Feature

Bandcamp doneert 19 juni zijn inkomsten aan burgerrechtenbeweging NAACP: wij raden zeven releases aan


17 juni 2020

Op Juneteenth (19 juni) doneert Bandcamp zijn volledige toeslag aan het NAACP Legal Defense and Educational Fund. Een perfecte dag dus om nieuwe muziek te ontdekken én te ondersteunen. Uit deze lijst van maar liefst 1.800 zwarte artiesten, hebben we er zeven voor je uitgekozen die je zeker niet kunt missen.

Zoals gezegd doneert Bandcamp zijn inkomsten aan de NAACP, de organisatie die sinds 1909 de volgende missie heeft:

The mission of the National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) is to secure the political, educational, social, and economic equality of rights in order to eliminate race-based discrimination and ensure the health and well-being of all persons.’


Hypnotische melodieën
Te beginnen met Dianna Lopez uit New York. Ze mengt elementen van indie rock, r&b en pop en serveert daarmee een aangename transcendentale cocktail. Geen enkel genre is off-limits voor Lopez. Zo wisselt ze op nieuwste EP Shapeshifting met gemak tussen uptempo en rockachtig (Euphoria), en soulvol en ingetogen (Anahata en Internal Lullaby). De rode draad door dit alles is haar fraaie stem die de zijdezachte, hypnotische melodieën begeleidt.


Iers raptalent
We verplaatsen ons naar Ierland voor God Knows uit Limerick, Ierland. Een kweekvijver voor fraai raptalent, blijkt. Knows breekt met alle grenzen, nieuwste wapenfeit Who’s Asking verlegt ze nog wat verder. Deze EP wil de taboes over Ierse rap doorbreken, en dat lukt: met strakke flows, features vanjewelste en treffende beats heeft hij ons in zijn greep. Luister maar naar Who’s Asking?, waarop de hoeveelheid talent ons compleet omver blaast.

Check in de tussentijd ook nog Denise Chaila, wiens solo-werk ook zéker het luisteren waard is. Deze zangeres uit Zambia woont tegenwoordig eveneens in Ierland en neemt je door middel van spoken word en rap mee op een Trans-Atlantische reis vol vergeten verhalen. Chaila schijnt haar licht op onderwerpen als identiteit, verbondenheid en thuis-zijn, gezongen vanuit het hart en de geest van een zelfbenoemde ‘diaspora-dromer’.


Foto: Melanie Tjoeng

Reflectie op kwetsbaarheid
We steken de grens over naar het Verenigd Koninkrijk voor Eliza Shaddad uit Londen, die haar eigen interpretatie van indierock bouwt op stenen van nineties-grunge en triphop. Haar sound zit barstensvol diepe, donkere groeven en rauwe zang. Tel daar ijzersterke songwriting bij op, die naar voren komt in haar uiterst persoonlijk en indrukwekkende oeuvre. Haar laatste EP Sept~Dec is een reflectie op kwetsbaarheid en het verlangen naar verbinding, met single Girls als hoogtepunt.


Foto: Eric Johnson

Buitenaardse sound
Uit Londen komt ook Blane Muise alias Shygirl. Een mengelmoes van club-garage, grime en ‘club vibes‘ vormden een inspiratie voor een bijzondere en buitenaardse sound, waarop haar indrukwekkende attitude er vanaf spat. Op track BB bijvoorbeeld, is het tempo en de manier waarop ze haar woorden spit ontzagwekkend. Recentelijk maakte ze met Arca de prachtige track unconditional, waarvan alle opbrengsten naar Black Lives Matter en Inquest UK gaan. De op de track aangehaalde sentimenten van liefde, familie, verraad en kracht in tegenspoed zijn nu relevanter dan ooit.


Foto: Laisa Maria

We blijven in de clubsferen met een talent uit eigen land: Philippe Louzolo alias Philou Louzolo uit Rotterdam. Zijn warme afrofuturistische sound kleurt buiten de bekende lijntjes van techno met zowel Afrikaanse als futuristische invloeden. Op nieuwe EP Ahosi Army komen zijn diverse invloeden naar voren: met polyritmische drums en lichtzwaarden begeef je je voor even op een dansvloer in een fictioneel multiversum.


Foto: Professor Sir Zanele Muholi

Dansvloerknallers
We vliegen naar Zuid-Afrika voor Desire Marea, die op zijn debuutalbum Desire elementen uit deconstructed club en art pop uit elkaar trekt om ze vervolgens weer samen te plakken tot een verbijsterend interessant en origineel geheel. Hoogtepunten: dansvloerknaller Tavern Kween en gelaagd techno nummer You Think I’m Horny. Bij vlagen doet het ons denken aan FKA twigs, maar dan met een adembenemend mooie falsetto-stem en nét wat experimenteler. Toch nodigt Marea ons uit om de plaat niet zomaar in een hokje te plaatsen. En als je er dan met andere oren naar luistert, voel je de helende energie van zijn mindscapes diep tot je doordringen.


Foto: Emile Tonnelier

Als comedown sluiten we af met Laryssa Kim, een talent uit België die adembenemende organische elektronica maakt. Kim noemt haar muziek een ‘ritueel’, een moment waarop je even weer tot jezelf kunt komen. En dat doet ze goed: we raken gehypnotiseerd door haar akoesmatische muziek met soulvolle inslag, waarop ze laagje-voor-laagje haar Franse en Engelstalige teksten met vocal-loops opbouwt. Absolute favoriet van de debuut EP Lov’em All is de gelijknamige leadsingle, die voorzichtig uitnodigt tot een klein dansje door zijn meeslepende drumbeat.