New Music

In première: met ROCKSONG horen we hét nieuwe en omverblazende geluid van FFOOSS


13 juni 2019

FFOOSS bewijst al langer dat je niet zoveel mensen nodig hebt voor een goede bak herrie en een hoog energie-niveau. Vandaag laten Sophia de Geus en Jannes van Kaam dat nog eens horen met de single ROCKSONG die bij ons in première gaat. Inclusief een videoclip vol inside jokes en ‘Vieze Rick’.

De single zal binnenkort op de debuut-EP My Life As A Teenage Wanker te horen zijn, die de eerste twee singles Slayer en Sick of Being 17 opvolgt van afgelopen jaar. Met alleen die liedjes wist het duo al de support te verzorgen van bands als IDLES en Seether, en met het nieuwe werk wordt er nog een versnellinkje opgeschakeld.

Met deze glinsterende en fuzzy rockparel van jewelste lijkt de band pas echt goed op stoom te zijn gekomen. Voor ROCKSONG dook FFOOSS de studio in bij Jan Schenk, die onder meer werkte met Nouveau Vélo, Pip Blom, The Homesick en Lewsberg. Uit dat laboratorium is een brouwsel gekomen dat fans van Ty Segall, Bombay en Wand een enorm plezier aan de oren zal doen. Drieëneenhalve minuut gaat het hoofd naar beneden en wordt alles opgeblazen wat er in de weg staat.

We krijgen in vol ornaat de nieuwe sound van FFOOSS te horen met ROCKSONG, een track die gaat over “iets of iemand willen, en het of hem of haar dan krijgen, en dan niet meer willen. Of wel. Of soms.” We vroegen er meer over aan Jannes en Sophia.

Waar houdt jullie op dit allemaal mee bezig?
Jannes: “Ik ben op dit moment bezig met Bongloard, waar ik frontman ben, we gaan dit na jaar Popronde doen en zijn OOR-talent. Verder heb ik nog een geheim project in de pijpleiding en ga ik naar school aan de rockacademie in Tilburg.”

Sophia: “Ik ben momenteel fulltime gefocust op het maken van dingen. Naast FFOOSS ben ik ook frontvrouw van 45ACIDBABIES en hou ik mij bezig met beeldende kunst-alterego Tiny Sob. Dit betekent uren en uren maken in mijn atelier en studio.”

Wat vinden jullie zelf het leukst aan deze band?
J: “Het leukste aan FFOOSS is dat het echt het ding van mij en Sob is, we hebben zelf een wereld gecreëerd. Eentje waarin voor ons alles mogelijk is, maar ook alles kan mislukken. Dat hoor je ook terug op de EP. Zelf zitten we vol inside jokes en die hoor en zie je ook terug. We geven er niet zo veel om wat anderen denken, we doen gewoon wat zelf vet vinden.”

S: “Het leukste aan in FFOOSS vind ik het op het podium staan met mijn niffeau. Ik moet altijd heel hard lachen om Jannes. Daarnaast houd ik ook van het doen van karatekicks, maar sinds we iets moeilijkere liedjes maken heb ik daar minder de kans voor.”

Kunnen jullie ons iets meer vertellen over de nieuwe single en waar deze over gaat voor jullie?
J & S: “ROCKSONG is hét nieuwe geluid van FFOOSS. Het gaat over iets of iemand willen, en het of hem of haar dan krijgen, en dan niet meer willen. Of wel. Of soms. Of je hele leven omgooien voor iets en dan helemaal niet krijgen wat je wil. Ook super kut natuurlijk. En dan geërgerd met jezelf zijn omdat je geen idee hebt wat je nou eigenlijk allemaal aan het doen bent. Een overkoepelend thema van heel de EP die eraan zit te komen: My Life As A Teenage Wanker.”

Hoe is deze – vrij bizarre – video tot stand gekomen?
S: “We hebben een vriend die fantastisch kan dansen en nog een vriend die met een geinig alterego: Vieze Rick, die een gitaarcover van onze eerste single SLAYER heeft gemaakt. Die personages konden absoluut niet ontbreken in onze ROCKSONG-clip. We namen ze mee naar Paisley Kaas en hebben ze op verschillende pittoreske plekken neergezet en BOEM. De clip was geboren. Super, toch?”

J: “Verder is bijna alles wat we delen gebaseerd op inside jokes. Het is ook echt niet leuk om met ons mee te gaan. Wij liggen de hele tijd in een deuk en de buitenstaanders begrijpen er niets van.”

De debuut-EP zit eraan te komen: hoe zag het schrijf- en opneemproces eruit van My Life As a Teenage Wanker? 
J: “Het zang-, schrijf- en opnameproces was echt te gek: Sob en ik zijn echt een stuk dichter bij waar we met FFOOSS willen zijn. We hebben echt iets gemaakt dat we allebei sick vinden en waar we allebei achter staan.”

S: “We hebben onszelf twee keer twee dagen lang opgesloten in Paisley Kaas om te schrijven. Ik had daar in het begin geen zin in, omdat ik het idee had dat ik mij midden in een blokkade begaf. Dit bleek na Jannes zijn geniale ideeën niet zo te zijn en voor we het wisten zaten we bij Jan Schenk in de studio. Daar ging het soms wat sloom omdat we best een rammelbak kunnen zijn en ik was net thuis van een maand toeren in het buitenland en dus nogal moe. Desalniettemin staat alles erop en hebben we heel hard gelachen om Jans enorme collectie aan stenen – rock – en Waylons cover van Smells Like Teen Spirit.”

Wat staat er de komende tijd allemaal op de planning voor FFOOSS?
J: “De FFOOSS-planning is toffe gigs spelen, de plaat releasen en een nieuwe plaat schrijven.”

S: “Nog een paar releases en hopelijk hordes aan toffe gigs, wij willen meer Piet Naus, en tien miljoen domme dingen waar Jannes en ik tegen elkaar over kunnen zeiken in de toekomst. Verwacht meer wankersongs.”