New Music

TDI Radar: val in herhaling met de repetitieve postpunk van The Cool Greenhouse


25 maart 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de repetitieve postpunk van The Cool Greenhouse.

Wie of wat is The Cool Greenhouse?
Het idee voor The Cool Greenhouse begon rond 2015 te ontkiemen in het hoofd van Tom Greenhouse, hij probeerde destijds eerst wat soloprojectjes uit, al werd dat nooit echt wat hij voor ogen had. Een kleine vier jaar later, in de zomer van 2019, wordt het vijftal van The Cool Greenhouse gevormd.

De Britten halen hun inspiratie met name uit lofi-muziek uit de jaren zeventig en jaren tachtig. Dit is goed te horen op de EP Crap Cardboard Pet uit 2019: de minimalistische instrumentatie, in samenspel met de 16-bit drumloops, zorgen voor een bijna irritant repetitief geluid. Met de nadruk op ‘bijna’, want de band weet precies genoeg minuscule wisselingen in volume en tempo aan te brengen waardoor het je toch blijft grijpen.

Met het oog op het naar de band vernoemde debuutalbum dat 29 mei verschijnt, wordt deze aanpak echter heroverwogen. De kern blijf hetzelfde, alleen de drumloops hebben plaats moeten maken voor een daadwerkelijke drumkit, inclusief drummer, en omdat de band voor het opnemen van deze plaat daadwerkelijk een professionele studio in zijn gedoken, klinkt het een stuk gepolijster.

Iets anders dat opvalt aan The Cool Greenhouse zijn de teksten. Greenhouse probeert op een met cynisme doordrenkte manier te schrijven over onderwerpen die actueel zijn en die er toe doen. Hij stelt sociale problemen aan de kaak, zoals de struggles tussen huurder en huurbaas in het nummer Landlord, maar doet dit zonder de agressieve in your face aanpak die je vaak van punk gewend bent. Zelf verklaart Greenhouse hierover dat je als het ware twee soorten punk hebt: je hebt aan de ene kant wat hij chain punk noemt, dat zijn de mensen die zwart dragen en vooral heel boos zijn, en aan de andere kant heb je egg punk, wat kleurrijker is en meer humor bevat. The Cool Greenhouse schaart hij onder deze tweede optie. “Ze zijn allebei prima, alleen ben ik zelf niet zo hardcore, dus humor is voor mij een goede manier om het over serieuze dingen te hebben.”

Voor fans van:
The Fall, The Velvet Underground en Suicide.

Fun Fact:
Met Tom Greenhouse, Tom O’Driscoll en Tom Mason bestaat de band voor maar liefst zestig procent uit ‘Toms’.

Voor in je playlist:
Met zes uitgebrachte nummers, die het overigens allemaal waard zijn om in je playlist op te nemen, is de keuze voorlopig nog redelijk beperkt. Dit gezegd hebbende, mag de nieuwste single The Sticks echt niet ontbreken. Deze single is een enorme stap voorwaarts op het gebied van geluidskwaliteit maar klinkt nog steeds als The Cool Greenhouse. Het repetitieve riffje wordt steeds dringender, haast alsof je in zo’n droom zit waar je in een tunnel achtervolgt wordt door een op hol geslagen trein en tevergeefs probeert weg te komen terwijl je hem met iedere stap dichterbij hoort en voelt komen.