New Music

TDI Radar: Ferdous, trage, dansbare indietronica van de helft van wijlen Klyne


22 juli 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan Ferdous, een Afghaans-Nederlandse songwriter en producer die al te zien was op Lowlands en het voorprogramma deed van Metronomy, Years & Years en Christine and The Queens.

Wie of wat is Ferdous?
Ferdous is de 27-jarige Ferdous Dehzad uit Eindhoven. En oké, dat van Lowlands en die voorprogramma’s was een beetje vals spelen. Dat deed Dehzad namelijk samen met zijn buddy Nick Klein, die je vervolgens gezamenlijk weer zou kunnen kennen als Klyne. Die act ging een jaar of vier, vijf geleden ineens keihard in de hypegevoelige blogosphere in de UK. Klyne werd daar opgepikt door de BBC en het hippe Aesop Label (van onder andere SOHN), mocht Omen van Disclosure remixen en speelde dus de eerdergenoemde shows. De hit van destijds, Water Flow, heeft inmiddels meer dan 23 miljoen streams op Spotify. Klyne was heel even the next big thing van Nederlandse bodem, maar een echt grote doorbraak bleef uit.

Oké, geen onervaren jongen dus die Ferdous, maar anno 2020 is hij alleen met zijn gelijknamige soloproject. Volgens hemzelf was het years in the making, en inderdaad doet ‘ie het niet onverdienstelijk. Zijn meest recente single Talk 2 werd namelijk uitgebracht op het gerenommeerde Parijse label-slash-kledingmerk Kitsuné, dat een haarfijn neusje heeft voor alles dat op het hitgevoelige koord tussen indiepop en elektronica danst (in de catalogus van het label prijken onder andere Digitalism, Parcels, Years & Years, Two Door Cinema Club, Bloc Party, Hot Chip, Phoenix en ga zo nog even door).

Voor fans van:
Years & Years, Glass Animals, SOHN.

Fun fact:
Oud-bandmaatje Nick Klein timmert momenteel ook solo aan de weg onder de naam Nick Klyne. Hij was al te zien en horen op NPO Radio 2.

Voor in je playlist:
Op Talk 2 zet Ferdous duidelijk een stap weg van de makkelijker in het gehoor liggende elektronische r&b die daarvoor op zijn Soundcloud te horen was. Het is een aangenaam langzaam, prachtig gelaagd soulvol popliedje met melancholieke ondertoon.

Zelf zegt hij erover: “Mensen zijn niet perfect, alhoewel de reflecties van dit digitale tijdperk ons dat willen doen geloven. Mens zijn betekent voor mij dat we imperfect zijn, maar ik geloof dat we de natuurlijke drang hebben om dichter bij elkaar te komen, zelfs als gesprekken moeilijk, confronterend of lelijk worden. Soms is het de moeite waard om hier doorheen te gaan, zelfs als je gekwetst kan worden en het niet zeker is of je een oplossing kan vinden. Dat is waar Talk 2 over gaat’.”

Steuntje in de rug:
Alle opbrengsten van de muziek die Ferdous deze maand via zijn Bandcamp verkoopt, doneert hij aan de burgerrechtenbeweging NAACP.