New Music

Psychedelica en mantrazang op nieuwe single The Master van Bananagun


16 juni 2020

Dat de Australische scene rijk is aan psychedelische rock, wordt door nieuwkomer Bananagun nog maar weer eens bevestigd. Van de aankomende debuutplaat The True Story of Bananagun heeft de band al wat fijn werk uitgebracht en met The Master verblijden de Aussies on ons met een derde funky single en bijbehorende trippy video.

De band uit Melbourne is een vriendengroep rondom Nick van Bakel. Bij het horen van zijn muziek zou je misschien verwachten dat Fela Kuti de vlam zou hebben ontstoken bij Van Bakel, maar niets is minder waar. Hij werd geïnspireerd door de hiphop uit skatevideo’s waar hij mee opgroeide en begon zo met het opnemen van demo’s in zijn slaapkamer. De liefde voor hiphopgrooves is inmiddels wat verschoven, maar toch altijd gebleven. Van Bakel: “We wilden niet doen wat iedereen al deed. We wilden dat het levendig, kleurrijk en vol diepte werd, net als de jungle. Als een ode aan de natuur.”

The Master
Met de komst van de debuutplaat eind deze maand staat de carrière van Bananagun in de steigers en derde single The Master laat alvast zien wat de band in huis heeft: strakke gitaren, hybride percussie tussen West-Afrikaanse highlife en Braziliaanse tropicalia, funky baslijnen en mantra-samenzang. De stemmen golven door de ruimte: ‘And we must, trust in the master‘, als een gezamenlijke trance over de strakke grooves. Terwijl je met je hoofd in de wolken zweeft, voel je je lichaam aarden met de natuur. Heerlijk dansbare en psychedelische sixties-afrobeat met een boodschap.

Van Bakel: “The Master gaat over het losmaken van jezelf van het absurde maar typerende fenomeen van het working your arse into the ground voor een ander en ongeacht waar je werkt of hoe hoog je op die ladder staat, er is altijd iemand boven je die je baas speelt of iemand die je moet behagen. Ik haat het als mensen teveel flexen en anderen niet respecteren, dat is waar de meerderheid mee te maken heeft hun hele leven. Het is rampzalig en er is geen ruimte dingen te laten ontstaan. De onzin die overal wordt verkondigd op school, in films: plan al je mijlpalen. Als je God wil laten lachen, vertel je hem dat je je leven gepland hebt!”

Keeping things fun
Deze gedachtegang resoneert ook in de artwork en video’s. De albumcover van de single (en daarbij ook het aankomende debuut) is geschoten door Jamie Wdziekonski, de fotograaf van King Gizzard & The Lizard Wizard, met de gedeelde filosofie: keeping things fun. Dat laatste zie je ook terug in de video: vriendschap, dans, wierook, acid, caleidoscoop, vrijheid en fun. Het laat ons dromen over een mooie en zorgeloze zomer.

Het debuutalbum The True Story of Bananagun verschijnt 26 juni, op het label Full Time Hobby.