bijzonder vind, is de diversiteit qua stijlen. Iedereen heeft zijn eigen brand, zijn eigen twist. Er is hier geen act die ik op een andere act vind lijken, iedereen is super eigenzinnig.”


Over De Nieuwe Lichting
De Nieuwe Lichting zet zich in om het belang van de Rotterdamse maker te behartigen. Naast de jaarlijkse popup-reeks organiseert De Nieuwe Lichting onder andere Eendracht Festival, Festival Downtown en een jaarlijkse serie jamsessies op het Eendrachtsplein. Daarnaast verzorgt De Nieuwe Lichting de muziekprogrammering van onder meer De Rotterdamse Dakendagen, POW! WOW! Rotterdam en Poetry Park.

Over KUZKO
Wil je KUZKO volgen? Check de band via Facebook, Instagram of neem contact met de band op via: wearekuzko@gmail.com.

Over de videomakers
De livesessies voor 10X010 POPIN zijn gemaakt door Slick Flick, de audio is gedaan door One Enterprise.