Interview

George FitzGerald heeft spijt: “Ik had veel eerder de liveshow op moeten zetten”


9 maart 2018

CATCH
TivoliVredenburg
Zaterdag 24 maart 2018

Eurosonic is een drukke periode voor iedere act die op het festival speelt, en dat is dus ook zeker het geval voor George FitzGerald. Het gure weer op de donderdag hielp ook niet mee. “Door de storm was de veerboot vertraagd en kwamen we pas een halfuur voor showtime aan op locatie. Dat we maar tien minuten te laat begonnen zijn is een wonder.” Het optreden heeft er niet onder geleden, maar het is een dag later aan George te merken dat hij niet alleen een pittige reis, maar ook een heftige periode achter de rug heeft.

Op zaterdag 24 maart speelt George FitzGerald tijdens CATCH in TivoliVredenburg.

In ons gesprek blijkt al snel dat er in de periode tussen debuutalbum Fading Love uit 2015 en tweede album All That Must Be een hoop veranderingen in het leven van de muzikant plaats hebben gevonden, zowel op muzikaal als persoonlijk gebied. “Er is veel gebeurd sinds Fading Love. Twee weken na de release van dat album werd mijn eerste dochter geboren. Ik ben na tien jaar Berlijn terug verhuisd naar Londen. De verhuizing heeft natuurlijk wel effect op de muziek die ik maak. Maar de grootste verandering ligt in het balanceren van het toeren met het opvoeden van je kind. Wanneer je vader wordt zie je alles op een andere manier.”

Ondanks de veranderingen op persoonlijk gebied, is de muziek op All That Must Be ten opzichte van Fading Love geen revolutie maar een evolutie: “Ik was erg blij met de sound van mijn eerste album, maar het mist een echte persoonlijkheid. Eerst was het doel om muziek voor in de club te schrijven, bij deze tweede plaat heb ik ieder idee of concept compleet weggedrukt. Ik ben gewoon gaan schrijven en bleef maar doorschrijven en doorschrijven. Pas veel later keek ik achterom om te kijken wat de rode draad in het ontstane werk was. Met deze nieuwe aanpak kon ik veel meer persoonlijkheid in de songs gooien, iets wat voor mijn gevoel nog niet eerder zo duidelijk in mijn muziek zat. Het was bijna een soort therapeutische oefening.”

 

“Op de play-knop van een CDJ drukken stelt niks voor, de muziek live creëren is zoveel uitdagender en persoonlijker”

 

“Qua sound wilde ik nog niet iets totaal anders maken. Ik wilde heel graag de dingen die goed werkte op Fading Love oppakken en die verder uitdiepen en perfectioneren. Daarnaast ben ik als producer ook gegroeid, heb ik meer ervaring als songschrijver, ben ik met andere mensen samen gaan werken en heb nieuwe stemmen gezocht voor de vocalen. Alles om het proces vooruit te duwen ten opzichte van wat ik eerder gemaakt heb. Er komt ooit een moment dat ik totaal iets anders wil proberen, daar ben ik van overtuigd. Maar dit was nog niet dat moment.”

De club-dj versus liveshow
Waar FitzGerald wel een grote stap heeft gezet, is op het podium. Hij is bekend geworden als club-dj, het produceren van eigen muziek en het schrijven van albums kwam pas veel later: “Mijn debuutalbum was geschreven voor de club. Ik schreef songs voor de dansvloer, en daar heb ik alles ook getest en op aangepast. Ik had niet verwacht dat het album zo’n groot succes zou worden buiten het clubcircuit. Sommige mensen kwamen naar mijn clubsets om alleen maar mijn songs te horen, maar dat is niet hoe ik mijn dj-sets draai. Ik draai veel werk van anderen, en soms ook eentje van mezelf tussendoor. Ik merkte dat er mensen naar mijn muziek gingen luisteren die misschien niet om vijf uur ’s ochtends in de Berghain staan bij een van mijn dj-sets. Maar die mensen wil ik natuurlijk ook bereiken.”

 

“Met het nieuwe album en deze nieuwe live-opzet ben ik heel blij. Alles is nu zoals het moet zijn.”

 

Het besef dat hij ook fans buiten de clubs had, is hem niet ontgaan. Het was voor FitzGerald al vroeg duidelijk dat hij meer moest doen met de live-setting waarmee hij werkt: “Ik had bij mijn vorige album al het plan om een live-set te maken, maar dat is toen door tijdsdruk niet gelukt om op tijd af te krijgen en ben ik teruggevallen op dj’en. Achteraf gezien heb ik daar best wel spijt van. Ik had veel eerder de liveshow op moeten zetten.”

“Door een liveshow op te zetten kan ik nu de focus leggen op mijn eigen songs. Op de play-knop van een CDJ drukken stelt niks voor, de muziek live creëren is zoveel uitdagender en persoonlijker. Ik kan zo mijn muziek op een directe en levendige manier presenteren, dat is waar het om draait. Het is geweldig om te zien dat sommige mensen die al een paar jaar naar mijn muziek luisteren, nu de muziek voor het eerst live gaan horen omdat de liveshow en het tijdstip dat mogelijk maakt.”

 

Alles is nu zoals het moet zijn
De stap richting de liveshow is eindelijk gemaakt, maar het was allesbehalve een makkelijk proces. Alsof het zou had moeten zijn, waren het uitgerekend FitzGerald’s nieuwe muzikale vrienden die hem hierbij hebben kunnen helpen: “Bonobo heeft een van mijn eerdere songs geremixt, en daarna zijn we goed bevriend geraakt. Hij heeft al eerder zijn muziek met band op het podium gezet, dus ik wist meteen bij wie ik moest zijn voor advies.” Mike Lesirge, toetsenist in Bonobo’s band, heeft de meeste hulp geboden. Zoveel hulp dat hij nu ook toetsen speelt in FitzGerald zijn band. “De grootste steun bleek uiteindelijk vooral mentaal te zijn. Ik had dat vertrouwen van buiten nodig om door te krijgen dat een live-set niet te moeilijk hoeft te zijn. Het is natuurlijk technisch en soms wat onhandig, maar als de basis goed staat hoeft er niet heel veel meer bij. Wanneer ik met een detail zat te kutten, was het Mike die zei: Laat dat maar weg. Het is al goed zo, overdenken is nergens voor nodig.” Die feedback geef ik mezelf niet snel.”

Ondanks dat George FitzGerald voor Eurosonic nog niet veel optredens met de band heeft gespeeld, heeft hij er een goed gevoel bij: “Ik vind het live-spelen steeds leuker worden. Als dj klinkt de muziek altijd hetzelfde, maar met een band passen we, soms bewust maar soms ook onbewust, constant dingen aan. We hebben nu al het arrangement van paar songs aangepast. Dit houdt het geheel langer fris. Wat ik al zei, dit had ik veel eerder moeten doen. Maar met het nieuwe album en deze nieuwe live-opzet ben ik heel blij. Alles is nu zoals het moet zijn.”


 


 

WEBSITE TIVOLIVREDENBURG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS