New Music

In première: Riesbodies, het ‘wat-moeten-we-nu-doen-anthem’ van FFOOSS


23 juli 2020

We mogen de nieuwe videoclip bij de single Riesbodies in première laten gaan! Dat komt gelegen in een tijd waarin we even niet in één ruimte gezamenlijk door elkaar geschud kunnen worden door de heerlijke herrie van FFOOSS.

Denk je dit duo nog niet te kennen? Vast wel. Drummer Jannes van Kaam zit ook in Bongloard en Sophia de Geus kennen we als de frontvrouw van 45ACIDBABIES. Een beetje Popronde-ganger kan niet aan dit dynamische duo ontkomen zijn, plus: we lieten al eens eerder een song in première gaan. Van Kaam en de Geus gaan lekker als FFOOSS en zo verzorgden onder meer het voorprogramma van IDLES en Seether. Met zijn tweeën zijn ze een powerhouse. ‘No fuss, yes fuzz.

Keiharde oorwurm
Het nummer Riesbodies komt van de EP My Life As A Teenage Wanker, die in februari dit jaar uitkwam. In de aanloop naar de release werden plaatjes van de huilende dreumes op de cover overal in poptempels en op lantaarnpalen verspreid. Het mysterie was een goede PR-stunt, want niemand wist dat FFOOSS hierachter zat, tot de band dit onthulde in het programma van 3FM-dj Sander Hoogendoorn. Riesbodies werd opgepakt in de Made in NL-playlist op Spotify en is simpelweg een keiharde oorwurm zoals alleen FFOOSS die kan schrijven. En, helemaal mooi, tekstueel sluit het nummer ook nog eens aan bij de lockdown: ‘You’re sitting there wasted, thinking about what could have been.’ Daar komt de clip om de hoek kijken: dat is namelijk één groot delirium van scenario’s uit een wereld waarin corona niet bestaat.

De clip opent met een Zoom-gesprek tussen de band en manager Max Beekman: “Net de agenda leeggehaald, dus alle shows gecancelled…” zegt hij. “Wat moeten we nu doen?”, klinkt het voordat het kabaal van de intro losbarst. Wat volgt is een kijkje in het lockdown-brein van FFOOSS. De bandleden verstoppen zich in een parade van stockvideo’s, wat ook een goede masterclass is in het kiezen van een vette virtuele Zoom-achtergronden. Plots zien we ze shredden naast nederpopper Tino Martin in het Holland Casino en dan weer naast Joe Exotic in een karaokeclip, want ook FFFOOSS heeft de docu Tiger King uit de kast van Netflix-curiosa getrokken tijdens de intelligente lockdown. Verder zullen we niets verklappen over de clip, kijk Riesbodies maar gewoon als je even wilt wegdromen van deze wereld. FFOOSS weet het: met een green screen kun je overal naartoe.