New Music

In première: een knetterende EP van de gloednieuwe, psychedelische krautrockers van Wholly Michael


19 december 2018

Al is deze Groningse band nieuw, de EP die bij ons vandaag het levenslicht ziet is gemaakt door een groepje loepzuivere muzikanten die we al langer in de gaten houden. Vandaag gaat bij ons namelijk het nieuwe werk van Wholly Michael in première en hieronder vertellen we je er alles over, inclusief een kort interview met de band.

Deze vier buitenaardse muziek-apostelen kennen we onder meer van Kinoo en The Baby Salad, bands waarvan we eerder werk veelvuldig en met veel plezier in première brachten. Deze jongens hebben de gave om om strakke krautrock te mengen met psychedelische schemerwerelden met invloeden waarbij je kunt denken aan bands als BEAK>, Nouveau Vélo en DIIV.

Die nieuwe zelfgetitelde debuut-EP gaat toch weer andere kanten op, al bestaat het opnieuw uit lange en repetitieve tracks die niet aarzelen om vijf minuten lang te deinen op de golven van de winden die door de hoofden van de leden waaien. Het is goed te merken dat de bandleden opnieuw stappen hebben gezet en meer uit hun sound en songwriting weten te halen. We horen veel verschillende ideeën die goed uit de verf zijn gekomen, van Fleet Foxes-achtige riffjes tot halve oosterse nootjes die in de achtergrond zachtjes rinkelen en tintelen.

Over de nieuwe band en de EP spreken we met frontman Tjesse Riemersma, want daar wilden we toch nog wat meer over weten!

Nieuwe band, nieuwe EP: kun je ons iets meer vertellen over Wholly Michael?
“Wholly Michael is een vierkoppig post-indie-country-kraut-psych-folkmonster uit Groningen. Het voornaamste doel is volledige ascentie naar de hemelpoorten door pure perfectie. Zo ver is het nog lang niet en totdat wij onze aardse vaartuigen verlaten, kun je ons horen spelen waar engelen zingen. Op 22 december is de release-party bij mij thuis, iedereen is welkom. Zullen we opstijgen? Zou de aartsengel langskomen? Kun je dronken worden van wijwater?”

Kunnen jullie ons iets meer vertellen over het opnemen van de EP?
“Dat doen we nog altijd zelf, dit keer digitaal voor die hi-def shine waar Groningse bandjes zo om bekend staan. Deze EP getuigt sowieso van een voor ons ongekend niveau van professionaliteit, ik bedoel, we zetten het zelfs op Spotify. Dat zegt wat, voor ons. Wholly Michael is wat dat betreft een volwassen vent geworden, hij heeft een haakje voor zijn sleutelbos en doet een knoopje in zijn broodzak. Hij let op de koolhydraten en weegt zijn pasta. Volwassen dingen.”