Interview

Interview Sniester: “We hebben besloten om kleur te bekennen… en dat voelt ontzettend goed”


27 februari 2020

Met de bekendmaking van de eerste en de tweede rits namen voor Sniester, plus de ruigere vormgeving met zwart-oranje tinten, kregen we al het gevoel dat het festival de boel een stuk steviger gaat maken. Onze vermoedens worden bevestigd door Marco Bijsterbosch, een van de programmeurs van het festival, die ons vertelt over de nieuwe koers van het Haagse festival.

Niet dat er tijdens eerdere edities nou zo weinig rock-‘n-roll was te vinden op de poster van het festival, want Sniester is van oudsher een weekend vol energie en rauwe acts. Door de jaren heen werd de programmering echter zo breed dat de uiterste zover uiteen liepen dat de balans en het karakter van het festival niet meer in evenwicht bleken te zijn. “We zijn begonnen als gratis event en met dat hoge energie- en rock-‘n-roll-gehalte. Dat hebben we behouden toen we tickets in gingen voeren voor het festival, maar de programmering werd steeds wijder, om op die manier toch een groter publiek aan te spreken”, vertelt Bijsterbosch. “In die zin zijn we meer en meer de extremen op gaan zoeken en ging het vorig jaar inderdaad van Blanck Mass tot Jacco Gardner, GIAN, OBN III’s, Weval, Evil Invaders, Merol en Joost. Het ging behoorlijk wat kanten uit waardoor bezoekers niet meer goed wisten wat voor soort festival Sniester nou is.”

“We hadden van tevoren het idee dat er meer mensen af zouden komen op een aantal hiphop-artiesten en de wat grotere acts, maar daarvoor was het aanbod te klein in vergelijking met de rest van het programma. Dat gold voor meerdere genres, dus die mensen trokken we niet en de gemiddelde Sniester-fan ging tegelijkertijd niet naar de shows van die headliners. Waardoor we, kom je dan achteraf achter, die ruimte in het programma beter hadden kunnen besteden aan acts die bij ons passen. Want in de kroegen en bij de hardere acts stond het overal wel vol en was het gekkenhuis.”

Marco Bijsterbosch – Foto: Leni Sonck

Kleur bekennen
Juist door dingen uit te proberen kun je beter worden als festival, maar er moest volgens de programmeurs wel iets gebeuren om Sniester zijn smoel terug te geven. “Daarom hebben we besloten om kleur te bekennen… en dat voelt ontzettend goed! We zijn een alternatief en high energy festival en dat moet weer terug gaan komen in alles wat we doen. Sinds we die keuze hebben gemaakt, voelde alles meteen juist. Zo waren we vroeger eindeloos aan het zoeken en discussiëren over een act, nu hebben we veel helderder voor ogen wat bij het festival past en welke richting we met zijn allen op willen”, zegt de programmeur. “Vanaf dat moment viel het kwartje ook ineens bij de boekingskantoren, want die begonnen meer en meer nieuwe acts op te sturen die perfect binnen die nieuwe lijn pasten. Voor mijn gevoel klopt het programma helemaal, ik ben nog nooit zo trots geweest op de line-up die we nu hebben staan. Ik wil het echt al-le-maal zien! Dit is eigenlijk wat we altijd voor ogen hebben gehad.”

Foto: Parcifal Werkman

Duidelijke identiteit
Al waren er de afgelopen jaren meer dan genoeg acts om je shirt bij uit te trekken en in de pit te springen tijdens Sniester, toch voelt het alsof alles ineens ‘stroomt’ bij het festival. Door de knoop door te hakken, is het duidelijker waar Sniester voor staat en die visie sijpelt vanzelf door in alle andere onderdelen. “Onze identiteit is nu een stuk duidelijker en je merkt aan alles dat dat effect heeft. Het communiceert bijvoorbeeld een stuk makkelijker naar de buitenwereld toe als je ideeën rondom het festival helderder zijn. Zoiets zie je ook terug in het artwork, dat sluit nu ook allemaal nauwer aan bij het gevoel van de programmering. Omdat we een keuze hebben gemaakt in wat we willen doen, kun je eenvoudig op allerlei plekken binnen het festival doorvoeren: van wat je op social media post tot en met je locaties. De laatste jaren hebben we altijd een tof programma gehad, maar deze keer hebben we de puntjes op de ‘i’ gezet en dat zie je dan ineens in alles terug.”

“Met dit nieuwe programma wordt ons bereik als festival voor ons gevoel een stuk groter. We gaat met onze promotie daarom verder het land in deze keer. Enerzijds omdat de Hagenaren het festival wel weten te vinden naar ons gevoel en anderzijds dat Sniester dit jaar veel specifieker is. Het programma haakt aan alle kanten op elkaar in en als jij daar een liefhebber van bent en ergens in, ik noem maar wat, Tilburg of Nijmegen een poster met echt alleen maar namen ziet hangen die je tof vindt: ja, dan is de kans een stuk groter dat je een keertje lekker de trein naar Den Haag pakt. Ik heb er echt een goed gevoel bij, was het maar vast eind mei, hé!”

Sniester vindt plaats in Den Haag op 22 en 23 mei, meer informatie over het programma vind je op de website van het festival.

Foto: Leni Sonck

WEBSITE SNIESTER | FACEBOOK-EVENT | TICKETS