New Music

TDI Radar: zomerse garagepunk op een surfboard met Cloudsurfers


26 mei 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag is het de beurt aan Cloudsurfers. Nederlandse surfrockers met een stijl die we gewend zijn van Australische bands en waar de groep een flitsende, eigen draai aan geeft.

Wie of wat is Cloudsurfers?
Cloudsurfers is een vierkoppige surfrockband uit Zwolle en Nijmegen die een tijdje terug zijn debuutalbum Don’t Know What Hit Me uitbracht. De band ontstond net voor de pandemie en speelde nog net voor de lockdown zijn eerste shows. De groep besloot niet stil te zitten en nam zijn eerste album op gedurende de pandemie. Deze verzameling energieke, zomerse nummers is sterk geïnspireerd door een hoop Australische punkrock. De vier zijn groot fan van bands als King Gizzard & the Lizard Wizard, Amyl And The Sniffers en Psychedelic Porn Crumpets. De typerende scherpe gitaarriffjes en energieke sfeer van deze acts is een duidelijke inspiratiebron geweest voor nummers als Surf The Cloud en Shrink.

Niet alle nummers op de plaat zijn overigens zo ruig dat je er in een café op rond wilt springen. De band toont zijn zachtere kant bijvoorbeeld met Sincere. Dit rustige, bijna grunge-achtige, nummer zit verstopt tussen de energieke nummers en biedt de kans om even op adem te komen. Misschien heb je de band al eens gezien, zo won Cloudsurfers de Kleine Prijs van Friesland. Hoewel de bandleden niet in Friesland wonen mocht de band toch meedoen wegens de Friese roots van twee leden. Daarnaast doet de band dit jaar ook mee aan Popronde, een goede kans om de energie van de groep in levenden lijve te ervaren.  

Voor fans van:
The Chats, The Yummy Mouths en Together Pangea.

Fun fact:
Het debuutalbum Don’t Know What Hit Me is gefinancierd vanuit een onverwachte bron. Toen de band zijn debuutplaat midden in de pandemie opnam lukte het niet om een label te vinden dat het project wilde ondersteunen. Om het album toch van de grond te laten komen, leende de band geld van de oma van zanger Thom Liesting en ontwierp het een eigen T-shirt (aanrader!).

Voor in je playlist:
Het nummer dat echt in je playlist moet is: Surf The Cloud. Dit energieke nummer vat de groep goed samen: ruige vocalen, scherpe gitaren en veel energie. De tekst van het nummer is niet erg moeilijk en na een tijdje zing je ‘surf the cloud!’ zo mee.

Steuntje in de rug:
Via Bandcamp kun je de band steunen door zijn debuutplaat te kopen. Wie Cloudsurfers live wilt zien heeft meerdere kansen. De band staat deze zomer op Welcome to The Village en doet mee aan Popronde.