New Music

In première: Seafoam Green Dreams van Wholly Michael gaat over de zoektocht naar de kleur van je hart


24 maart 2020

Door de shows van Wholly Michael gingen deze maand uiteraard allerlei strepen, maar dat betekent niet dat er geen nieuwe muziek uit kan worden gebracht. Vandaag verschijnt bij ons de nieuwe single en videoclip bij het nummer Seafoam Green Dreams.

Met die typisch kabbelende sound en gitaarnootjes die wegschieten als visjes in fonkelend water in een rotsige baai van Ibiza. In de verte hoor je de echo van bands als DIIV en Beach Fossils, die er ook zo goed in zijn om gitaarpoëtische zonnestralen over je uit te storten. Tel daar nog eens een warme, geanimeerde video bij op en je verliest jezelf zomaar even in de wereld van deze Groningers. In tijden dat alles nog van het helderste, geel, groen en blauw was en vogels vlogen in een vrije wereld.

We schreven al eerder over de band toen we vorig jaar zijn debuut-EP in première lieten gaan. Toen ze zichzelf omschreven als: “Wholly Michael is een vierkoppig post-indie-country-kraut-psych-folkmonster uit Groningen. Het voornaamste doel is volledige ascentie naar de hemelpoorten door pure perfectie.”

Frontman Tjesse Riemersma is altijd in voor een praatje, dus vroegen we hem waar hij en zijn band allemaal mee bezig zijn en geeft hij tussen de bedrijven door nog wat goede binnenblijftips.

Waar houden jullie je allemaal mee bezig in deze tijden?
“Nu even met niets. Maar voordat de plastic schotten voor de winkelbediende hingen, waren we druk liedjes aan het schrijven. Dat deden we één avond per week. Deze single is onderdeel van een EP die binnenkort uitkomt en voor daarna hebben we ook alweer een bescheiden verzameling liedjes. Er zitten parels tussen.”

Kun je ons iets meer vertellen over de nieuwe single?
“”Seafoam Green Dreams gaat over de zoektocht naar de kleur van je hart van binnen”, wordt hier in de kamer naast mij geroepen. Naast mij zit Matthijs overigens, in wat hij Het Kantoor noemt. Het hokje naast mijn slaapkamer kan niet groter zijn dan een paar vierkante meter. Er staat een bureau, er verdorren wat pannenkoekplantjes – ‘makkelijkste plantje dat er is, kán niet dood’ – en er hangt een hele grote poster van een jonge Keanu Reeves. Het. Kantoor. De liedjes schrijft Matthijs er overigens niet, dat gebeurt in de slaapkamer.”

Hoe is de clip tot stand gekomen?
“Letterlijk frame voor frame. De clip is getekend door Marieke Druiven. Zij doet soms alsof ze iets in de lucht gooit en als ze het dan opvangt, blijkt het haar duim. Het ziet er levensecht uit. Ze maakt fantastische kunst en kan ook nog animeren.”

Wat zijn de plannen voor de band? 
“We zouden een klein tourtje doen langs een aantal Nederlandse steden en hadden twee supports in optie staan. Dat moet nu helaas even wachten tot we elkaar weer veilig kunnen knuffelen. Komt wel!”

Heb je nog andere tips voor alle andere thuisblijvers?
“Ik heb twee tips voor de niet-thuisblijvers: een linker en een rechter. Nee, grapje. Lastige vraag, het zal voor iedereen verschillend zijn. Het – voor velen – stabiele ecosysteempje dat je normaal je leven noemt is nu goed verstoord. De eerste paar dagen binnenblijven waren voor mij in ieder geval vreselijk. Ik was druk in mijn hoofd, maar ik had een vermoeid lijf. Je moet nu opnieuw een omgeving creëren die je draagt. Experimenteer daarmee. Wat mij enorm hielp: minder nieuws lezen. Let op: minder, niet geen. En ’s avonds onnozele computerspelletjes spelen met elkaar en tegelijk Skypen is ook een fantastisch medicijn tegen apathie. Ga vooral niet tegen de klippen op nuttig lopen doen.”