TDI Tipt

ESNS21: dit kun je allemaal zien, doen en verwachten op de vrijdag


15 januari 2021

Ondanks het pijnlijke feit dat de straten van Groningen deze week uitgestorven zullen zijn, een week waar iedere muziekpro- en liefhebber toch altijd naar uitkijkt, is er van 13 tot en met 16 januari gelukkig nog steeds van alles te doen. Dan wel vanaf de bank deze keer, maar hé: het muziekprogramma met 187 namen is wel gratis te bezoeken.

Als je je even aanmeldt, that is. En wat er nou zo lekker is aan deze editie, is het feit dat er vier kanalen zijn waar je tussen kunt switchen en dat elke act vijftien minuten krijgt om er iets moois van te maken. Dat is perfect, want na een paar nummers weet je echt wel of je een artiest leuk vindt of niet. En mocht je meer willen weten over een act: dan klik je in één keer door om meer te weten. Of je tikt lekker een andere act aan: zo makkelijk was het switchen van locatie nog nooit!

De vrijdag
We gaan maar direct van start met de vrijdag, want die is wel áán, om het zo maar te zeggen. Houd die timetable even bij de hand, dan wandelen we gezamenlijk onze route. De eerste act van de avond ontdekten we afgelopen zomer al: PowPig. Deze Ieren zijn makers van zowel ingetogen indiepop als lofi-indierock, we gaan lekker opgewekt de avond in. Vervolgens kun je wat ons betreft op kanaal 2 blijven hangen voor TUYS, dé band uit Luxemburg om in de gaten te houden. Hele slicke, dromerige indiepop maken deze jongens, die zwoel over hun synthesizers en met open mond geile en grootse gitaarsolo’s staan te spelen. Eentje om naar uit te kijken.

Het wordt voorgesteld als een Oostenrijkse supergroep, maar mogelijk had je er nog niet van gehoord: My Ugly Clementine (20:50), met leden van Leyya, Schmieds Puls en Kerson95. Frontvrouw Sophie Lindinger wilde altijd al graag met deze muzikanten werken en het resultaat is pakkende en empowering indierock die Oostenrijk nogal kleurrijk op de kaart zet ‘in Groningen’. Het om 21:05 uur spelende Buzzard Buzzard Buzzard is een no-brainer in TDI-land, deze Welshe band tipten we al in de zomer van 2019 wegens zijn vrolijke, maar rauwe seventies-rock, rebelse teksten, heftige gitaarsolo’s en een heleboel spijkerjasjes.

Ook willen we je graag Julia Bardo onder je aandacht brengen, wie van heldinnen als Cate Le Bon, Angel Olsen, Aldous Harding en Sharon Van Etten houdt: schuif aan op kanaal 1 van ESNS om 21:05. De Italiaans-Engelse muzikante haalt haar inspiratie uit sixtiespop, wat mooi te horen is op haar debuut-EP Phase die uitkwam via Wichita Recordings. Hopelijk speelt ze die ene track van haar, zodat we I Waaaannaaa Feeeeelll Looovvveeeee vanaf de bank mee kunnen schreeuwen. Even wegdromen kan vervolgens om 21:30 bij de Belgische vrienden van YellowStraps, die soul, jazz, hiphop en elektronische muziek heel zachtjes door elkaar heen wrijven tot het een warme, natte plek is.

Voor een ‘eclectisch’ gevoel moet je vanavond bij Orions Belte zijn om 21:50, deze drie Noren maken muziek die klinkt alsof er nog opnames bij iemand op zolder teruggevonden zijn. Inspiratie haalt de band uit Nigeriaanse seventiesrock, ansichtkaarten van de Franse Rivièra, Formule 1-races op Monza en het gevecht van de eeuw tussen Joe Frazier en Mohammed Ali. Wij snappen dat je ondertussen nieuwsgierig bent! Uit Zwitserland komt dit jaar Alois aan, een act die wij hiervoor nog niet kenden, maar die ons zeer positief verrast met tracks als Ocean Ground en Light The Fire.

Een van de namen van de line-up die er voor ons direct uitsprong, was SLIFT. Dit drietal uit Toulouse brengt ons flinke doses hevige psychedelica in de lijn van bands als Psychedelic Porn Crumpets, Osees en King Gizzard & The Lizard Wizard. Op het vorig jaar verschenen album Ummon overdonderde de band ons 72 minuten lang met heerlijk gedreven drums, zo hier een daar een spacy synthlijn en vooral heel veel fuzzy gitaarrifs die elk nummer naar climax na climax na climax brachten. Natuurlijk is deze ruwe bol energie het best te waarderen te midden van een kolkende massa zwetende vreemdelingen, maar de heren beschikken over zo’n gigantische explosiviteit dat ze je ook van achter een beeldscherm compleet omver kunnen blazen.
(Tekst: Jurriaan Hupjé)

Om de avond goed af te sluiten, kun je om 23:00 de punkers van Chubby & The Gang aanslingeren, maar vergeet daarvoor niet Enola Gay te checken: de sensatie uit Belfast die één single op zijn naam heeft en zich met zijn agressie en waanzin ergens tussen IDLES, The Prodigy en Girl Band begeeft. De band is vernoemd naar het vliegtuig dat de eerste atoombom wierp in 1945, dan weet je al een beetje hoe laat het is.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png