New Music

In première: Douglas Firs zet nieuwe stappen met What If I Can


10 december 2020

Gertjan Van Hellemont aka Douglas Firs kreeg door dit jaar genoeg inspiratie om misschien wel meerdere langspelers te vullen. Dat 2020 voor iedereen een bewogen jaar was moge duidelijk zijn, maar het leven van Van Hellemont deed daar nog een schepje bovenop. Begin van dit jaar overleed zijn moeder, in dezelfde week dat hij het prachtige nieuws kreeg dat hij vader zou gaan worden. Ongeveer een maand hierna overleed ook nog eens Gertjans grootmoeder, aan corona.

In de wereld die er opeens totaal anders uitzag, en waarin ook COVID zijn intrede had gedaan, is de Vlaming op zijn zolderstudio gaan werken aan zijn nieuwe plaat welke de treffende titel Heart of a Mother zal gaan dragen. What If I Can is het eerste geluid van dit album dat op 27 augustus 2021 het daglicht zal gaan zien en wordt vergezeld door een prachtige clip die The Daily Indie vandaag in Nederland in première laat gaan.

“Voor mij gaat dit nummer over escapisme”, zegt de zanger als we hem even kort spreken over zijn nieuwe single. “Over de drang om je eigen weg te volgen en niet die van iemand anders, maar ook de zorgen over de gevolgen van die beslissing.” De lange versie van het nummer dat vandaag uitkomt zal enkel in de videoversie verschijnen, voor radio en streaming is er een kortere versie. Het instrumentale intro van deze videoversie is samen gemaakt met een paar muzikale helden van de muzikant: Steven de Bruyn op mondharmonica en jazztrompettist Sam Vloemans.

Drone-meester
De clip is gemaakt door Karel Van Mileghem, een vriend van Van Hellemont die hij vorig jaar leerde kennen door zijn docu-reeks Paradise City. Een serie met Mario Goossens waarin mensen worden bezocht die hard getroffen zijn en waar muziek helpt te helen. Cameraman en drone-piloot was Fabrice Debatty. “Hij is een meester met de drone, zoals aan het eind mooi te zien is, alleen flipte de computer in de trappenhal van Vooruit in Gent, waar de video is gedraaid.” vertelt Van Hellemont. “We wilden eerst met een drone in het midden vliegen, maar toen bleek dat dat niet lukte, had hij gelukkig zijn B-plan klaar: een boormachine, een rol touw en powertape. Vindingrijke kerel, die Fabrice.”

Voor de montage hebben Van Mileghem en zijn vrouw Sofie Hendrickx een soort van wedstrijdje georganiseerd, waarbij ze elk een montage voor de clip hebben gemaakt, om nadien te kiezen welke de mooiste was. Spoiler: het is die van Hendrickx geworden. 

Het resultaat is een mooie beeldende video die aansluit bij het thema van het nummer, dat gaat over het zoeken en vinden van je eigen weg. We kunnen concluderen dat Douglas Firs met What If I Can een fijn voorproefje geeft voor wat ons volgend jaar te wachten staat en hopen dan ook dat hiermee de toon voor 2021 is gezet.