TDI Tipt

Voor literatuur- en muziekfestival Crossing Border blijf je thuis dit jaar (3 t/m 8 november)


31 oktober 2020

Het jaarlijkse literatuur- en muziekfestival Crossing Border wordt dit jaar volledig online georganiseerd. We kunnen je één ding garanderen: dit is een programma waarvoor je thuisblijft. En het mooie is: alle events van 3 tot en met 8 november zijn gratis te bekijken; je hoeft je alleen maar aan te melden.

Tekst Wout Bekhuis, Ricardo Jupijn & Reinier van der Zouw

Wat staat er dan zoal op het programma? Nou, behoorlijk wat favoriete acts van The Daily Indie en dan hebben we het over namen als Nana Adjoa, broeder Dieleman, Keeley Forsyth, Meindert Talma, Anna B Savage, Jehnny Beth en Robin Kester. Dit muzikale gedeelte wordt online gecombineerd met het neusje van de zalm op literair gebied. Zo zijn niet alleen Connie Palmen, Sebastiaan Chabot en Claudia Durastanti van de partij, maar ook Asha Karami, Iduna Paalman, Anne Moraal en Sholeh Rezazadeh.

Breng je huiskamer alvast in topconditie door de lichten te dimmen, zorg voor een volle koelkast en een deken binnen handbereik. Dan gaan al deze schrijvers, spoken word-artiesten, dichters en muzikanten je de hele week prachtige avonden bezorgen. The Daily Indie zet alle events op een rij, zodat je precies weet waar je je vast voor aan wilt melden.


Dinsdag 3 november
De muzikale kers op de taart van de openingsavond van Crossing Border is de Engelse zangeres en actrice Keeley Forsyth, die begin dit jaar haar veelgeprezen debuutalbum Debris uitbracht. Op dat album zorgt de mix van Forsyths kenmerkende en breekbare stem met de Spartaanse instrumentatie (die soms, zoals in afsluiter Start Again, opeens op prachtige wijze openbreekt) voor een zeer indringende luisterervaring. Iets wat zich ongetwijfeld ook vertaalt naar een indringend live-optreden, zie deze prachtige vertolking van Look To Yourself voor een voorproefje.

Verder is er dinsdagavond een interview met de Britse schrijver Paul Mendez, wiens debuut Rainbow Milk momenteel hoge ogen gooit in het Verenigd Koninkrijk. Als laatste wordt door Margot Dijkgraaf de Libanese schrijfster Hoda Barakat geïnterviewd, die in haar meest recente boek The Night Mail het oorlogstrauma van haar vaderland onder de loep neemt.
(RvdZ)


Woensdag 4 november
De muzikaal avontuurlijke mindset van Kassa Overall levert hem zijn herkenbare én onvoorspelbare geluid op. Met jazz als vertrekpunt zoekt de zanger, drummer en componist het experiment op met hiphop, maar ook met genres als indie, funk, klassiek en spoken word. Dat de inmiddels veertigjarige Overall muzikant zou worden leek in zijn tweede levensjaar al vast te staan, toen de kleine Kassa al met regelmaat achter het drumstel van zijn vier jaar oudere broer was te vinden. Inmiddels is broer Carlos saxofonist en levert hij in die hoedanigheid met enige regelmaat zijn bijdrage aan Kassa’s nummers.

Waar Kassa Overall het muzikale middelpunt van de woensdagavond vormt, opent het programma deze avond met een interview met de Amerikaanse schrijfster Julia Phillips, die afgelopen jaar met haar roman Verdwijnende Aarde voor een ware sensatie in de literaire wereld zorgde. Ook een interview met de Canadese schrijver Michael Christie – die vóór hij schrijver werd onder meer professioneel skateboarder was – staat op de rol, en het eerste deel van de podcastserie KOFFIEDIK.
(WB)


Donderdag 5 november
Het muzikale epicentrum van de donderdagavond is de Londense singer-songwriter Anna B Savage, wiens debuutalbum A Common Turn in januari 2021 uitkomt. Savage specialiseert zich in sluimerende songs, met zeer openhartige teksten, die vaak uitmonden in een overdonderende climax. Luister maar naar het al vooruitgesnelde titelnummer van haar debuutalbum, of het misschien nog betere Chelsea Hotel #3. Teksten over Tim Curry in lingerie en masturberen kwamen nog nooit zo hard binnen. Die impact zal live vast nog eens verdubbeld worden. Verder staat donderdagavond op het programma: het tweede deel van de Koffiedik-podcast en interviews met de gevierde Britse dichter Robin Robertson en de nomadische schrijver Kawai Strong Washington, die dit jaar zijn op Hawaï gesitueerde debuutroman Sharks In The Time Of Saviors uitbracht.
(RvdZ)


Vrijdag 6 november
Ondanks het feit dat ‘het weekend’ iets is dat tegenwoordig nogal ‘pre-corona’ klinkt, duiken we op vrijdag vanaf 18:30 uur het weekend in. Een volle avond met gedichten, spoken word, schrijvers en muziek. Zo zullen de jeugdige finalisten van SPOKEN070 nog eens hun vlijmscherpe spoken word afvuren op het thuispubliek. Na dit woordengeweld dragen Iduna Paalman en Elten Kleine gedichten voor. Niet de minste, zo is Paalman verkozen tot literair talent van het jaar door de Volkskrant en geeft Kleine les in een jeugdinrichting, is hij actief bij Woorden Worden Zinnen en was hij deel van hiphopgroep Brandwerk.

Daarna gaan we meteen door naar een interview tussen twee schrijfsters: zo gaat de in 2018 met gedebuteerde auteur en NRC-journalist Persis Bekkering in gesprek met de Mexicaanse schrijfster Fernanda Melchor, die dit jaar wereldwijd doorbrak met haar gierende, inktzwarte roman Orkaanseizoen.

Om 20:00 uur staat onze Zeeuwse lieveling op het programma: broeder Dieleman. De muzikant die we al lang volgen bij The Daily Indie, zo interviewden we hem al eens in 2015 en lieten we dit voorjaar nog een nieuwe single in première gaan. In ruim een halfuur zal hij werk spelen van zijn nieuwe album De Liefde Is De Eerste Wet, vol intieme en in het Zeeuws-Vlaams gezongen liederen.

Na deze show volgen er twee voordrachten, de eerste van de Nederlandse en in Tunesië geboren dichter Lamia Makaddam. Zij studeerde Arabische literatuur, publiceerde meerdere bundels en vertaalde onder meer werk van Connie Palmen en Hagar Peeters. Vervolgens is Edna Azulay aan de beurt, de dichter, toneelschrijver en performer die met haar werk een lichaam van water kan niet breken: elke tekst is een liefdesbrief, dit jaar onder meer een onderscheiding won met De Pluijm.

Niña Weijers, die in 2014 enorm succesvol debuteerde met De Consequenties en dat vorig jaar prachtige opvolgde met Kamers Antikamers, gaat vervolgens in gesprek met Claudia Durastanti. Een schrijfster die opgroeide met dove ouders, op haar zesde van Amerika naar Italië verhuisde en vorig jaar het prachtig ontvangen boek De Vreemdelinge uitbracht. Een bijzondere mengelmoes van een autobiografie, een travelogue, essays en fictie.

Na een voordracht van Vrouwkje Tuinman, de romancier en dichter die onlangs nog een grote poëzieprijs won met haar bundel Lijfrente en daarnaast theaterteksten en libretti. Waarna de avond zal worden afgesloten door de Friese cultheld Meindert Talma. Waar te beginnen met Talma?! Alweer 25 jaar loopt hij mee, hij bracht zeventien albums uit, schreef vier boeken en poëzie. De muzikale pers was zeer te spreken over zijn laatste album De Domela Passie, waar we ongetwijfeld meer van zullen horen op 6 november.
(RJ)


Zaterdag 7 november
Op zaterdag heeft het Haagse festival een lekker vol programma klaarstaan. Ten eerste spreekt Clara Vissers met Jehnny Beth en Johnny Hostile, die we samen kennen van het Franse indieduo John & Jehn, maar daarnaast maakte Beth natuurlijk ook furore als frontvrouw van de postpunkgroep Savages en haar solo-project waarmee ze dit jaar TO LOVE IS TO LIVE uitbracht

Vervolgens zit het (grotendeels) live-programma van de zaterdag(na)middag vol spoken word, literatuur, poëzie en muziek – en niet de minste! Zo speelt Robin Kesterdie we al eens mochten ‘primeuren’ en van wie Guy Garvey van Elbow onder meer uitgesproken fan is – als eerste muzikant tijdens het weekend van Crossing Border. Gevolgd door Manu van Kersbergen, die als woordkunstenaar een bijzondere mix van muziek en spoken word creëert.

Ook Joost Oomen weet als dichter, spreker en muzikant een brug te vormen tussen muziek en poëzie. De Amsterdamse muzikante Nana Adjoa, die we onlangs nog uitgebreid over haar debuutalbum spraken, sluit de zaterdagmiddagsessie af met haar expressieve indiepop. Naast deze muzikale hoogtepunten staan ook auteur Tjitske Jansen, dichter Asha Karami en een interview met niemand minder dan Connie Palmen op het zaterdagmiddagprogramma. Met haar enorme staat van dienst heeft de 64-jarige Palmen zich inmiddels ontwikkeld tot de ‘grande dame’ van de Nederlandse literatuur.
(WB)


Zondag 8 november
De laatste dag alweer van Crossing Border 2020, op zondagavond staat er van 19:00 tot 21:30 uur een fijn literair programma klaar voor je. Op tijd klaar zitten wordt aanbevolen, want de avond wordt geopend door Else Boer, de schrijfster die voor Hard//Hoofd werkt, dit jaar haar debuutroman Ik Wacht Hier uit zal brengen en ook nog eens een Nederlands doceert op een middelbare school. Gevolgd door een voordracht van Selin Kuşçu, die naast het schrijven van verhalen en essays ook de podcast Sprekende Letteren maakt en voor literatuurtijdschrift De Gids werkt.

Hierop volgt een gesprek tussen Rosan Hollak en Manuel Vilas, de schrijver die in Spanje een bekende naam is en na het veroveren van Italië en Frankrijk nu in Nederland aan is gekomen. Zijn roman Ordesa is een intieme familiekroniek waarover de twee in gesprek gaan.

Lotte Krakers mag zich daarna melden voor de kijkers, de schrijfster die onder meer onderdeel is van de Rebel Rebel-auteurs van uitgeverij Prometheus en redacteur is bij online literatuurplatform De Optimist. Vanuit hier kun je er ‘Zomergasten-stylo-achtig’ goed voor gaan zitten tijdens een talk van Marjolijn de Cocq met Antonio Scurati. De Cocq is onder meer schrijfster en boeken-coördinator Het Parool en zij gaat in gesprek met de Italiaanse professor, columnist en auteur Scurati. Vorig jaar verscheen M. De Zoon Van De Eeuw, het eerste deel van een trilogie over de beroemde dictator en fascistenleider waarvan de achternaam met een M begint. Je weet wel… Een monumentale roman die werd overladen met prijzen en laat zien hoe fascisme op kan komen in een maatschappij.

Dan, het allerlaatste programma van Crossing Border 2020: en dat is Rosan Hollak die in gesprek gaat met Anthony Anaxagorou. Zo’n dichter wiens persoonlijkheid compleet samenvalt met de stad waarin hij woont en over schrijft. De Britse schrijver met een Cypriotisch achtergrond die in het vlijmscherpe After The Formalities tot op het bot het gevoel weet te vangen van het opgroeien in een multi-etnische metropool. Ga er nog één keer voor zitten en laat je meevoeren door de bijzondere wereld van deze dichter.
(RJ)


WEBSITE CROSSING BORDER | FACEBOOK-EVENT