Feature

Indiestadt-feature: the bedroom story van bedroompunkers Amyl And The Sniffers


16 september 2018

Indiestadt Festival
Woensdag 19, 20 & 21 oktober

 

Slaapkamerpunkers? Het lijkt een gekke tegenstelling te zijn, maar deze koosnaam komt niet uit de donkere sterrenhemel gevallen. Want de band, bandnaam én eerste nummers zijn binnen de vier muren van een slaapkamer gecreëerd. En dat in één nacht! Alleszins muziek om bij in slaap te vallen, toch is het volgende verhaal over deze voormalige huisgenoten er eentje dat begint met ‘er was eens’ en eindigt met ‘en ze leven nog…’

Deze feature verschijnt in het officiële Indiestadt-magazine dat tijdens het weekend wordt uitgedeeld.

Er was dus eens een hoogblond meisje met David Bowie-kapsel in het kleine stadje Mullumbimby, een pietluttig hippiestadje vlakbij de oostkust van Australië. Surfen kon ze niet, dus bezocht ze veel veel hardcore- en punkshows in Byron Bay om haar onstuimige energie kwijt te kunnen. Amy Tailor was een groot muziekliefhebber en ze had grote ambities om een band te starten. Helaas was ze geen blinkende ster wat instrumenten betreft, maar gelukkig waren haar toenmalige huisgenoten Bryce Wilson (drum), Declan Martens (gitaar) en Calum Newton (bas) dat wél.

Na een doodnormale werkdag begonnen ze spontaan met schrijven zonder enig strategisch plan, muzikaal beïnvloed door zowel garage als Aussie-pubrock uit de jaren zeventig. Nog geen vier uur later namen ze het op en binnen een nette twaalf uur brachten ze hun eerste EP Giddy Up uit via Bandcamp. En wat Amy’s huisgenoten óók konden, naast muziek maken, was incidenteel genieten van de sensatie bevorderende drug Amyl Nitrate. Samen met haar naam Amy Louise ontstond daardoor ook direct de bandnaam: Amyl and The Sniffers. Een nieuwe DIY-formatie van relschoppers met zelf geknipte matjes verscheen aan de horizon.

 

Zo rap als het ontstaan van de band, zo snel ging het balletje vervolgens rollen. De ongekunstelde en felle muziek werd opgepikt, de band maakte de tweede EP Big Attraction om shows te kunnen vullen en beide EP’s werden als één plaat gedrukt die de Top 40 bereikte van de Britse vinyl-hitlijsten. Inmiddels is de band op tour geweest met Foo Fighters en King Gizzard & The Lizard Wizard, zijn de Sniffers getekend bij het label van de laatste: Flightless Records en waren de vier support-act van de Amerikaanse zangeres Cherie Currie van The Runaways.

Bij laatstgenoemde werd Amy bijna de zaal uitgeschopt door de uitsmijters en hiermee schetsen we gelijk een passend beeld van de hectische punkrockers die rechtstreeks uit de jaren zeventig lijken te komen. Een concert zonder moshpit is hen vreemd, bijkomend bloed niet ongewoon en hun natste droom is een publiek vol mullets (lees: matjes). Of ze lang en gelukkig zullen leven is dus misschien de vraag, maar zolang het duurt maken ze opmerkelijk veel plezier: wild, vuig en onbevreesd. Lig je niet wakker van mogelijke kneuzingen? Ervaar Amyl And The Sniffers dan live tijdens Indiestadt op woensdag 19 september.


 

WEBSITE INDIESTADT | FACEBOOK-EVENT | KOOP JE INDIESTAD-PAS