Art Rocks nadert zijn ontknoping in Paradiso op 23 januari, wij stellen de muzikale kunstenaars aan je voor (en hebben een ticketactie!)
17 januari 2019
Finale Art Rocks
Woensdag 23 januari
Paradiso Amsterdam
Volgende week woensdag vindt in Paradiso Amsterdam de finale van Art Rocks plaats, de competitie waarbij muzikanten een nummer schrijven aan de hand van een kunstwerk waar ze zich door geïnspireerd voelen. Wij laten je horen wat de kandidaten hebben gemaakt én hebben kaarten voor de finale te vergeven (onderaan dit artikel)!
Art Rocks is in Nederland de grootste wedstrijd die beeldende kunst en muziek samen laat komen. Het is ontstaan doordat de organisatie zich afvroeg hoe hiphop een Van Gogh klinkt, of hoe rock-‘n-roll een Rothko is? Aan de hand van ruim vijftig kunstwerken uit de collectie hebben dit jaar bijna tweehonderd acts een soundtrack geschreven bij hun favoriete werk en zich daarmee aangemeld voor Art Rocks. De artiesten lieten zich leiden door hun associaties en emoties, wat een behoorlijk aantal indrukwekkende tracks op heeft geleverd.
Na een beoordeling van een jury, gaan de deelnemers door naar een halve finale/museumrondes in musea als Drents Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, Bonnefantenmuseum en Kröller-Möller Museum, waar ze opnieuw een jury tegenkomen die bestaat uit onder meer Roosmarijn Reijmer (Friendly Fire), Jessica van Amerongen (DWDD), Minke Schat (Museum de Lakenhal) en ambassadeurs van Art Rocks: Blaudzun en Yung Nnelg.
Finalisten Art Rocks
Na de halve finales in de zeven deelnemende musea, zijn er uiteindelijk acht acts overgebleven die komende woensdag hun soundtrack live laten horen in Paradiso. Sofia Dragt, Jezekiah, PsySo, Tricyle, Teddy Mac, KUZKO, Romy en Daan en Colin Mooijman mogen hun kunsten vertonen in de poptempel. Dat doen ze naast Blaudzun en Yung Nnelg, die in Amsterdam een speciaal gastoptreden zullen geven tijdens de finale.
De finalisten houden er naast een kunstzinnige uitdaging en een prachtige show in Paradiso, overigens ook nog eens een professionele videoclip aan Art Rocks over. Plus: degene die woensdag wint, mag een prijs van duizend euro mee naar huis nemen.
Alle videoclips – gemaakt door Dirk de Graaff (VERS TV) – die tot nu toe zijn uitgebracht vind je via het YouTube-kanaal van Art Rocks. Wij lichten in deze feature drie van de acts uit die woensdag in de finale staan en stelden hen een aantal vragen over hun inspiratie en hun songs!
Sofia Dragt
Muzikant Sofia Dragt gaat voor het werk Meisje met het haar in het water van Co Westerik, een onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Een indringend en sterk ingezoomd beeld van een meisje dat wegzinkt, zich afsluit en waar een soort droombeeld boven haar hoofd zweeft: is het haar geest, zijn het haar gedachten? Een realistische, strakke en tegelijkertijd surrealistische compositie die veel vragen oproept.
Ook bij Dragt, die zich direct aangetrokken voelde tot het werk van Westerik en aan de slag ging in haar studio om er muziek van te maken. Wij spraken de muzikante om te horen hoe ze tot haar keuze is gekomen en hoe een kunstwerk een liedje werd.
Beginnen bij het begin: hoe kwam Art Rocks zo op jouw pad en wat was de reden voor jou om mee te doen?
“Ik kende Art Rocks al, maar iemand vroeg mij vorig jaar waarom ik eigenlijk niet meedeed. Toen ben ik er eens goed ingedoken en snapte ik het zelf ook niet”, lacht de muzikante.
“Regelmatig werk ik met filmmakers en schrijf ik dus muziek aan de hand van bewegend beeld, maar dit is toch een compleet andere uitdaging. Het leek mij vooral interessant om de verbeelding meer in mijn hoofd plaats te laten vinden door het kunstwerk dat ik zie, in plaats van op een scherm.”
“Het was alleen al ontzettend bijzonder om midden in een museum te spelen!”
Tijdens het selecteren van een kunstwerk: voelde je je onmiddelijk aangetrokken tot het werk van Co Westerik?
“Bij verschillende werken kreeg ik direct inspiratie of hoorde ik iets rondzoemen door mijn hoofd, maar bij het schilderij van Westerik zag ik er meteen een verhaal bij. Vanaf dat moment was het mijn nummer één uit de selectie.”
En hoe maak je vervolgens een liedje van een schilderij?
“Ik had direct een soort dromerige sfeer in mijn hoofd, waarmee ik eens ben gaan experimenteren. Tijdens het opnemen heb ik het schilderij erbij gehouden en aan de hand van het verhaal dat ik voor mij zag, ben ik het langzaam gaan vertellen met muziek en tekst.”
Welk verhaal zie jij in het schilderij?
“Het meisje heeft een denkbeeldig masker op, van iemand die ze niet is, maar die ze wel wil uitstralen. Dat wordt haar te zwaar en eigenlijk verdrinkt ze op die manier en roept ze om hulp. Op dat moment komt haar ‘echte ik’ naar boven. Ik probeer zelf altijd open en oprecht in de wereld te staan, maar ik heb zelf ook wel eens dat soort momenten, dat ik denk: ‘ik moet weer even zijn wie ik echt ben’. Ik denk dat iedereen dat wel herkent, dat je in sommige situaties een masker opzet. Het schrijven ging erg snel toen ik dat beeld eenmaal scherp in mijn hoofd had.”
Jij speelde tijdens de halve finale in dezelfde ruimte als het kunstwerk, viel alles toen op zijn plek?
“Het was sowieso al ontzettend bijzonder om midden in een museum te spelen! De sfeer en akoestiek waren erg goed in die ruimte, dat was ook erg fijn. Maar, ja, het viel inderdaad allemaal op zijn plek als ik er zo aan denk. Het was een bijzondere ervaring.”
En dan krijg je er ook nog eens zo’n clip bij! Hoe kwam dat tot stand?
“Zo, daar ben ik inderdaad ontzettend blij mee! Toen ik het idee van Dirk voor de clip hoorde dacht ik eerst: ‘ja dag, dat kan nooit!’ Maar we hebben het toch voor elkaar gekregen.”
Hoe hebben jullie dat gedaan?!
“Nou, dat was nog best wel een gedoe, want we waren maar met zijn drieën toen we de video opnamen in Enkhuizen. Van tevoren is alle hardware uit de vleugel gehaald, anders was het überhaupt veel te zwaar. Daarna hebben we alles op een opblaasbootje gezet en het water in gedreven. Ik ben de dagen daarna behoorlijk verkouden geweest, maar dat was het meer dan waard.”
Zo te horen heeft Art Rocks je een hoop moois opgeleverd als ik het zo allemaal hoor?
“Zeker, ik ben nu al hartstikke blij met het liedje, de videoclip en uiteraard de show in Paradiso! Wat dat betreft is het meer dan geslaagd.”
PsySo
De Tilburgers van PsySo – wij lieten onlangs nog een gloednieuwe single van de band in première gaan – kozen voor het werk Instruments for Longevity van Jaco van der Vaart. Een behoorlijk indringend en heftig werk, met een bundeling chirurgisch gereedschap dat iets benauwds en angstwekkends in zich draagt.
Achter het werk schuilt de volgende gedachte: ‘Iedereen wil ouder worden en daar is dit gereedschap van scharen, messen, tangen en boren voor nodig.’ En zoals elk mens weet: dat is helaas geen speld tussen te krijgen. Zanger/gitarist Joost Boogmans en gitarist Damian van Dijk van PsySo besloten over dit werk een lied te maken. Wij spraken de jongens over Art Rocks, hun keuze voor dit spannende werk en de song Tools die de band maakte.
Wat was jullie voornaamste reden om mee te doen met Art Rocks?
“We hebben vorig jaar meegedaan aan Popsport, waar we nog steeds een goede relatie mee hebben en zij tipten ons Art Rocks. Wij zagen direct de uitdaging en de mogelijkheden, dus besloten we er eens goed voor te gaan zitten.”
Jullie video komt eind deze week uit: wat was jullie idee bij deze clip?
“Vanuit Art Rocks werden wij gekoppeld aan een videomaker en konden we samen met hem aan de slag om het concept te ontwikkelen. We hebben nog niet zoveel met video gedaan, dus het was tof om daar op deze manier meer over te leren. Het is uiteindelijk een liveopname geworden van ons in allerlei chirurgische pakken en allerlei toffe beelden. Het is wel echt een lijpe clip geworden.”
“Wat we zien in dat stuk, dat voelen we ook in onze muziek als we het maken”
Toen kwamen jullie langs het kunstwerk van Jaco van der Vaart: hadden jullie meteen het gevoel dat dit hét kunstwerk was?
“Die stak er voor ons direct bovenuit. Dat is wel een mooi verhaal, maar we wonen in één huis met de band, alleen zijn toevallig genoeg afzonderlijk door de lijst met kunstwerken gegaan en tijdens de eerstvolgende bandmeeting besloten we unaniem voor dit werk.”
“Het is best bijzonder dat dit in de lijst stond, want het werk past bij onze visie en boodschap die we als band hebben. Want je ziet best wel een akelig geheel als je het zo ziet staan, maar het is ook speels. Daarmee is het eigenlijk net als onze muziek. Het is aan de ene kant toegankelijk, maar tegelijkertijd zitten er ook vieze haken aan. Wat we zien in dat stuk, dat voelen we in onze muziek als we het maken.”
Hoe ga je dan vervolgens aan de slag om dat muzikaal tot leven te wekken?
“We zijn op zoek gegaan naar wat pakkende en toch akelige sounds, die we hebben gecombineerd met een positieve boodschap in de lyrics. Het is niet alleen maar een naar verhaal”, lachen de twee bandleden. “In onze woonkamer hangt een afbeelding van het werk, zodat het altijd een beetje in onze gedachten zit.”
Zijn jullie blij met het resultaat?
“Absoluut, we hadden van tevoren zoiets van: ‘we zien wel wat er uit gaat komen’. Maar ik vind het serieus een van de tofste tracks die we gemaakt hebben!”
Nu gaan jullie naar Paradiso volgende week: hoe gaan jullie daar een keiharde performance neerzetten in Amsterdam?
“Nou, we kunnen dat nummer inmiddels wel dromen. Nu zijn we bezig met een soort ‘mierenneuksessies’ zoals we dat zelf noemen, dus dat komt helemaal goed!”
KUZKO
Toen de Rotterdammers van KUZKO het wandtapijt van Grayson Perry voorbij zagen komen, was er geen weg meer terug. Het vijftien meter brede werk The Walthamstow Tapestry was op hun beeldscherm al zo indrukwekkend, dat er direct van alles rond ging zingen in de hoofden van het muzikale duo Sam Ouwehand en Danique van der Vlugt.
Het werk van Perry verbeeldt met allerlei figuren ons dagelijkse leven op een (behoorlijk) surrealistische manier (of toch niet?). Met een uitgebeeld levenspad van geboorte tot sterfte en een bloedlijn die uiteindelijk naar de duivel loopt en die vervolgens alles gulzig opslurpt. KUZKO voelde de kunstgoden door zich heen razen bij het zien van het werk en schreven het nummer Back At It Again With The White Vans.
Waarom wilden jullie graag meedoen aan Art Rocks dit jaar?
“We schrijven en produceren nu een jaar als KUZKO en houden wel van een uitdaging. We zoeken graag de grenzen op, maar een interpretatie van een kunstwerk naar een track vertalen, dat hadden we nog nooit gedaan. Uiteindelijk zijn we heel blij met de song, hij is echt dik geworden. Daarnaast leek het ons heel dope om voor het kunstwerk te mogen spelen, in Paradiso te spelen én 1000 euro te winnen!”
Dan besluit je mee te doen, scroll je vervolgens door een lijst werk met kunstwerken heen en kom je langs Perry. Was het liefde op het eerste gezicht?
“Het was zeker liefde op het eerste gezicht. We hebben beiden apart de kunstwerken bekeken, een top vijf gemaakt en The Walthamstow Tapestry stond bij ons allebei op nummer één. Het past goed bij onze muziekstijl: fel kleurgebruik en een beetje schreeuwerig, maar ook warm en subtiel. Ook de kunstenaar, Grayson Perry, een potten bakkende travestiet met een fascinatie voor zijn teddybeer Alan Measles, sprak ons direct aan. We herkennen ons in zijn verhaal over een consumptiemaatschappij die het eindeloze kopen als een religie ziet. In onze track hebben we dit uitvergroot door in de coupletten een karikatuur van onszelf te maken.”
Hoe ga je vervolgens aan de slag? Zijn jullie naar het Bonnefantenmuseum gereden om allerlei klanken op te pikken van het wandtapijt?
“Helaas konden we in onze vol geplande levens niet eventjes op en neer naar Maastricht vanuit Rotterdam. We hebben in de kamer van Danique, een fabelachtige tempel en onze vaste schrijfplek, goed naar het beschikbare online materiaal gekeken en opgezocht wat Perry zelf over het stuk verteld heeft. Dat inspireerde ons al meer dan genoeg.”
Hoe zet je zoiets daarna om in muziek? Hoe zag dit proces eruit?
“Sam begon eerst met de drums, terwijl Danique de afwas ging doen. Nog voordat hij de basisgroove gemaakt had, stormde ze de kamer in met de melodie die uiteindelijk de synth-hook is geworden van het nummer. We werken in Logic, waardoor we al vrij snel de basis van het nummer op hadden genomen.”
“We herkennen ons in zijn verhaal over een consumptiemaatschappij die het eindeloze kopen als een religie ziet”
“Daarna was er een hospiteeravond in het huis van Danique en moest Sam eigenlijk weg, maar hij bleef en maakte de partijen af terwijl er allemaal, naar een kamer zoekende en awkward mensen biertjes zaten te drinken om hem heen. Danique schreef vervolgens de zangmelodie met een biertje op en schreef dezelfde week nog de tekst. Echt een ‘magisch’ proces hè”, lachen de twee.
Wat was de grootste uitdaging voor jullie tijdens Art Rocks?
“Wij maken elektronische muziek, dus de grootste uitdaging was de track om te zetten naar een akoestische versie voor de museumronde. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we een mini-instrumenten-arrangement voor het nummer geschreven en vervolgens vier vrienden opgetrommeld om het live te spelen met ons. Dat was aardig wat werk, maar zeker de moeite waard. We hebben een sicke versie en een hele goede dag in het museum gehad.”
“En nu staan we dus ook nog eens in de finale van Art Rocks! Nu we het daar toch over hebben, ook in Paradiso spelen we weer een andere versie van de track, dat gaan jullie allemaal meemaken op woensdag 23 januari!”
Naar de finale in Paradiso toe?
Mocht je alle tracks en de verhalen gehoord hebben en denken: ‘daar zou ik nou eens graag met mijn beste vriend of vriendin naartoe willen gaan’, dan moet je even een mailtje naar ons sturen! Doe dat vóór dinsdag 22 januari 17:00 en voor je het weet ga je op pad voor een bijzondere avond in de Amsterdamse poptempel.
WEBSITE ART ROCKS | FACEBOOK-PAGINA | FACEBOOK-EVENT
Informatie over Art Rocks
Art Rocks is een project van stichting ARTmatch. ARTmatch organiseert Art Rocks 2016 samen met Museum Boijmans Van Beuningen, Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum, Drents Museum, Tropenmuseum, Museum Prinsenhof Delft, Centraal Museum Utrecht en de Grote Prijs van Nederland, RedBull Studios, CJP, Popsport. Art Rocks 2018 wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, VSBfonds, ABN Amrofonds, Prins Bernard Cultuurfonds en Tentoo.