New Music

In première: “Ik wist niet eens dat ik dit kon”, Robin Kester haar nieuwe video bij Peel The Skin


3 januari 2019

Het nieuwe jaar gaat goed van start, want ik mocht langs bij Robin Kester om haar nieuwe video in première te laten gaan. Het fabeltastische nummer Peel The Skin is voorzien van een prachtige videoclip, al met al genoeg reden om een praatje te komen maken onder het genot van een kopje thee.

Zodra de jonge kittens van Kester onder controle zijn, kunnen we van start met de thee en het gesprek.

Gelukkig nieuwjaar, de beste wensen! Laten we positief van start gaan, wat was hét hoogtepunt van 2018?
“Het voorprogramma van Haley Heynderickx, zij was echt fantastisch en is zelfs blijven slapen bij mij. De volgende ochtend hebben Mark (Lohmann, van Moon Moon Moon, red.) en ik haar nog een rondleiding door Utrecht gegeven. Het is gewoon heel leuk dat iemand waar je al zo’n fan van bent ook heel aardig blijkt te zijn!”

En wie-o-wie heeft jouw 2018 gemaakt, de belangrijkste personen van jouw jaar?
“Dat moet Jori zijn geweest, mijn vriend. Ja dat is misschien flauw, maar het is heel fijn om altijd iemand te hebben die je begrijpt. Hij is zelf schrijver en snapt de problemen waar ik soms mee zit: waarom maak ik dit, is het een narcistische bezigheid of moet ik gewoon echt iets maken? Waarom zou de wereld mijn kunst willen? Die vragen begrijpt hij heel goed, hij zorgt voor balans.”

“Verder moet ik zeker Mark en Adriaan (Pels, manager, red.) noemen, zij hebben vorig jaar ontzettend veel voor mij betekend!”

In 2018 heb je de EP Peel The Skin uitgebracht, en we zitten hier natuurlijk voor de video van het gelijknamige nummer, waar gaat het nummer over?
“Nou… ik heb zelf geen muziek gestudeerd, wel literatuur. Ik probeer altijd beeldend te schrijven. ‘Show, don’t tell. Tegelijkertijd wil je ook niet je gevoel opleggen aan de luisteraar, ze moeten er zelf ook iets bij kunnen voelen, ik vind het veel leuker als iemand mij vertelt wat ze bij een nummer, of bij een tekst, voelen. Het nummer is geschreven na een zware periode waar het eindelijk weer de goede kant op leek te gaan.”

En de videoclip, hoe is die tot stand gekomen? 
“De laatste tijd ben ik geobsedeerd geweest met horrorfilms, vooral films uit de jaren zeventig, die hebben een bepaalde filter. De muziek is dromerig en kan dus ook een nachtmerrie-kant in zich hebben, daar komt het enge in terug. De videoclip heb ik zelf gemaakt, ik wist niet eens dat ik dat kon! Er is een website met een archief aan beelden waar ik volledig in ben gedoken en daarna was het plakken en knippen met beelden. Het is zo leuk om te merken dat als je iets zo leuk vindt, je het jezelf gaat aanleren. Zo werkte het bij mij ook met muziek en nu ook met deze videoclip. Ik hoop in 2019 dat ik me nog minder laat tegenhouden door onzekerheden en dingen gewoon ga doen.”

Dat is al een mooi bruggetje naar 2019, wat zijn je doelen en waar hoop je op dit jaar?
“Nog meer live spelen en in een flow komen. Eind 2018 heb ik besloten live verder te gaan met alleen Stef (toetsen, red.) en mezelf, dat was een grote verandering. Er is minder, maar je kunt je muziek er meer mee uitdragen. Dit jaar op nog meer mooie plekken staan en het liefst ook naar het buitenland, Dublin en Berlijn, daar hoop ik op. Dit jaar komt ook een nieuwe EP, waarvoor ik samenwerk met Marien Dorleijn van Moss, heel vet! Live spelen en opnemen, thuis met demo’s of in de studio, dat is het leukste wat er is. “

“Waar ik dit jaar nog meer heel erg op hoop is het vinden van een boeker, en als mijn muziek in een film of serie zou komen. Dat zou ik als liefhebber heel leuk vinden!”