Interview

Interview Equal Idiots: “Mijn moeder zegt dat ik niet zoveel met mijn nek moet schudden tijdens optredens”


9 maart 2018

Motel Mozaique Festival
Donderdag 19 t/m zaterdag 21 april

 

In België pompt het Equal Idiots-bloed al tijden door de aderen van de lokale muziekindustrie. De band is geboekt voor de aanstaande editie van Rock Werchter, heeft de AB Box in mei met een capaciteit van negenhonderd personen al keihard uitverkocht én komt in april naar Motel Mozaique. Wij zochten het energieke duo uit Hoogstraten op om ze eens goed aan de tand te voelen.

De band ploegt al jaren door de aarde in België, zo won Equal Idiots de grote bandwedstrijd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, stond hij in de finale Humo’s Rock Rally en bracht de band afgelopen jaar het goed ontvangen debuutalbum Eagle Castle BBQ uit. De twee razen inmiddels als een wervelstorm over alle Lage Landen heen, zo kon je zanger en gitarist Thibault Christiaensen (rechts op foto) en drummer Pieter Bruurs (links op foto) in januari al zien tijdens Eurosonic en een maand later op Grasnapolsky.

We spreken frontman Thibault, die net uit Groningen komt rollen tijdens een Nederlandse mini-tour. “Ja, het gaat goed! We zitten hier heerlijk op het kantoor van ons platenlabel Caroline en we zijn op tour met Wand, wat ik echt supervet vind. Ik ben al jaren fan van die band, dus het was wel bijzonder om met hun op pad te zijn. Een droom die in vervulling gaat, echt wel”, vertelt hij. “Ik moet toegeven dat ik na lange tijd echt weer eens zenuwachtig was voor een show. En toch ook beetje verlegen om met de band te praten, maar na enkele pintjes ging dat heel goed.”

 

Nederland veroveren
Zoals gezegd is het vuurtje goed aangestoken in België, maar de band kijkt al een tijdje voorzichtig over de grenzen. “Die ambitie om naar het buitenland te gaan is er al langer, maar we hebben wel bewust gekozen om eerst zoveel mogelijk in België te spelen en dan pas te kijken naar het buitenland”, vertelt de zanger-gitarist.

“Sinds kort hebben we een Nederlandse boeker en dat loopt al direct erg goed, ik denk ook omdat we eerst aan die basis hebben gewerkt. Het speelt ook mee dat we een label hebben in Nederland dat voor ons aan de gang gaat en die zaken vielen allemaal mooi op zijn plek. Op het moment spelen we nog wel aardig wat shows in België, maar de komende maanden richten we onze pijlen meer op Nederland en van de zomer gaan we weer herrie schoppen in eigen land.”

Voor de mensen die Equal Idiots nog wat minder goed kennen: wat moeten we nou echt weten over de jongens? “(Polygoonjournaal-stem opzettend) Als Nederlanders zin hebben om eens flink uit de bol te gaan en willen meegenieten met twee leuke, spontane, Belgische jongens, dan moeten ze zeker langskomen om eierballen met ons te komen eten”, lacht hij.

 

Garage-orkest
Ondanks dat Thibault en Pieter met zijn tweetjes zijn, lijkt het alsof er een heel garage-orkest door de zaal en je speakers dendert. Hoe trekken ze die geluidsmuur op? “Dat heeft wel even geduurd voordat we onze sound gevonden hadden. In het begin speelde ik met één versterker en dat klonk eigenlijk best wel brak… Door met bevriende muzikanten te spreken die meerdere versterkers gebruiken, veel naar andere bands te kijken die met zijn tweeën spelen en te experimenten met effectpedalen en versterkers, ben ik tot deze sound gekomen. Inmiddels gebruik ik drie amps en dat werkt best goed, moet ik zeggen. Al is het wel echt belangrijk dat we onze geluidsman mee hebben, die weet hoe dat allemaal in elkaar steekt.”

 

“Het wordt alleen maar gekker en ik geniet er vooral van om in het weekend met een leuke bende op pad te gaan”

 

Toch is er nooit veel behoefte geweest aan een derde man of vrouw om een eventueel missende laag op te vullen. “Naja, in het begin kwam dat er niet van, simpelweg omdat er in ons dorp niemand was dat dezelfde muzieksmaak had. We hebben het later wel een tijdje geprobeerd met een bassist erbij, maar toen hadden we ons al ingeschreven als duo voor een aantal bandwedstrijden. Toen besloten we die shows ook maar als duo te spelen. Maar hij is er nog wel bij, hoor. Hij is nu mee als roadie en chauffeur!”

“Het bevalt ons ook gewoon heel erg goed met zijn tweetjes, het is ook praktischer met zaken als het plannen van shows en het maken van muziek. We zijn al jaren samen en zijn de beste maten. Ik denk dat het ook moeilijk is om daar tussen te komen als derde persoon. Voorlopig zal daar dus niet snel verandering in komen denk ik zo.”

“Mijn moeder zegt weleens dat ik niet zo heftig met mijn nek moet schudden, want ik ga daar nog iets aan overhouden volgens haar”

 

Het Vlaamse virus
Het is niet de eerste keer dat je bij ons op de site over een nieuwe, Belgische sensatie lees. Ook op Motel Mozaique staat het al jaren vol met nieuwe acts uit het zuiden. Alleen dit jaar staan al Tamino, J. Bernardt, Amenra, La Jungle, Natalia Pieczuro, Mauro Pawlowski, Wouter Dewit en Faces On TV. Waar komt die sterke Belgische muziekcultuur volgens de band vandaan? “Poe, dat vind ik lastig om te zeggen. Ik denk dat de media een belangrijke rol spelen en Vlaamse artiesten heel erg in de kijker werpt. Er wordt veel muziek van eigen bodem gedraaid door een hoop zenders, en artiesten worden al vrij snel opgepikt door goede kranten en dergelijke.”

In Vlaanderen zijn er veel muziekblogs, een paar bandwedstrijden die nauw worden gevolgd door een groot publiek, mooie radiostations als Studio Brussel plus invloedrijke tijdschriften en kranten als Humo en De Morgen.Niet alleen de radio, ook op televisie worden muzikanten in een vroeg stadium opgepikt. Zo was Thibault (ook student taal- en letterkunde) afgelopen november anderhalve week te zien in het programma De Slimste Mens. Een opkomende garagerocker in een populair tv-programma. Zul je in Nederland toch niet snel zien gebeuren…!

Ondanks al die opkomende artiesten en gezaghebbende bandwedstrijden, is er onderling niet sprake van ‘een competitie’ tussen de artiesten. “Nee, dat voel ik helemaal niet zo! Iets anders dat ik wel heb gemerkt, ik voelde wel een bepaald soort druk toen wij bijvoorbeeld voor Humo’s Rock Rally werden geselecteerd. Dat is een wedstrijd die heel positieve gevolgen kan hebben, dus je ziet dat iedereen zijn beste beetje voorzet en nog eens extra nadenkt over alles wat ze doen als band of artiest zijnde. En er komen natuurlijk ook veel mensen uit de muziekindustrie kijken. Misschien zorgt dat net voor dat puntje op de i bij een hoop Vlaamse acts.”

 

De tips van Thibault
Deze tussenkop klinkt al haast als een rubriek (misschien moeten we het ‘m eens voorleggen). Maar wat zijn nou een aantal Vlaamse acts die hij ons aan kan raden? “Op het moment ben ik vooral fan van dirk., dat album vind ik erg tof. SONS is een andere jonge band, die zitten wel in ons straatje en doen het super goed met De Nieuwe Lichting dit jaar. Een andere band heet MITRAILLE, die zijn pas net begonnen en maken vette garagepunk. Dat zijn er een paar waar ik zo op kan komen, er is echt veel in België.”

“Zo’n twee jaar geleden was er echt ineens een heel grote garagescene in Vlaanderen. Met veel bands die samenkwamen, op dezelfde festivals speelden en dat was echt een levendige groep. Er was een soort saamhorigheidsgevoel tussen die bands en dat werd opgepikt door veel zalen en festivals. Dat kwam misschien ook wel voort uit een soort zelfrelativering. Om het allemaal niet zo serieus te nemen, gewoon lekker pintjes te drinken en te feesten”, zegt Thibault. Maar goed, waarom valt Equal Idiots dan toch zo op tussen al die andere toffe garagebands? “Ja, dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik denk vooral dat het de energie is en het plezier dat we hebben in het spelen. Dat komt vaak naar voren als mensen iets zeggen of schrijven over ons.” (Check het Humo’s Rock Rally-juryrapport onderaan deze pagina, red.)

Zoiets kun je niet kweken, bij Equal Idiots móét het eruit en lijkt het bij de jongens vanuit hun tenen te komen. “Ja, mijn moeder zegt weleens dat ik niet zo heftig met mijn nek moet schudden, want ik ga daar nog iets aan overhouden volgens haar. Maar ja, ik weet dat we soms ook wel erg hard gaan, maar ik kan nu eenmaal niet stilzitten op onze muziek.” Het gaat de goede kant op voorlopig en dat mag nog wel even aanhouden. “De afgelopen twee jaar gingen super goed en dan denk je weleens dat het zomaar kan stoppen met al dat plezier. Hoe gaan we dat volhouden? Maar het wordt alleen maar gekker en voor twee 22-jarigen is dit toch wel het allerleukst om te kunnen doen. Ik geniet er vooral van om in het weekend met een leuke bende op pad te gaan en het doen wat ik het liefst doe: op een podium staan en de muziek spelen waar ik van houd.”


 


 

WEBSITE MOTEL MOZAIQUE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS


 

Het juryrapport van Humo’s Rock Rally
“Opwinding dan, komende van het prettig gestoorde duo Equal Idiots, waarvan de groepsnaam na hun setje ineens een pak beter in de oren lag dan ervoor. Ze pasten bij elkaar, de zanger-gitarist die – tong meer in dan uit de mond – wild met het hoofd heen en weer zwiepte (een soort lateraal headbangen) terwijl hij in de microfoon whoopte en hollerde, en de drummer die als bezeten op zijn spullen mepte en daarbij een gezichtsuitdrukking tentoonspreidde die ons deed denken aan één van de beste drummermoppen aller tijden: ‘Hoe weet je dat het drumpodium waterpas staat?’ ‘Als het kwijl uit beide mondhouden van de drummer loopt.’ De drummer van Equal Idiots zat niet op het drumpodium maar ernaast, dicht bij zijn zotte maat aan de micro, zodat ze mekaar in het gezicht konden spuwen als er versneld moest worden (echt gebeurd!). Aan vertragen deden ze niet. Zeven minuten en ze waren weer weg. En wat hadden wij gehoord? The White Stripes op hun vuilst, stripped-down Parquet Courts: Equal Idiots in hun element.” (juryverslag Humo’s Rock Rally preselectie)