TDI Tipt

TDI TIPT: Noorderzon is het culturele lichtpuntje van deze zomer (12 t/m 22 augustus)


3 augustus 2021

Het is een tijdje geleden dat we ons op hebben gemaakt voor een festival en daarom voelt het extra goed om eens lekker in het programma van Noorderzon te duiken. En wat voor eentje: we kunnen ons voorbereiden op anderhalve week kunst van 12 tot en met 22 augustus. Heerlijk!

In Groningen staat er een scherp geprogrammeerd affiche klaar, vol theater en muziek, literatuur, installatie-kunst, wandelingen, moderne dans, beeldende kunst en colleges. Dat alles in het heerlijk weelderige Groningse Noorderplantsoen, een ‘dorp en een podium ineen’ zoals het festival het zelf noemt. Het hele draaiboek en alle disciplines van het festival zijn hier te vinden, wij nemen je in dit artikel mee in het muziekprogramma. Daar is een hoop moois te vinden, let maar op.

Vrijdag 13 augustus | LUWTEN
Zodra de koektrommel opengaat, ontsnapt er direct een schitterend licht dat de vorm aanneemt van de openingsact van het muziekprogramma: LUWTEN (foto). Oftewel Tessa Douwstra, oftewel de maakster van een van de mooiste albums van dit jaar met Draft. Toen we de muzikante onlangs spraken nam ze ons mee door de totale totstandkoming van de plaat en alle onderliggende thema’s. Een ideale voorbereiding voor de show van haar show op vrijdag 13 augustus, die ongetwijfeld een van de hoogtepunten van het festival wordt.

Zaterdag 14 augustus | Pieter de Graaf – Zondag 15 augustus | Joost Oomen & Kruidkoek – zondag 15 augustus | S10
Tijdens het eerste weekend gaat het meteen alle kanten op, te beginnen met de oude pianist van The Kyteman Orchestra, Pieter de Graaf. Hij maakt heel eigen en experimentele neoklassieke muziek, die veel te spannend is voor alle kabbelende playlistjes met langbebaarde hippe gasten. Meer info vind je hier.

Om vier uur op de zondagmiddag wordt het allemaal nog een stukje kleurrijker bij de voorstelling van Joost Oomen & Kruidkoek. Oomen is muzikant, dichter en schrijver, die eind vorig jaar debuteerde met de waanzinnig originele roman Het Perenlied. Zo vrolijk, opgepept en toch diep vind je het niet vaak en dat weet hij ook in een muzikale vorm te gieten. Deze keer doet hij dat met zijn garagejazzband Kruidkoek. Geloof ons: zo’n sappige, stralende, kleurrijke show is precies wat je nodig hebt in deze tijden. Het andere deel van de zondag is gereserveerd voor S10, oftewel ‘de kroonprinses van de Nederlandse alternatieve pop’ Stien den Hollander. Haar liedjes glinsteren van schoonheid, net als de tranen die over je wangen parelen. Haar beide shows zijn op dit moment uitverkocht, maar het kan natuurlijk geen kwaad om de ticketkanalen nauwlettend in de gaten te houden.

Maandag 16 augustus | Opera Alaska – woensdag 17 augustus | Sylvie Kreusch
Poeh, de week van de zestiende wordt ook een mooie. Op maandag zien we Opera Alaska staan, een van de weinige bands die wij zelf tijdens deze pandemie live vast hebben gelegd. Mocht je de band nog niet kennen, Opera Alaska ontstond uit een toevallige ontmoeting in IKEA tussen gitarist Marzio Scholten en Moss-zanger Marien Dorleijn. Wat zouden die toch maken vraag je je af? Inderdaad, schitterende indiepopliedjes.

Onlangs vroeg iemand ondergetekende wat hij nou echt een van de sensaties van dit jaar vindt. Eerste antwoord: Sylvie Kreusch. De muzikante die velen zullen kennen van Warhaus, maar dat is een peulenschil vergeleken bij haar eigen werk. Met veel plezier volgen wij haar al jaren, zo interviewden we Kreusch begin 2019 al eens over haar waanzinnige muziek. Zoveel gevoel, zoveel ritme en gevoel voor popmelodieën. Yes, wij zetten absoluut in op Sylvie. Let it all burn!

Donderdag 19 augustus | Lady Blackbird
Black Acid Soul gaat haar debuutalbum heten dat in september verschijnt en op Noorderzon krijg je een exclusief voorproefje. We hebben het over de in Los Angeles geboren Marley Munroe, oftewel Lady Blackbird. Ze wordt van alles en nog wat genoemd, van de ‘Grace Jones van de jazz’ en vergeleken met Nina Simone en Celeste. Wij zouden zeggen: luister er vooral zelf naar en kijk maar eens wat er gebeurt. Check bijvoorbeeld haar nieuwe single It’s Not That Easy, waar wij in ieder geval over weten: die komt binnen.

Vrijdag 20 augustus | Aggregat i.s.m. Clash – zaterdag 21 augustus | Noordpool Troupe & Bab Ad-daar
Een portie minimale elektro gemaakt door akoestische instrumenten met een karrenvracht aan synthesizers? Streep maar af met Aggregat, de act die op vrijdag 20 augustus op Noorderzon speelt. De Duisters komen nu in persoon naar Groningen met werk van hun laatste album 1, waarmee ze onder meer een ‘online bezoekje’ deden aan Eurosonic dit jaar. Aggregat maakt muziek waar je 1.001 metaforen bij kunt verzinnen, maar het is een stuk beter om het vooral zelf te luisteren.

Weer eens iets totaal anders, is Noordpool Troupe & Bab Ad-daar, een collectief dat bestaat uit musici tussen de veertien en 24 jaar en zomaar eens een heel mooie verrassing kan worden. De ‘Troupe’ heeft muzikanten uit Groningen tot Syrië in zijn gelederen en combineert westerse en niet-westerse muziek tot ongehoorde stukken. Daartussen gebeurt er van allerlei spannends en ontstaan er muzikale spanningsvelden waarin een Groningse oed-speler zich mengt met zangeres ISZA en daarachter het koor van Babd Ad-daar opdoemt.

Zaterdag 21 augustus | Benny Sings (uitverkocht) – zondag 22 augustus | Faux Real
Goed, Benny Sings is dan al uitverkocht, maar wie weet is er nog wel een kaartje te vinden op de dag zelf. Zou zeker de moeite waard zijn met deze vermaarde indiepopper, die met zijn laatste album Music een gigantische internationale klapper maakte. Een heerlijke schone plaat met toch zeker een paar verrassende randjes.

Kijken we verder naar Faux Real, zo’n heerlijke band waarbij alles klopt: van de tracks tot de fotografie, de teksten, de website, de Insta-naam (isthisfauxreal, love it) en zelfs de TikTok. Dit Frans-Amerikaanse duo piept al een tijdje bij iedereen die een radar heeft voor spannende, nieuwe bands en is nu eindelijk weer eens live te zien. Continu heb je bij deze band het idee dat je in de maling genomen wordt, maar zo simpel zit ’t niet en zo wel: dan voelt dat erg goed. En muzikaal? Van glamrock tot R&B, postpunk, boyband en avantpop, alles wordt door elkaar geroerd. We gillen het nog maar eens voor de zekerheid: niet-te-missen!

Zondag 22 augustus | Sophie Straat
De afsluiter van het festival is Sophie Straat, de muzikante die we niet zolang geleden goed leerde kennen toen we haar interviewden voor onze serie Invloed van Buitenaf. De zangeres blaast de smartlap nieuw leven in en drukt ons nog eens met de neus op de feiten: gentrificatie, woningnood en alles wat bij het knusse neokapitalisme komt kijken. Al die thema’s uiten zich in een bitterzoete melange van liedjes, die je al meezingend dieper laten nadenken over de maatschappij waar we in leven.


Kaartjes voor iedere voorstelling zijn te koop via het programma-gedeelte.