TDI Tipt

ESNS21: dit kun je allemaal zien, doen en verwachten op de donderdag


14 januari 2021

Ondanks het pijnlijke feit dat de straten van Groningen deze week uitgestorven zullen zijn, dagen waar iedere muziekpro- en liefhebber toch altijd naar uitkijkt, is er van 13 tot en met 16 januari gelukkig nog steeds van alles te doen. Dan wel vanaf de bank deze keer, maar hé: het muziekprogramma met 187 namen is wel gratis te bezoeken.

En wat er nou zo lekker is aan deze editie, is het feit dat er vier kanalen zijn waar je tussen kunt switchen en dat elke act vijftien minuten krijgt om er iets moois van te maken. Dat is perfect, want na een paar nummers weet je echt wel of je een artiest leuk vindt of niet. En mocht je meer willen weten over een act: dan klik je in één keer door om meer te weten. Of je tikt lekker een andere act aan: zo makkelijk was het switchen van locatie nog nooit!

De donderdag
Iedereen bijgekomen van de woensdag? Mooi, dan gaan we door naar de donderdag! Vanavond wordt wederom een drukke avond die we beginnen met Sofiane Pamart: ‘de enfant terrible van de Franse, klassieke muziek’. Met zo’n omschrijving heb je ons te pakken, maar wat blijkt: het is een mooi figuur die Pamart. Met een zilveren grill, een futuristische zonnebril zit hij achter de piano in een rode kimono. In de Franse rapwereld is hij een veelgevraagde artiest, hij speelt dan ook met een flair en een elegantie op de piano: daar kunnen de meeste klassieke pianisten alleen maar van dromen.

Goed, we zijn begonnen! Gaan we verder met de artiest die ons motto voor 2021 in een paar woorden weet te vangen: I Gave Up And It’s OK. Een golf van ontspanning stroomt over je heen, net zoals de muziek van Marinho dat doet. Een Portugese muzikante die uiteenlopende softpop-liedjes schrijft over het verschil tussen het sitcom-leven en het echte leven. Dan de postpunksensatie The Cool Greenhouse, als we dat nog (fúcking) uit moeten leggen, dan heb je echt zitten slapen. Na een kwartier lang nonchalant kritische liedjes te hebben gehoord, kun je jezelf verdrinken in de dreamcore van The Slow Crush. Hoe dat klinkt? Precies zoals de naam zich voordoet.

Tot ons grote plezier zien we Denise Chaila in de line-up, deze zangeres uit Zambia woont tegenwoordig in Ierland en gaat je laten horen wat ze in huis heeft. Dat doet ze met spoken word en rap, waarmee ze je meeneemt op een transatlantische reis vol vergeten verhalen. Chaila zingt vanuit het hart en de geest van een zelfbenoemde ‘diaspora-dromer’. Hierna gooien we de beuk erin met PÓDIUM die we automatisch hoog hadden zitten toen we zagen dat deze Spanjaarden getekend zijn op Slovenly Recordings en geproduceerd zijn door Steve Albini. Manische surf, industriële metal en de attitude van hardcore. Komt u maar!

Het laatste kwart van de donderdagavond gaat tussen Joe & The Shitboys en James BKS. De eerste begint om 22:35 en de laatste om 22:45. Twee bijzondere acts: de eerste alleen al omdat deze punkband afkomstig is van de Faeröer eilanden en de tweede omdat hij getekend is op het label Konvikt Muzik van Akon en samenwerkt met figuren als Q-Tip, Little Simz en Idris Elba. Beide maken muziek die de boel op stelten zetten, we laten de keuze aan jou.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png