TDI Tipt

ESNS21: dit kun je allemaal zien, doen en verwachten op de woensdag


13 januari 2021

Ondanks het pijnlijke feit dat de straten van Groningen deze week uitgestorven zullen zijn, in een week waar iedere muziekpro- en liefhebber toch altijd gulzig naar uitkijkt, is er van 13 tot en met 16 januari gelukkig nog steeds van alles te doen. Dan wel vanaf de bank deze keer, maar hé: het muziekprogramma met 187 namen is wel gratis te bezoeken.

En wat er nou zo lekker is aan deze editie, is het feit dat er vier kanalen zijn waar je tussen kunt switchen en dat elke act vijftien minuten krijgt om er iets moois van te maken. Dat is perfect, want na een paar nummers weet je echt wel of je een artiest leuk vindt of niet. En mocht je meer willen weten over een act: dan klik je in één keer door om meer te weten. Of je tikt lekker een andere act aan: zo makkelijk was het switchen van locatie nog nooit!

Dan hebben we het trouwens slechts het showcase-gedeelte, want ESNS staat natuurlijk ook bekend om zijn conferences en daar zijn er genoeg van dit jaar. Hier heb je een ticket voor nodig, die voor vijftig euro verkrijgbaar zijn. Daarnaast is er tijdens deze online-editie met Hit The North en Grunnsonic nog een hoop ruimte voor talent uit het noorden en de stad zelf.

De woensdag
Zo werpen we eens een blik op de woensdag, om te kijken wat je allemaal kunt verwachten. Een act die ons direct opvalt is David Numwami (21:10), een Belgische muzikant die al toerde met Charlotte Gainsbourg, Nicolas Godin en zuchtmuziek maakt die klaar is voor 2021. Maar we gaan te snel van start, want om 20:10 gaat Bee Bee Sea er keihard tegenaan, de Italiaanse band die liefhebbers van Oh Sees en together PANGEA al jarenlang omver blaast. Ietsje later zien om 20:45 Faux Real op het programma staan, de band die het op een of andere manier voor elkaar krijgt om postpunk en gekke R&B te combineren. Iets anders is BSÍ, een lofi-indiewave-act uit IJsland (kijk, zo besparen we weer CO2-uitstoot) die om 21:25 digitaal zijn stuwende liedjes gaat laten horen, waarin verrassende zanglijnen een aangename schaduw werpen over de toch al grijzige muziek.

Vanaf 21:45 zitten we er hoe dan ook lekker in, want dan komt er ‘frisse indie uit Parijs’ voorbij. De link met Maison Kitsuné is dan misschien al snel gelegd, toch is Keep Dancing Inc. geen onderdeel van dit hip-hipper-hipst-collectief, al heeft het inderdaad wel wat weg van Parcels, alleen dan met knetterveel dikke synths. De band doet zijn naam eer aan, met stuiterende beats, een onderliggende thematiek van ‘zoekende jongeren’ en tussendoor de luchtigheid van een dag aan het strand met aansluitend een feestje waar je ongegeneerd erop los kunt tongen: het zit er allemaal in. Overigens wel een lastige dit, want om 21:40 begint Alex Gough aan zijn set, deze Ierse drummer/rapper van slechts 21 jaar oud mengt jazz op een bijzondere manier met old skool-beats en een heldere, eigentijdse productie. Hij zal het met vijftien minuten nog lastig krijgen tijdens ESNS, want op debuutalbum Forever Classic staat de ene na de andere hit.

Talent lijkt er veel uit Frankrijk te komen vanavond, met de broeierige en psychedelische elektronica van Samba de la Muerte (21:55), die wel wat weg heeft van Mount Kimbie en alle Vlaamse sensaties die doen denken aan Balthazar. Je kunt op kanaal ‘ESNS 02’ blijven hangen voor NewDad, eenband die we eerder tipten, uit het West-Ierse Galway, die een soort melancholieke, met reverb doordrenkte dreampop maakt waarmee bijvoorbeeld Slowdive ons in 2017 ook tot tranen roerde. Met een beetje tactisch switchen kun je Meetsysteem (Neerlandse elektropoëzie om 22:05) en Jockstrap (een opgefokte mix tussen Bon Iver en James Blake om 22:15) grotendeels meepakken. Om de avond vervolgens af te sluiten, gaan wij voor The Goa Express, rammende moshpit-garagerock om het nog eens goed af te leren. Kijk uit dat je geen bier morst over je tapijt en op tijd naar bed om donderdag weer scherp te zijn!


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Banner-Magazine-25-660x246.png